Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

From Faroe islands with love...

by lkrory21
Είναι σαφώς ένα ζήτημα προς συζήτηση το τι είδους ανάγκη μπορεί να καλύψει πια ένα έντυπο μουσικό περιοδικό στην εποχή του internet όταν με έναν rss reader και subscriptions στα ανάλογα μουσικά sites, blogs, κλπ μπορείς να έχεις νέα, άρθρα, reviews, podcasts -ακόμα και mp3s- άμεσα και "με ένα κλικ" (sic) στην οθόνη σου για ότι πιθανώς σε ενδιαφέρει μουσικά ή ακόμα και "παραμουσικά": από το αν θα πάρει την κηδεμονία των παιδιών τελικά η Britney ή πόσες φορές συνελήφθει ο Pete Doherty μέσα στο Σ/Κ μέχρι εθνομουσικολογικές αναλύσεις και δείγματα για την μουσική κάποιας ορεινής περιοχής στην Βιρμανία ή τα τελευταία πονήματα από πειραματικούς noise καλλιτέχνες. Τελικά όμως κάτι μπορούν να προσφέρουν και αυτά τα έρ'μα τα έντυπα.

Η αφορμή για τα παραπάνω είναι το "νέο" περιοδικό - στα - όρια - του - fanzine Muzine (και για να συνεχίσουμε με τις συμπτώσεις προηγούμενου ποστ, υπάρχει ομότιτλο κινέζικο μουσικό περιοδικό όπως βλέπετε στην φώτο παρακάτω) που ήταν το πρώτο ελληνικό έντυπο περιοδικό (το βρετανικό Uncut, παρά την ενοχλητική παρελθοντολαγνεία του, has done the trick before) εδώ και καιρό που κατάφερε να μας στείλει σε φρενήρεις αναζητήσεις για πληροφορίες και υλικό για κάποιον καλλιτέχνη - με αίσιο τέλος στα ...νησιά Φαρόε!

Όσον αφορά το ίδιο το περιοδικό: έχει όμορφο layout (παρά τα μικρά εκτυπωτικά λαθάκια εδώ και εκεί, αρχή είναι όμως!), έναν οριακά ελιτίστικο χαρακτήρα (ελπίζουμε να φύγει και αυτό), σαφείς τάσεις ενασχόλησης με "μικρού βεληνεκούς" καλλιτέχνες / δισκογραφικές εταιρείες -αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό, ίσια ίσα!- (το πιο αναγνωρίσιμο όνομα που θα βρείτε εντός είναι οι Xiu Xiu) και δύο αρκετά ενδιαφέροντα cd με επιλογές που φαίνεται ότι δεν είναι "περισσεύματα" ή "σπρωγμένα'. Στο τέλος του δεύτερου cd (White Mood) έχει ένα τραγούδι υπό τον τίτλο 'Umiaq' από τους Ygddrasil.

Χωρίς άλλες πληροφορίες (εκτός ότι βρίσκεται στον δίσκο Live at Rudolstadt του 2004 στην Tutl Records) ή κάποια άλλη αναφορά / κριτική / κλπ εντός του περιοδικού αναφέρονται τα παρακάτω: "Θα μπορούσαν να μην υπάρχουν μουσικά όργανα. Θα μπορούσε να μην υπάρχει καν μικρόφωνο. Δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Είναι εξωπραγματικό".

Αγνοείστε το ασαφές και μάλλον πομπώδες της παραπάνω περιγραφής, εκτός από την λέξη "εξωπραγματικό". Πρόκειται για ένα ζωντανά ηχογρα
φημένο στο φεστιβάλ του Rudolstadt (Γερμανία) εννιάλεπτο εκπληκτικό τραγούδι από ένα φαροέζικο συγκρότημα όπου η μόλις 20χρονη τότε τραγουδίστρια Eivør Pálsdóttir (παιδί-θαύμα, ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο το μικρό της όνομα σε ηλικία μόλις 16 - 17 χρονών) δίνει ρέστα πραγματικά στα φωνητικά πάνω από μια jazz / folk σύνθεση του δανού αλλά μόνιμου κατοίκου των νήσων Φαρόε συνθέτη Kristian Blak. Ειδικα στα τελευταία λεπτά, η φωνή της κοντράρει στα ίσα το σαξόφωνο του Anders Hagberg σε σημείο που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι τί!

Οι Yggdrasil λοιπόν είναι ένα συγκρότημα που υπάρχει εδώ και 20+ χρόνια με εναλασσόμενο roster Φαροέζων και άλλων σκανδιναβών μουσικών υπό την επίβλεψη του Kristian Blak και το οποίο εξερευνά την φαροέζικη και άλλες σκανδιναβικές μουσικές παραδόσεις μέσα από ένα jazz πρίσμα. Έχουν κυκλοφορήσει συνολικά 7 άλμπουμ (όλα στην Tutl Records) αλλά εμείς θα σταθούμε στα 2 στα οποία συμμετέχει η Eivor και τα οποία έφερε ο ταχυδρόμος μετά από αρκετή αναζήτηση στο internet (λίγα πράγματα), την παραγγελία από το online shop της Tutl Records, 237 Δανέζικες κορώνες (περ.31 ευρώ) μαζί με τα ταχυδρομικά και 3 μόλις ημέρες αναμονή (oμολογουμένως τα Ελληνικά και Φαροέζικα Ταχυδρομεία μας εξέπληξαν ευχάριστα)!

1. Kristian Blak & Yddrasil - Yggdrasil (2002).

Το πρώτο είναι το ομώνυμο του 2002. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια και έχοντας συνολική διάρκεια μίας ώρας και διατρέχει ένα πλήθος παραδόσεων: από φαροέζικους ύμνους και νανουρίσματα μέχρι νορβηγικά τραγουδια του 18ου, σουηδικά τραγούδια ...της τάβλας και του ποτού (ή όπως αναφέρεται στο booklet: 'Swedish fiddle tune and drinking song'), τραγούδια από την ...Ανατολική Γροιλανδία στην παράδοση των Inuit, τραγούδια από τα νησιά Shetland βόρεια της Σκωτίας και 2 σονέττα του Shakespeare (τα μόνα τραγούδια στα αγγλικά). Όμορφα εκτελεσμένα τραγούδια σε jazz ύφος από την πενταμελή μπάντα (πιάνο, σαξόφωνο, φλάουτο και άλλα πνευστά, μπάσο και ντραμς / κρουστά) υπό την επίβλεψη του Kristian Blak, κάποια διάσπαρτα field recordings (όπως πουλιά των νησιών) και στο προσκήνιο, φυσικά, η ιδιαίτερη αλλά μαγική φωνή της Eivor. Σίγουρα το γεγονός ότι οι στίχοι είναι κατά κύριο λόγο σε σκανδιναβικές γλώσσες δίνουν έναν επιπλέον απόκοσμο χαρακτήρα στο όλο projekt.

2. Yggdrasil - Live At Rudolstadt (2004).


To δευτερο είναι το Live At Rudolstadt του 2004 και είναι όπως προείπαμε ηχογραφημένο στο ομώνυμο φεστιβάλ. Με μόλις τρια κοινά τραγούδια με το Yggdrasil του 2002 ενώ περιλαμβάνει και τρία μέρη από την σουίτα του Kristian Blak "Ravnating" που πρωτοκυκλοφόρησε το 1982. Στα 10 τραγούδια του Live At Rudolstadt η μπάντα, με ελαφρώς διαφορετική σύνθεση και προσθήκη και ηλεκτρικής κιθάρας που γεμίζει περαιτέρω τον ήχο της, τα καταφέρνει περίφημα (όπως άλλωστε και, αναμενόμενα, οι ...φωνητικές χορδες της Eivor) παρεκλίνοντας ακόμα και προς progressive rock ήχους.

Για να μην μακρηγορούμε άλλο, τα δύο αυτά άλμπουμ είναι το λιγότερο πανέμορφα και συστήνονται ανεπιφύλακτα στους φίλους καταρχήν της jazz ή/και ethnic - world μουσικής αλλά στην πραγματικότητα σε όλους τους φίλους και φίλες της καλής μουσικής.

Αφού αντέξατε πάντως και διαβάσατε όλο το παραπάνω "σεντόνι", ε ορίστε και ένα δείγμα να ακούσετε: εδώ (mp3, 192kbits, 8,66MB) θα βρείτε το μελωδικό 'Led Er Din Sang' από το Yggdrasil (2002) βασισμένο μουσικά σε παραδοσιακό χορευτικό των νήσων Φαρόε και στιχουργικά σε νορβηγικό ποίημα του 18ου αιώνα που αφηγείται την ιστορία του σκωτσέζου μισθοφόρου Sinclair που πολέμησε (αν και είχε προειδοποιηθεί από ...γοργόνα για την τύχη του) και σκοτώθηκε τελικά από νορβηγούς επαναστάτες ενάντια στο σουηδικό στέμμα.

Αυτά προς το παρόν...
...See Ya In The Pit!

Links:
Kristian Blak (off.site)
Kristian Blak (wikipedia)
Yggdrasil (wikipedia)
Eivor Palsdottir (off.site)
Eivor Palsdottir (wikipedia)
Tutl Records (off.site)
Muzine (off.site - μην ανησυχείτε στο ...ελληνικό σας κατευθύνει!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου