Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2005

At The Movies: The Three Burials of Melquiades Estrada

by lkrory21
The Three Burials of Melquiades Estrada(2005, 121')
(ελλ. Οι τρεις ταφές του Μελκιάδες Εστράδα)
Σκηνοθεσία: Tommy Lee Jones
Παίζουν: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, Dwight Yoakam, κλπ.

Η πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια του T.L.Jones, που μάλλον άργησε να πάρει θέση πίσω από την κάμερα μιας και κοντεύει τα εξήντα, με αυτό το νεο-γουέστερν σε σενάριο του Guillermo Arriaga (21 Grams, Amores Perros, κλπ).



Πλοκή:
Στα σύνορα Η.Π.Α. - Μεξικού, όπου βρίσκει πρόσφορο έδαφος η απανθρωπιά, ο ρατσισμός και η βία, ένας Μεξικανός λαθρομετανάστης εν ονόματι Μελκιάδες Εστράδα (Julio Cedillo), σκοτώνεται από τον συνοριακό φρουρό Mike Norton (Barry Pepper). Η υπόθεση καλύπτεται από τον τοπικό διοικητή της συνοριακής αστυνομίας και τον σερίφη της περιοχής αλλά ο Πητ Πέρκινς (T.L. Jones), ιδιοκτήτης του ράντσου που δούλευε ο νεκρός, ανακαλύπτει την αλήθεια. Απαγάγει τον δολοφόνο του Μελκιάδες, τον αναγκάζει να ξεθάψει τον νεκρό και πάνω σε άλογα ταξιδεύουν τα δύσβατα εδάφη, κυνηγημένοι από την συνοριακή αστυνομία, με σκοπό να τον μεταφέρουν και να τον θάψουν στην γενετειρά του στο Μεξικό.

Σχόλια:
Ο T.L.Jones γύρισε ένα γουέστερν με φόντο ανοιχτά τοπία και ανοιχτούς ορίζοντες στα πρότυπα των κλασσικών έργων αλλά με μοντέρνα γραφή. Το πολύ καλό, βραβευμένο στις Κάννες το 2005, σενάριο είναι του Guillermo Arriaga. Πολυέπιπεδη ταινία που "αγγίζει" με επιτυχία θέματα όπως η απανθρωπιά, η αποξένωση, η βία, η ανάγκη για ένα καλύτερο αύριο που κάνει τους ανθρώπους να περνάν τα σύνορα παρά τα σκληρά μέτρα αποτροπής, η φιλία (σε αλληγορικό επίπεδο), η υπόσχεση και το να κάνεις τα πάντα για να την φέρεις εις περας και άλλα πολλά.

Με ένα συναρπαστικό κάστ από πρωταγωνιστικούς και δεύτερεύοντες ρόλους όπως ο σερίφης Μπελμόντ(Dwight Yoakam), κλπ, περιπλεκόμενες ιστορίες, συμπτώσεις που θυμίζουν αρχαία ελληνική τραγωδία και όχημα την πολύ καλή σκηνοθετική εκτέλεση του T.L.Jones, το έργο είναι πολυεπίπεδο και εντυπωσιακό. Ο ίδιος αποδίδει εκπληκτικά τον ρόλο του και στιγμές - στιγμές είναι πραγματικά συγκλονιστικός. Πότε με μαύρο χιούμορ πότε με βίαιες στιγμές και πότε με σκηνές που πραγματικά γυρνάνε το στομάχι, ο Jones και ο Arriaga, ταξιδεύοντας μας στα άγρια τοπία της αμερικανομεξικανικής μεθορίου, μας δείχνουν στο τέλος ότι η συμπόνοια και η λύτρωση μπορούν να βρεθούν στα πιο απίθανα μέρη. Το έργο είναι κάπως αργό σε εξέλιξη αλλά δεν καταλήγει ποτέ σε κοιλιά ή βαρετό. Να σημειώσουμε ότι πέρα από το σενάριο, στο Φεστιβάλ Καννών βραβεύθηκε και ο T.L.Jones για την ερμηνεία του.

Συστήνεται ανεπιφύλακτα.

Links:
Official Site
AMG
IMDB



1 σχόλιο:

  1. Στη φανταρία το 'χα δει αυτό, μια νύχτα ανελέητης σκοπιάς... Ταινιάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή