Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2005

Live In Vienna: Franz Ferdinand

by lkrory21
Franz Ferdinand / The Rakes
Wien Stadhalle 15/12/05

Λοιπόν, γεια χαρά σε όλους! Χθες (σ.lk εννοεί την 15/12) ήταν η ημέρα που περίμενα όλη την εβδομάδα (οκ.. υπερβολή!), δηλ η συναυλία των F.F. στην Βιέννη. Έχοντας περάσει βέβαια όλο τον προηγούμενο μήνα ακούγωντας σχεδόν αποκλειστικά το τελευταίο τους πόνημα "You Could Have It So Much Better" είναι λίγο δύσκολο να είμαι αντικειμενική.

Βρεθήκαμε στο StadHalle, πολύ μεγάλο χώρο εκδηλώσεων - μεγαλύτερο από γήπεδο μπάσκετ(!), με μεγάλους χώρους για όρθιους και λίγα καθίσματα πίσω - πίσω. Φτάσαμε λίγο πριν αρχίσουν οι Rakes, τους οποίους δεν έχουμε ακούσει ιδιαίτερα. Το σετ τους κράτησε 30-40 λεπτά και ήταν ενδιαφέρον αλλά όχι κάτι φοβερό. Ο κόσμος (περίπου 3.000) βέβαια ήταν φανερό ότι περιμένε τους F.F. οπότε οι Rakes δεν έτυχαν ιδιαίτερης προσοχής, αν εξαιρέσουμε δύο τρία πιο γνωστά τραγούδια τους. Ενδιαφέρουσα πάντως η σκηνική παρουσία -με στοιχεία από τον Ian Curtis- του frontman Alan Donohoe. Η μουσική τους πάντως είχε πολλά στοιχεία από punk - post punk (The Clash - Gang Of Four). Εν πάσει περιπτώση καλοί οι Rakes αλλά και εγώ προσωπικά περίμενα τόσο πολύ τους F.F. οπότε...

Μετά από μισάωρο διάλλειμα ήρθε η μεγάλη στιγμή και οι F.F. εμφανίζονται στην σκηνή. Να σημειώσουμε εδώ ότι από σκηνικά και φώτα ήταν ένα καλό show χωρίς όμως να υπερκαλύπτονται συγκροτήματα και μουσική. Πρώτο κομμάτι ήταν το "This Boy" αλλά το κοινό δεν "ζεστάθηκε" ιδιαίτερα. Ακολούθησε το "I'm Your Villain" - επίσης νέο κομμάτι. Ο κόσμος πάντως ενθουσιάστηκε με το "Do You Want" ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν κομμάτια από το πρώτο και δέυτερο lp τους. Ενδεικτικά να αναφέρουμε: "Walk Away", "Eleanor put your boots on", "What you meant" από νέα κομμάτια αλλά και τα "Tell her tonight", "Take me out" (Φυσικά), "Dark of the matinee", "Auf Achse" (το πρώτο κομμάτι που παίχθηκε από το ντεμπούτο και ανέβασε την διάθεση του κοινού), "Darts of Pleasure", "Michael", "40`" από παλαιότερα. Εκτελεστικά η μπάντα έπαιξε πολύ καλά διαψέυδοντας όσους διαδίδουνε ότι έχουν χάσει το κέφι τους. Όσον αφορά την σκηνική τους παρουσία, ο Alex Kapranos θεωρώ ότι είναι χαρισματικός performer, κινητικός και επικοινωνιακός ενώ οι υπόλοιποι ήταν φανερά σε δέυτερο ρόλο. Μας αποχαιρέτησαν μετά από μία ώρα και κάτι στη σκηνή. Ευτυχώς ξαναβγήκαν για encore τεσσάρων τραγουδιών, που ήταν μάλλον και το πιο "δυνατό" κομμάτι της συναυλίας, αποτελούμενο από τα "Jacqueline", "Evil And The Heathen", "Outsiders" και για κλείσιμο (τι άλλο;) "This Fire", προβλέψιμο αλλά ιδανικό για το τέλος ενώ στην σκηνή ανέβηκαν και δύο τεχνικοί που "τα έσπαγαν" στα drums μαζί με τον drummer. Στην συνέχεια μας αποχαιρέτησε ο Alex Kapranos με ένα "Auf Wiedersehen" αφήνοντας το κοινό απόλυτα ευχαριστημένο.

Οι F.F. δεν ξανα-ανακάλυψαν την μουσική και άλλες τέτοιες υπερβολές / μεγαλοστομίες, απλά έχουν πιασάρικα fun τραγούδια, ιδανικά για διασκέδαση τα οποία "λειτουργούν" πολύ καλά και στα live... ...οπότε το σκέφτομαι να πεταχτώ μέχρι το Μιλάνο που παίζουν αύριο(σ.σ. 16/12)! Για ...όσους ενδιαφέρονται, ακολουθούν Φλωρεντία, Μπολόνια, Μαδρίτη και Βαρκελώνη ενώ από το νέο έτος Αυστραλία - Ιαπωνία!

Παραλειπόμενα:
1) Το εντυπωσιακό -αντάξιο του hype και του ονόματος των FF- merchandising: μπλουζάκια (σε όλα τα μεγέθη φυσικά), μπρελόκ, βραχιόλια, μέχρι και ...εσώρουχα και όλα σε τσιμπημένες τιμές (όχι δεν πήραμε τίποτα!).

2)Μετά το πέρας της συναυλίας πήγαν κάποιοι-ες από την παρέα μου στο Tanzcafe Jenseits, ένα ιδιαίτερο μπαρ που φημολογείται ότι είναι πρώην οίκος ανοχής. Εγώ, για πρώτη φορά στα χρονικά(!!!), είπα να μην ακολουθήσω μιας και είχα πάει εκεί πριν δύο μέρες. Και όπως φαντάζεστε ο Murphy χτύπησε... Στο συγκεκριμένο μπαρ εμφανίστηκε ο ...Άλεξ μαζί με τον κιθαρίστα και εγώ τώρα χτυπάω το κεφάλι μου... (οκ, υπερβάλλω!). Απ' ότι μου είπαν πάντως ήταν πολύ φιλικοί, μιλήσαν με τους φίλους-ες μου, ήπιαν την μπυρίτσα και έφυγαν καθότι είχαν και ταξίδι(βλ.Μιλάνο).

Αυτά προς το παρόν, σας χαιρετούμε με την υπόσχεση για ένα review από τη εμφάνιση των gypsy punk experimental Gogol Bordello αλλά και τις εντυπώσεις μας από την επερχόμενη επίσκεψη μας το επόμενο τριήμερο στην ...Βουδαπέστη.

Uma.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου