Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2005

Mode Plagal / Walter Tesla / Μ.Φρίντζηλα + Θ.Μωραϊτης

by lkrory21
"Σταυρός του Νότου" - 29/12/2005
Mode Plagal, Walter Tesla, Μάρθα Φρίντζηλα και ο Θ.Μωραϊτης.

'Οπως ίσως ξέρετε οι Mode Plagal και οι Walter Tesla με την Μ.Φρίντζηλα (της οποίας την εξαίσια φωνή είχαμε γνωρίσει σε συναυλίες του Θ.Παπακωνσταντίνου) πραγματοποιούν σειρά εμφανίσεων στον "Σταυρό του Νότου". Το ιδιαίτερο της σειράς εμφανίσεων είναι ότι διαδοχικά έχουν και κάποιο καλεσμένο μαζί τους όπου συνεργάζονται επι σκηνής σε δικά τους και δικά του τραγούδια. Έχει ήδη εμφανιστεί μαζί τους ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Ζιώγαλας, αυτές τις ημέρες είναι ο Θανάσης Μωραϊτης και ακολουθούν από το νέο έτος Μαρία Φαραντούρη, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ζωρζ Πιλαλί, κλπ.

Το χθεσινό πρόγραμμα αποδείχθηκε μια πανδαισία ήχων όπου παραδοσιακά τραγούδια από όλα τα μέρη της Ελλάδας (και εκτός όπως ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας) και πιο "σύγχρονα" όπως πχ η "Γυφτοπούλα" του Μπάτη συναντήθηκαν με την jazz και την fusion. Η φωνή και παρουσία της Μάρθας Φρίντζηλα "εδεσε" ακόμα περισσότερο το όλο μείγμα. Το όλο σχήμα και πρόγραμμα αποτέλεσε άλλη μια απόδειξη ότι η τόσο παρεξηγημένη* παραδοσιακή μουσική της χώρας μας και ο μουσικός πλούτος που κρύβει μπορεί να συγκεραστεί με άλλα είδη, να δημιουργηθούν νέοι μουσική δρόμοι και ηχοτοπία και να ξεφύγει από την πεπατημένη των "πανυγηρτζίδικων" ευτελών εκτελέσεων τύπου Θώδη.

Ιδιαίτερη φυσικά ήταν η παρουσία και ερμηνεία του σεμνότατου Θανάση Μωραϊτη (από το Μαυρομμάτι της Θήβας!) στο κομμάτι του προγράμματος όπου συνοδευόμενος από τους Mode Plagal και τους Walter Tesla, τραγούδησε αρβανίτικα όπως το "Μόι Τριαντάφυλλιε" από την περιοχή των Βιλλίων (...γειά σου Άγγελε!) αλλά και ελληνόφωνα της Κάτω Ιταλίας.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα ακούστηκαν τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδος (από Πάτμο και Κάρπαθο μέχρι Θράκη και Ήπειρο) είτε σε απλές μετεγγραφές ή στο jazz fusion υβρίδιο των Mode Plagal με την βοήθεια φυσικά των Walter Tesla. Φυσικά δεν έλειψαν τα "κλασσικα" των Mode Plagal όπως το "Funky Βεργίνα", το "Trois Enfants De Voliotique" (Τρία παιδιά βολιώτικα!) και η "Πικρόδαφνη" στην οποία ενσωμάτωσαν έξυπνα και ένα medley άλλων 4-5 παραδοσιακών τραγουδιών. Στον εκτελεστικό τομέα, όλοι οι μουσικοί αποδείχθηκαν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικοί με προεξάρχοντες βέβαια τους Κλέων Αντωνίου στην κιθάρα και τον πάντα κεφάτο Θοδωρή Ρέλλο στο σαξόφωνο (ο οποίος έχει παίξει και το κλασσικότατο σόλο σαξόφωνο στο "Ταξιδιάρα Ψυχή" αν δεν το ξέρατε!).

Η παραδοσιακή μουσική της χώρας μας, με την ποικιλομορφία της και την αλληλεπίδραση αιώνων με τις μουσικές των γύρω τόπων (Βαλκάνια, Τουρκία, Ανατολή), μπορεί και πρέπει να αναπνεύσει έξω από τα στεγανά είτε της "στεγνής" ακαδημαϊκής ή της "τουρκοτσιφτετελέ-όλα τα παίζω όλα τα μαχαιρώνω" πανηγυρτζίδικης προσέγγισης. Συγκροτήματα και μουσικοί σαν τους Mode Plagal, την Μάρθα Φρίντζηλα, τον Θανάση Μωραιτη και εμφανίσεις σαν την χθεσινοβραδυνή βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.

Αυτά προς το παρόν...



*=Παλαιότερα λέγανε ότι αν ακούσεις κλαρίνα στο ραδιόφωνο έχουμε πάλι χούντα(!!!) -ας όψονται οι ηλίθιοι απριλιανοί και οι βλακείες τύπου Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών που απώθησαν πολύ κόσμο από την παραδοσιακή μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου