Διευκρινήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων που καταβάλλονται από τους φοιτητές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ζητούν 75 φοιτητές του ΕΑΠ με επιστολή τους που έστειλαν προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος και την οποία κοινοποιούν στον πρωθυπουργό, στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στα πολιτικά κόμματα, στο Συνήγορο του Πολίτη και στα Μ.Μ.Ε. (έχει ήδη αναφερθεί το θέμα στο ΒΗΜΑ και την CPRESS). Περισσότερα δείτε εδώ και εδώ.
Προς τον πρόεδρο και τα μέλη
της Διοικούσας Επιτροπή του ΕΑΠ
Κοινοποίηση προς:
Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή
Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Μ. Γιαννάκου
Ειδικό Γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ΥΠΕΠΘ, κ. Α. Κυριαζή
Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ
Συνήγορο του Πολίτη
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε και αξιότιμα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου
Ως φοιτητές του ΕΑΠ, συμμετέχουμε οικονομικά στα έσοδα του ΕΑΠ, βάσει του Νόμου 2552/1997 άρθρο 5 παράγραφος 6. Θεωρούμε λοιπόν ότι έχουμε έννομο συμφέρον, για αυτό παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων του πανεπιστημίου. Με την παρούσα επιστολή ζητούμε:
α) ακριβή αναφορά για το πώς κατανέμεται το ποσό {Σ.Σ. 700€} που καταβάλλει κάθε φοιτητής για κάθε Θεματική Ενότητα που παρακολουθεί.
β) ακριβή εικόνα της οικονομικής κατάστασης του ΕΑΠ και ειδικότερα της διαχείρισης του ειδικού λογαριασμού του Ιδρύματος, τον οποίο, με βάση μια απόφαση της Διοικούσας, χρηματοδοτούν και οι φοιτητές.
γ) τέλος, αιτιολόγηση για το γεγονός της οικονομικής συμμετοχής των φοιτητών του ΕΑΠ, που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 παρ.4 του Συντάγματος της Ελλάδας
Στο άρθρο 5 παράγραφος 6 εδάφιο β) του νόμου-πλαίσιο του ΕΑΠ (Ν.2552/1997 όπως τροποποιήθηκε από το αρθ. 3 του Ν. 3027/2002) αναφέρεται ότι:
«Οι φοιτητές επιβαρύνονται για την απόκτηση του απαραίτητου εκπαιδευτικού, πληροφοριακού και υλικού αξιολόγησης και συμμετέχουν στις ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας, που συνδέονται με την εφαρμογή του συστήματος της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης».
Θεωρούμε ότι το ποσό είναι υπερβολικά υψηλό, σε σχέση με το πραγματικό κόστος του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού αλλά και την ιδιαίτερη δαπάνη επικοινωνίας του φοιτητή με τον καθηγητή του. Για αυτό το λόγο παρακαλούμε να μας ενημερώσετε επακριβώς για το πώς κατανέμεται το ποσό που εισπράττει το ΕΑΠ για κάθε Θ.Ε., να προσδιορίσετε ποιες ακριβώς θεωρούνται «ιδιαίτερες δαπάνες επικοινωνίας», στις οποίες καλείται να καλύψει ο φοιτητής και να αναφέρετε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία η Διοικούσα Επιτροπή υπολογίζει κάθε φορά το κόστος του εκπαιδευτικού υλικού και των δαπανών επικοινωνίας και καταλήγει στο ύψος του ποσού με το οποίο επιβαρύνεται ο φοιτητής.
Στο ίδιο άρθρο (εδάφιο γ) του νόμου 2552/1997 του ΕΑΠ, αναφέρεται ότι: «Με απόφαση της Συγκλήτου, ποσοστό έως και 10% επί του ύψους συμμετοχής των φοιτητών του προηγούμενου εδαφίου τροφοδοτεί τον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος και χρησιμοποιείται για την ανάθεση έργων σχετικών με τη διοικητική υποστήριξη και ανάπτυξη των προγραμμάτων σπουδών». Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε επακριβώς για το ύψος των εσόδων και εξόδων του ειδικού λογαριασμού και το πώς γίνεται η διαχείριση αυτών των ποσών.
Τέλος, παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε του λόγους για τους οποίους το 19ο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας διέπεται από διαφορετικό καθεστώς, ως προς την οικονομική συμμετοχή των φοιτητών, σε σχέση με τα υπόλοιπα 18 ΑΕΙ, όταν το άρθρο 16 παρ.4 του Συντάγματος προβλέπει ότι «Όλoι oι Έλληνες έχoυν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Το ΕΑΠ είναι το μόνο ΑΕΙ της χώρας στο οποίο το βασικό εκπαιδευτικό υλικό ΔΕΝ παρέχεται στον φοιτητή δωρεάν. Το ΕΑΠ είναι το μόνο ΑΕΙ της Ελλάδας στο οποίο ο φοιτητής καλείται να καλύψει «ιδιαίτερες δαπάνες» των σπουδών, ενώ σε κανένα άλλο ΑΕΙ οι φοιτητές δεν υποχρεούνται να πληρώνουν για τις ιδιαίτερες δαπάνες που προκύπτουν εξαιτίας του αντικειμένου σπουδών. Το ΕΑΠ είναι το μόνο ΑΕΙ της Ελλάδας το οποίο οι φοιτητές τροφοδοτούν τον ειδικό λογαριασμό του Ιδρύματος, σε ποσοστό έως και 10%.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η διοίκηση του ΕΑΠ διέπεται από τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης. Για όλους τους παραπάνω λόγους, αναμένουμε μια απάντηση στην παρούσα επιστολή. Την επιστολή προσυπογράφουν {Σ.Σ. 75 σε αριθμό} φοιτητές του ΕΑΠ.
Σημείωση: Οι υπογραμμίσεις με bold γράμματα είναι δικές μας.
75 φοιτητές ε? Συνδικαλιζόμαστε? Συνδικαλιζόμαστε? Είτε δώσεις χρήματα είτε όχι, είτε δώσεις πολλά είτε λίγα, το δημόσιο δε λογοδοτεί πουθενά! Δεν αξιολογείται απο κανέναν. Η αξιολόγηση είναι νεοφιλελεύθερο μέττρο. Δε θα περάσει στα ελληνικά Α.Ε.Ι.! (Αυτά τα ντόπια αριστερά στεγανά είναι φοβερά, τα 'χω μάθει απ'έξω)Anyway, λίγο καιρό μας δίνω ακόμα με τι ισχύον Σύνταγμα και με την υπόθεση της δημόσιας δωρεάν παιδείας! Όσο είναι καιρός λοιπόν, πήγαινε στο Συνήγορο του Πολίτη αν θές να ενδιαφερθεί κάποιος σοβαρά για τη περίπτωσή σας. Αυτά προς το παρόν..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωνσταντίνος.