Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2005

Notes From The Digital Underground #8

by lkrory21
Στο 8ο κατα σειρά N.F.T.D.U. παρουσιάζουμε δύο άλμπουμς από net labels. To πρώτο είναι το "Errant Waves" από το "πατριωτάκι" Thanos Chrysakis στην Test Tube και το δεύτερο είναι το "Dub Shift LP" των Mystified στην 20kbps Records.


1."Errant Waves"(tube029) - Thanos Chrysakis.


Το πρώτο άλμπουμ του Thanos Chrysakis, ελληνικής καταγωγής και ζει μόνιμα στο Λονδίνο στην TestTube, net label υπό τη σκέπη της πορτογαλλικής electronica εταιρείας Monocromatica. Ο Τ.C. ασχολείται με την μουσική και τους ήχους, την ποίηση και πειραματικά videos. Επτά tracks μεταξύ του ηλεκτροακουστικού ήχου και της ambient σε αυτή την κυκλοφορία. Κάποιο review τον συγκρίνει άμεσα με τον Ξενάκη. Αν και υπερβολική μάλλον η σύγκριση, το Errant Waves είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πειραματικό ηλεκτροακουστικό άλμπουμ χαμηλών τόνων με διάσπαρτους μεταλλικούς και κρυσταλλικούς ήχους. Για τους φίλους των πειραματικών ήχων και των soundscapes.

2."Dub Shift"(20k150) - Mystified

Ένα dub πόνημα του project Mystified του αμερικάνου(?) Thomas Park στο ιδιότυπο πραγματικά net label 20Kbps Records. Το εν λόγω
net label έχει πάνω από 190(!!) κυκλοφορίες που απλώνονται σε όλο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής από ambient πειραματισμούς μέχρι καθαρόαιμο techno. To ιδιότυπο της υπόθεσης είναι ότι όλες οι κυκλοφορίες είναι mp3 αρχεία στα ...20kbps, τουτέστιν υπερσυμπιεσμένα δημιουργώντας αλλοιώσεις, artifacts και μια ιδιαίτερη χρειά στον ήχο. Να σημειώσουμε εδώ ότι λόγω της ισχυρής συμπίεσης τα αρχεία αυτά είναι ιδιαίτερα μικρά. Για παράδειγμα το εν λόγω άλμπουμ 11 κομματιών και 52 λεπτών διάρκειας είναι μόλις ...6ΜΒ. Οι Mystified έχουν κυκλοφορήσει αρκετά άλμπουμ σε διάφορα net label μεταξύ των οποίων και στην Webbed Hand Records που έχουμε παρουσιάσει παλαιότερα και κινούνται στα όρια του dark ambient / dub / minimal ήχου. Το συγκεκριμένο LP είναι ένα πολύ καλό ηλεκτρονικό σκοτεινό dub. Ξεχωρίζουν το εναρκτήριο "D_u_B", το υψοφοβικό "Skyscraper Dub" και το "Cosmic Intelligence". O σκοτεινός ambient dub ήχος με τα ακουστά αποτελέσματα της υψηλής συμπίεσης δημιουργούν μια ιδιαίτερα απόκοσμη ηχητική εικόνα! Προτείνεται ανεπιφύλακτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου