Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2006

Ανοιχτή επιστολή προς την Astra, εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών.

by lkrory21
Περί της τιμής του εισιτηρίου για τις επερχόμενες συναυλίες των Kaiser Chiefs.

Αγαπητοί κύριοι-ες,

Όλοι γνωρίζουμε ότι ως εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών δεν είστε ΔΕΚΟ ή Δημοσιός οργανισμός / υπηρεσία αλλά ιδιωτική επιχείρηση οπότε και δεν υποχρεούστε να απολογηθείτε ή να απαντήσετε σε οτιδήποτε και ειδικά σε θέματα κοστολόγησης των υπηρεσιών που προσφέρετε. Όμως σε πολλούς μουσικόφιλους έχουν γεννηθεί πολλές απορίες αναφορικά με τις επερχόμενες δύο συναυλίες του βρετανικού συγκροτήματος των Kaiser Chiefs στoν συναυλιακό χώρο Gagarin 205 στις 1 και 2 Δεκεμβρίου. Στον εγχώριο μουσικό τύπο έχετε ανακοινώσει ότι το αντίτιμο των εν λόγω συναυλιών είναι 40 ευρώ (προπώληση) ή 45 ευρώ (ταμείο) το οποίο ως ποσό κρίνεται τουλάχιστον υπέρογκο, κατά την γνώμη μας.

Όταν στις υπόλοιπες συναυλίες του εν λόγω συγκροτήματος ανα την Ευρώπη, η τιμή προπώλησης κυμαίνεται από 20 έως 29,5 ευρώ, αδυνατούμε πραγματικά να αντιληφθούμε τον λόγο για τον οποίο το ελληνικό κοινό καλείται να πληρώσει για την ίδια συναυλία σημαντικά παραπάνω. Δείτε ενδεικτικά την λίστα που ακολουθεί:

1.Αμβέρσα (Βέλγιο), 10/11, Hof Ter Lo, 23€
2.Ουτρέχτη (Ολλανδία), 11/11, Tivoli, 25€
3.Αμστερνταμ (Ολλανδία), 12/11, Melkweg, 25€
4.Μαδρίτη (Ισπανία), 14/11, Sala Heineken, 20€
5.Μιλάνο (Ιταλία), 16/11, Magazzini Generali, 20€
6.Μόναχο (Γερμανία), 19/11, Kleine Elserhalle, 27,5€
7.Κοπενχάγη (Δανία), 23/11, Pumpehuset, 220DK(περίπου 29,5€)
8.Αθήνα (Ελλάδα), 1 - 2/12, Gagarin 205, 40€

{όλα τα στοιχεία είναι από τις ιστοσελίδες των αντίστοιχων συναυλιακών χώρων}

Αν συνυπολογίσουμε δε την οικονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και τις διαφορές στους μισθούς / ημερομίσθια με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αντιλαμβάνεστε εύκολα ότι η διαφορά είναι στην πραγματικότητα ακόμα μεγαλύτερη. Επειδή δε κατα καιρούς όλοι έχουμε διαβάσει στον εγχώριο μουσικό τύπο (ηλεκτρονικό και έντυπο) ότι η διαφορά στις τιμές των εισιτηρίων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα συνήθως προκύπτει από τα αυξημένα μεταφορικά για την μετάβαση καλλιτεχνών και εξοπλισμού στην Ελλάδα, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν αυτή η διαφορά μπορεί να ανέλθει π.χ. στις 40.000 ευρώ. Διότι αν υπολογίσουμε, έστω αυθαίρετα και χοντρικά, 2 συναυλίες Χ 1000 άτομα Χ 20€ μας κάνει 40.000€. Ως 20€ λογίζεται η διαφορά σε σχέση με τις τιμές προπώλησης για τις συναυλίες των Kaiser Chiefs σε Μιλάνο και Μαδρίτη (μόλις 20€ αμφότερες).

Αν και, όπως αναφέρθηκε ήδη στην αρχή της παρούσας ανοικτής επιστολής, ως ιδιωτική επιχείρηση θα μπορούσατε να απαντήσετε πολύ απλά ότι αυτό προσφέρουμε και αν θέλετε το αγοράζετε, παρ' όλα αυτά θα επιθυμούσαμε μια εύλογη απάντηση στο ερώτημα: Γιατί οι έλληνες μουσικόφιλοι και ειδικότερα οι fans των Kaiser Chiefs καλούνται να πληρώσουν για την ίδια ακριβώς συναυλία από το ίδιο ακριβώς συγκρότημα σημαντικά υψηλότερο αντίτιμο εισιτηρίου (έως και διπλάσιο);

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων.


Υ.Γ. Φυσικά το παραπάνω φαινόμενο (δηλ. σημαντικά ακριβότερα εισιτήρια συναυλιών σε συγκεκριμένες συναυλίες σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα) δεν ίσχυει μόνον για την συγκεκριμένη συναυλία ούτε μόνον για την συγκεκριμένη διοργανώτρια εταιρία. Οι δύο συγκεκριμένες συναυλίες των, κατά τα άλλα αξιόλογων, Kaiser Chiefs είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση επι του θέματος.

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/06 12:48 μ.μ.

    εσύ πολύ καλά τα λες αλλά δεν ξέρω τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα σε ακούσεις ο γνωστός σε όλους κύριος που διαχειρίζεται την astra και το gagarin.Απλά τους χρειάζεται ένα ομαδικό μποικοτάζ των συναλιών για να πάρουν κάτι γραμμή. Δύσκολο μεν αλλά όχι ανέφικτο.Όσο για τα 27 euros για τις Chicks κλπ σήμερα, τι να πώ, έχουνε απλά ξεφύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ (ή αγαπητή;) ανώνυμε, να μας ακούσουν όλους-ες εμάς που παραπονιόμαστε (δικαίως) για τις τιμές των εισιτηρίων πόσον μάλλον να μας απαντήσουν; Μάλλον απίθανο!

    Λες να νομίζω ότι θα βγουν σε λίγο και θα πουν: "sorry παίδες, από δω και στο εξής 20€ οι Kaiser Chiefs"?

    Αλλά κάποιος-οι πρέπει να το πουν. Ούτε γκρίνια είναι ούτε μιζέρια.
    Τα μουσικά έντυπα / sites / μουσικοκριτικοί / δημοσιογράφοι / κλπ / κλπ, δεν τους νοιάζεi αφού παίρνουν δωρεάν προσκλήσεις. Κανένα ανώδυνο σχολιάκι θα δεις που και που αλλά πέραν τουτου ουδέν! Πολλές φορές (όχι πάντα, να μην είμαστε ισοπεδωτικοί) οι συναυλίες ξένων ονομάτων στην Ελλάδα είναι υπερτιμημένες. Τελεία και παύλα.

    Όποιος έχει βρεθεί σε συναυλίες στο εξωτερικό, ειδικά στην κεντρική Ευρώπη, το ξέρει! Αλλά και να μην έχει βρεθεί, μια "βόλτα" στo Internet μπορεί να το αποδείξει εύκολα!

    Άσε τους K.C. Θες ένα άλλο παράδειγμα; Τον Μαϊο στην Βίεννη οι Buzzcocks είχαν 11€(προπώληση)/15€ (ταμείο), εδώ λίγες μόλις ημέρες μετά είχαν 25€/28€!

    Όσο για το μποϊκοτάζ; Χα! Εδώ δεν γίνονται κινήσεις για πολύ σημαντικότερα ζητήματα, στις συναυλίες θα κολλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/11/06 4:07 μ.μ.

    Συμφωνώ απόλυτα με το μποϊκοτάζ, και το εφαρμόζω εδώ και καιρό! Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα πάω στους Kaiser Chiefs αλλά και στον Morissey, που έχει 50 Ευρώ προπώληση και 55 Ευρώ ταμείο! Τελικά οι άνθρωποι της Astra, της Didimusic και των υπόλοιπων 'βολεμένων' για ποιούς διοργανώνουν συναυλίες? Για τους ομοϊδεάτες τους που βγάζουν υπέρογκα ποσά εκμεταλλευόμενοι το κοινό, ή για τον απλό ακροατή που δυστυχώς πληρώνει 40 και 50 Ευρώ για να παρακολουθήσει μια συναυλία της προκοπής? Παρόλα αυτά δεν πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι το μποϊκοτάζ αλλά και η δημιουργία νέων εταιρειών διοργάνωσης συναυλιών, -που θα σέβονται τους καλλιτέχνες και τους ακροατές- μεγαλώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Αυτό ίσως να έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των εισιτηρίων και την καλύτερη οργανωτικά διεξαγωγή των συναυλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/11/06 12:46 μ.μ.

    Παρακαλώ δηλώστε τη δυσαρεσκεια σας στο site Kaiser chiefs.

    http://www.kaiserchiefs.co.uk/forum/forumdisplay.php?s=&forumid=11


    Let's have a riot!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή