Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2007

Εμπρος Στον Δρομο...

by lkrory21
...που χάραξαν οι Radiohead(!).

(Για... να μπαίνουμε σιγά - σιγά και στο κλίμα των ημερών!)

Και όταν λέμε "στον δρόμο που χάραξαν οι Radiohead", δεν εννοούμε μουσικά αλλά στον τρόπο που κυκλοφόρησαν το In Rainbows. Και αυτόν τον δρόμο ακολουθεί ο ανερχόμενος rapper / ηθοποιός / ποιητής Saul Williams στην νέα του κυκλοφορία με τίτλο The Inevitable Rise And Liberation Of Niggy Tardust! που κυκλοφόρησε την πρώτη του Νοέμβρη αποκλειστικά ως download από το site http://www.niggytardust.com/.

Στο εν λόγω site είναι διαθέσιμο λοιπόν το παραπάνω άλμπουμ, που περιλαμβάνει 15 tracks, σε τρεις versions. H πρώτη (και δωρεάν) είναι σε μορφή mp3 192kbps ενώ υπάρχουν άλλες δύο με κόστος μόλις 5$ (περίπου 3,5€, όσο ένας καφές δηλαδή!) έκαστη, μία σε mp3 320kbps (ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα) αλλά και σε lossless FLAC format (ποιότητα κανονικού cd και καμία απώλεια λόγω συμπίεσης). Και οι τρεις πάντως περιλαμβάνουν pdf booklet με τους στίχους, credits και ωραίο artwork. Διαλέγετε και παίρνετε.

Πάντως φαίνεται ότι το μέλλον της διάθεσης μουσικής έτσι κάπως θα είναι σε συνδυασμό με περιορισμένης κυκλοφορίας εκδόσεις βινυλίου ή/και deluxe διπλά / τριπλά / μαζί με DVD / κλπ cd's για τους συλλέκτες και φανατικούς οπαδούς. Μην βιάζεστε όμως, παρά την δραματική πτώση των πωλήσεων, το cd και το τωρινό status έχουν πολλά ψωμιά ακόμα. Κατά τα φαινόμενα πάντως, το επόμενο μεγάλο γκρουπ που θα κυκλοφόρησει μόνο του την μουσική του είναι οι Nine Inch Nails του Trent Reznor...

...ο οποίος έχει βάλει το χεράκι του στο ...Niggy Tardust. Έχει επιληφθεί της μουσικής (στα περισσότερα tracks) και της παραγωγής στο άλμπουμ και αυτό κάνει μπαμ και χωρίς να το ξέρεις εκ των προτέρων. Αταίριαστο μείγμα θεωρητικα, λειτουργεί όμως στην πράξη. Πάντως δεν είναι η πρώτη φoρα που συνεργάζεται ο Trent Reznor με πρόσωπο από την "μαύρη" μουσική. Στο The Fragile (1999) συμμετέχει σε ένα κομμάτι ο πολύς Dr.Dre ως mixing assistant. Για την ιστορία και για να καταλάβετε πως ενεπλάκη ο Trent Reznor, ο Saul Williams έπαιζε support των NIN στις αμερικάνικες περιοδείες προώθησης του Year Zero ενώ συμμετείχε στα backing vocal σε δύο tracks.

O Trent απλώνει το καλά υφασμένο -γνωστός τελειομανής άλλωστε- "industrial" μουσικό χαλί (αν και κατά περίπτωση κάποια περάσματα μοιάζουν σαν ...αποφάγια των NIN) και πάνω σε αυτό ο Saul Williams ξεδιπλώνει τους στίχους τους είτε ραπάροντας είτε τραγουδώντας "κανονικά". Οι στίχοι είναι σίγουρα το μεγάλου ατού της κυκλοφορίας που επιπλέον συμπεριλαμβάνει μια καλή διασκευη στο 'Sunday Bloody Sunday' των U2 και σαμπλάρει Public Enemy στο "Tr(n)igger". Πάντως το δίστιχο του 'DNA': "Hail Mary, mother of God, I got the whole host of angels shuffling in my Ipod." μπορεί και να είναι το πιο πρωτότυπο της χρονιάς (κοντράρεται στα ίσα με αυτούς του Jens Lekman).

Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κυκλοφορία (πέρα από τον τρόπο διαθεσής της) που αξίζει της προσοχής σας. Στην συνέχεια "βουτήξτε" στην πρότερη δισκογραφία του Saul Williams (Amethyst Rock Star - 2001, Saul Williams - 2004) διότι και εκεί "κρύβονται" ωραία πράγματα. Δεν σας ...δίνουμε δείγμα από το The Inevitable Rise And Liberation Of Niggy Tardust! αφού μπορείτε να 'κατεβάσετε' ολόκληρο το άλμπουμ και δωρεάν όπως κάνατε (...αν το κάνατε) άλλωστε με το In Rainbows. Λάβετε βέβαια υπόψιν όμως και αυτό που λέει ο φίλτατος Trent: "Saul's not the household name (yet!) that Radiohead is"

Tracklist:
01.Black History Month
02.Convict Colony
03.Tr(n)igger
04.Sunday Bloody Sunday
05.Break
06.NiggyTardust
07.DNA
08.WTF!
09.Scared Money
10.Raw
11.Skin of a Drum
12.No One Ever Does
13.Banged and Blown Through
14.Raised to be Lowered
15.The Ritual

Links:
Saul Williams (Niggy Tardust site)
Saul Williams (MySpace)
Saul Williams (Wikipedia)

Nine Inch Nails (off.site)
Trent Reznor (wikipedia)

2 σχόλια:

  1. ειναι γνωστο οτι ο trent reznor και ο
    williams ηταν μελη στο oink

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδιαφέρουσα πληροφορία... δεν την είχα υπ' όψιν μου. Thanks for the tip.

    ΑπάντησηΔιαγραφή