Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2006

(Un)Known Pleasures: Worn Copy(2005)

by lkrory21
Ariel Pink's Haunted Graffiti
Worn Copy(2005, Paw Tracks)

Οι Ariel Pink's Haunted Graffiti είναι το (over-hyped σε συγκεκριμένους indie κύκλους στις Η.Π.Α.) one man project του Ariel Pink (κατα κόσμο Ariel Rosenberg) από το L.A. To συγκεκριμένο άλμπουμ που θα αναφερθούμε σήμερα ονομάζεται Worn Copy, πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 και επανακύκλοφορησε το 2005 από την εταιρεία των Animal Collective, Paw Tracks.
Το Worn Copy είναι άλμπουμ διάρκειας 75+ λεπτών με 17 tracks που για να το θέσουμε πολύ απλά το αγαπάς ή το μισείς. Ένα απολαυστικό, κατα τη γνώμη μας, παραμορφωτικό και ταξιδιάρικο, home-made χωνευτήρι μουσικών ειδών από τα 70s με κακή ποιότητα ηχογράφησης. Ο lo-fi τρόπος ηχογράφησης του Ariel Pink με χρήση αρχαίων τετρακάναλων, πρωτόλειου human beat-boxing, παιδικών κιθαρών, φθηνών Casio αρμόνιων και των άτεχνων φωνητικών του είναι λίγο πόλυ γνωστός σε όσους τον έχουν ακούσει και άλλωστε είναι το πρώτο σημείο αναφοράς στις κριτικές των άλμπουμ του.

Το άλμπουμ έχει αφετηρία το εντυπωσιακό "Trepanated Earth.." που ξεκινά με ένα ύφος κάπου μεταξύ Brian Eno και Yes, σπάει στην μέση με ένα μονόλεπτο φωνητικής παράνοιας και συνεχίζει σαν χαμένο track από την Wings περίοδο του Paul McCartney και τερματιζει με το "Jagged Carnival Tours" που ακούγεται όπως θα ακουγόταν ένα house κομμάτι άν υπήρχε ως είδος η House την δεκαετία του 70(!). Ξεχωρίζουν τα power pop "Immune Το Εmotion" και "Jules Lost His Jewels", τα disco - 70's funk "Credit" και "The Drummer" και το μισό-μπαλλάντα μισό jazz rock τζαμάρισμα "Life In L.A." (ίσως το καλύτερο track του δίσκου). Δεν λείπουν και πιο πειραματικές στιγμές αλλά ούτε και στιγμές απλού στουντιακού ...αυνανισμού όπως το "Bloody!(Bagonia's)" .

Το συνολικό feeling του δίσκου είναι σαν ακούς ένα αμάλγαμα των μουσικών ειδών που κυριάρχησαν στα 70's, από την κοκαϊνάτη pop των Fleetwood Mac και το τυπικό A.O.R. που κυριαρχούσε τότε μέχρι τα ambient πειράματα του Brian Eno και τις πρωτόλειες disco εξορμήσεις, διαμέσου μιας γιγάντιας τηλεόρασης εποχής (από αυτές με το ξύλινο πλαίσιο!) που παίζει με κακή λήψη και "χιόνια". Όσοι ενδιαφερθείτε για τα κατορθώματα του κυρίου Rosenberg, θα βρείτε μικρά διαμαντάκια, όσοι νομίζετε ότι μάλλον δεν θα σας αρέσει πιθανότατα θα το μισήσετε και το cd θα καταλήξει ...σουβέρ οπότε μακριά! Your choice...

Tracklist:
1. Trepanated Earth: Trepan Earth Overture/Heavens Hotter...
2. Immune to Emotion
3. Jules Lost His Jewels
4. Artifact
5. Bloody! (Bagonia's)
6. Credit
7. Life in L.A.
8. Drummer
9. Cabe Access Follies
10. Creepshow
11. One on One
12. Oblivious Peninsula
13. Somewhere in Europe/Hotpink!
14. Thespian City
15. Crybaby
16. Folly Foibles/Gold
17. Jagged Carnival Tours


Links:
Official Site
Paw Tracks Records

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου