Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006

Notes From The Digital Underground #24

by lkrory21
Tape Tum - Tape Tum EP (2006, Merzbau, MERZ00017)

Στον 24ο σταθμό του ταξιδιού μας στον θαυμαστό κόσμο των net labels και της Creative Commons μουσικής θα πάμε στο Βέλγιο μέσω ...Πορτογαλίας! Από το Βέλγιο λοιπόν κατάγονται τα αδέλφια Lieven και Benjamin Dousselaere που απαρτίζουν τους Tape Tum (link) και οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν το ομότιτλο τους EP στην πορτογαλέζικη Merzbau (link) που κυκλοφορεί τόσο "κανονικά" cd όσο και online -δωρεάν προς κατέβασμα- στα πρότυπα των net labels.

Τα αδέλφια Dousselaere ξεκίνησαν τους Tape Tum, όπως αναφέρουν και στο site τους εμπνευσμένοι από τον Brian Wilson και τον Raymond Scott (ρωσσοαμερικάνος συνθέτης, εφευρέτης μουσικών οργάνων, κλπ περισσότερα εδώ), με σκοπό να δημιουργήσουν ένα "εργαστήριο" οργανικής πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής με pop ευαισθησία και την ηχητική συνεισφορά σε θεατρικά, performance art και ταινίες μικρού μήκους. Μια πρόταση από Βέλγο διοργανωτή για supporting act στους Tortoise τους έστρεψε και προς την πραγματοποίηση συναυλιών. To Tape Tum EP -επτά tracks συνολικής διάρκειας περίπου 28 λεπτών- είναι η πρώτη κυκλοφορία τους, είχε κυκλοφορήσει αρχικά ως CD-R που διένειμε η μπάντα και ,όπως είπαμε και πριν, πλέον είναι διαθέσιμο προς δωρεάν download μέσω της Merzbau.

Τι θα ακούσετε; Τώρα δεν ξέρουμε όντως αν αυτό που παίζουν οι Tape Tum κατηγοριοποιείται σε υποείδη μουσικής όπως folktronica, indietronica και άλλα τέτοια "κουλά". Εμείς πάντως κάπως έτσι θα τους χαρακτηρίζαμε! Έτσι μέσα στο Tape Tum EP θα βρείτε "πειραγμένα" (στα όρια της noise) ηλεκτρονικά τερτίπια ("Bergium"), Eno-style ambient περάσματα ("Junk"), ακουστικά με ελάχιστα ηλεκτρονικά κόλπα διαμαντάκια ("Heart Of Gold" - ουδεμία σχέση με Neil Young!) αλλά και μείξεις όλων αυτών των στοιχείων (εκεί είναι και το ατού ίσως των Tape Tum) όπως το επτάλεπτο εκπληκτικό "Break" που ξεκινά με μια πανέμορφη μελωδία στην κιθάρα για να "πνιγεί" στο τέλος σε ambient "θορύβους" και feedback.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται θελκτικά, τότε οι Tape Tum και το ομότιτλο EP τους συστήνονται ανεπιφύλακτα. Μπορείτε να κατεβάσετε είτε μεμονωμενα tracks από το Tape Tum EP ή ολόκληρο το άλμπουμ μαζί το artwork, info, κλπ σε zip αρχείο (direct link) από την αντίστοιχη σελίδα (link) της Merzbau. Εδώ ή δεξιά στο τμήμα MP3 Of The Week μπορείτε να βρείτε ως δείγμα το pop διαμαντάκι "Heart Of Gold" (τα 'παμε! Ουδεμία σχέση με τον γερο-Neil!).

Tracklist:
01.Bicycle
02.Junk
03.Break
04.Squatina
05.Sea Scent
06.Bergium
07.Heart Of Gold

Links:
Tape Tum (off.site)
Tape Tum (MySpace)
Tape Tum EP (Merzbau)
Merzbau


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου