Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007

Vierzehn

by lkrory21
14


Jens Lekman

Night Falls Over Kortedala
(2007, Service Records / Secretly Canadian)


(Warning: A lot of cliches follow)

Μετά το πέρασμα από την Γηραιά Αλβιώνα για τους ...ραδιοκέφαλους,
το Top 20 ανηφορίζει στην σκανδιναβική χερσόνησο μιας και ο 26χρονος ...τροβαδουρός από την Σουήδια (κλισέ #1) μας χάρισε φέτος την παρούσα συλλογή ηχογραφήσεων της περιόδου 2004 - 2007 υπό τον τίτλο Nights Falls Over Kortedala. Δώδεκα indie pop τραγούδια με ιδιαίτερους στίχους, μπόλικα έγχορδα, "περιέργα" samples (μεταξύ αυτών και του Patrick Mkwaba από την Ζιμπάμπουε όπου ο Jens ψάχνει τους κληρονόμους τους για τα δικαιώματα!), συμμετοχές από τις Frida Hyvönen και El Perro Del Mar και μια αίσθηση νοσταλγικής γλυκύτητας και άλλες τέτοιες μαλακίες(!). ΟΚ, πλάκα κάνουμε, μαλακίες δεν τα λες, βουτάει μεν προς το γλυκανάλατο ή φτάνει στα όρια του easy listening κατά περίπτωση αλλά σε κερδίζει στο τέλος. Θα μπορούσε να είναι το είδος της pop που θα κατέλυε τα charts σε έναν ιδεατό κόσμο (κλίσε #2).

Σε αυτόν τον κόσμο βέβαια βασιλιάς δεν θα ήταν ο ...Elvis αλλά ο Morrissey με τους πότε διφορούμενους και πότε ειρωνικούς στίχους του. Και μπορεί ο Jens Lekman να έχει χαρακτηριστεί μάλλον υπερβολικά ως Morrissey του 21ου αιώνα στον στιχουργικό τομέα αλλά ο δεύτερος, παρά το γεγονός ότι διαρρυγνύει τα ιματία του για το πλήθος των επιρρόων του ως μη - ρατσιστής στην τωρινή κόντρα του με το NME, δεν θα μπορούσε ποτέ να βάλει στον ήχο του όλα αυτά που βάζει ο Lekman. Πάντως το Night Falls Over Kortedala όπου και να περιτριγυρίζει, πότε κοντά στην soul πότε σε πιο exotic ήχους, πάντα βρίσκεται εντός της καλώς εννοούμενης indie pop μουσικής και πάντα στη υψηλότερη δυνατή ποιότητα (μουσικά). Από τα άλμπουμ που σου φτιάχνουν την μέρα καθώς παίζουν στο mp3 player σου μέσα στο τραίνο και σε κάνουν να χαζογελάς με τους στίχους γινόμενος ρεζίλι στους συνεπιβάτες (κλισέ #3).

Κλισε #4: Από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Jens Lekman (off.site)
Jens Lekman (Secretly Canadian)
Ο Jens Lekman δεν έχει επίσημη σελίδα στο Myspace.Το link από το site του οδηγεί εδώ!

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/12/07 7:22 μ.μ.

    Ε όχι λοιπόν!Όχι και στο 14 ο Jens!Δεν περίμενα να φτάσει και top 5 αλλά στη δεκάδα του άξιζε να υπάρχει!Seriously now,τον μουσικό χάρτη δεν τον αλλάζει(κλισέ #4,μήπως;),όμως και μόνο για αυτό που λες περί τρένου και χαζόγελου,για τους στίχους του δηλαδή που προσωπικά με ενθουσιάζουν,του αξιζει κάτι υψηλότερο..Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/12/07 7:24 μ.μ.

    (κλισέ #5 εννοούσα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίγα ακόμα κλισέ χρειάζομαι και όταν θα έρθει η σειρά μου να σχολιάσω (δε γράφω ψηφίσ... γκχου, γκχου γιατί ο μπάτσο της γειτονιάς με παρακολουθεί) το δίσκο του Jens Lekman, απλώς θα τα αντιγράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είναι και στα δικά μου...ψηλά...λατρεμένος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή