Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006

Αναδημοσίευση από MIC.gr

by lkrory21
Αν και δεν συνηθίζουμε να βάζουμε ήδη δημοσιευμένα άρθρα, το συγκεκριμένο editorial από τον Αντώνη Ξαγά από το MIC χτυπάει εντυπωσιακά και right on target όσον αφορά τα βραβεία ... ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ για αυτό και το παραθέτουμε ολόκληρο...
 
Kοινό χαρακτηριστικό όλων των εξουσιών, ολοκληρωτικών και μη, είναι μεταξύ άλλων και η διαστροφή της γλώσσας. Οι εξουσίες γνωρίζουν καλά τη δύναμη των λέξεων και τη χρησιμοποιούν κατά το δοκούν (η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει, αλλά κόκκαλα τσακίζει που λέει και ο "λατρευτός" τους λαός...). Ο σκοπός διττός: από τη μία ο εξωραϊσμός και η μεταμφίεση κάτω από εύηχες και αθώες λέξεις των πιο σκοτεινών και ειδεχθών πράξεων (η εξόντωση των Εβραίων ήταν απλώς η "Τελική Λύση", η χούντα "επανάσταση", οι φόνοι των αμάχων είναι μόνο "παράπλευρες απώλειες" κλπ κλπ), και από την άλλη μέσω της ιδιοποίησης και της καταχρηστικής χρήσης εννοιών, συμβόλων και ιδεολογιών, η εκμετάλλευση τους, το άδειασμα και το απογύμνωμα από κάθε περιεχόμενο, το ξεδόντιασμα, ώστε στο τέλος να μπορούν να ενσωματωθούν στο σύστημα, ακίνδυνες πλέον και ευκολοχώνευτες για το "κυρίως ρεύμα". Τί σχέση έχουν όμως αυτές οι σκέψεις με τη μουσική; Και στη μουσική υπάρχουν εξουσίες (μάλιστα πολλές φορές σε διαπλοκή με την πολιτική). Για παράδειγμα στη χώρα μας, όπου έχει επιβληθεί ένα στυγνό ολοκληρωτικό καθεστώς και τα πάντα σκιάζει η βαριά μπότα του σκυλάδικου και της μπουζουκοκουλτούρας! Και όπως είπαμε... Όλες οι εξουσίες έχουν την ίδια φάτσα...

Τούτες τις μέρες λοιπόν έπεσα τυχαία πάνω στις υποψηφιότητες των βραβείων της μουσικής βιομηχανίας τα οποία προσπαθούν να αποκτήσουν μια αίγλη με το αρχαιοπρεπές όνομα Αρίων. Και το μάτι μου τράβηξε η κατηγορία που έχει βαφτιστεί "εναλλακτική μουσική". Το θαύμα της μετατροπής ...κοτόπουλου σε ψάρι που περιγράφει ο Ροΐδης στην "Πάπισσα Ιωάννα" ωχριά μπροστά στους θαυματοποιούς υπεύθυνους των βραβείων! Στην κατηγορία αυτή έχει λοιπόν στοιβαχτεί κάθε καρυδιάς καρύδι, ότι θεωρούν οι μουσικοί βιομήχανοι ως "εναλλακτικό" (προφανώς ότι δεν παίζεται πάνω σε ...γαρύφαλλα νεκροταφείου)! Ροκάδες του Clearasil, έντεχνοι που περιφέρουν χρόνια την κατάθλιψη τους στις ίδιες νότες, εκπρόσωποι του σκυλο-electro και μαϊντανοί των πρωινάδικων και των μουσικών κρεοπωλείων της TV, γκρινιάρηδες αντι-καθεστωτικοί που με την πρώτη πρόσκληση τρέχουν να πάνε ...Μέγαρο, και σαν άλλοθι (τί κρίμα!) ένας Φάμελλος και ένας Αγγελάκας... Γαμώτο, οι Sex Pistols είχαν τα guts να γυρίσουν τα οπίσθια τους στις κατεστημένες τιμές, γιατί οι δικοί μας όχι;

Από μια άποψη πάντως χαίρομαι... Γιατί τελικά όσο μεγαλύτερη γίνεται η ξεφτίλα και η παρακμή τόσο μεγαλώνει και η ελπίδα ότι θα υπάρξει μια αντίδραση. Δράση-αντίδραση, που μας μάθαιναν και οι φυσικοί στο σχολείο! Και αυτή η αντίδραση δεν θα είναι ούτε εναλλακτική, ούτε "indie", δεν θα περπατήσει πάνω σε κόκκινο χαλί και δεν θα διεκδικήσει ποτέ κανένα βραβείο...
Links:
Βραβεία Βησσ-αρίων (ή Παπ-αρίων ή όπως αλλιώς θέλετε!)
 
 

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2006

(Un)Known Pleasures: Η Βροχή Από Κάτω

by lkrory21
Θανάσης Παπακωνσταντίνου - Η Βροχή Από Κάτω (Lyra 2006)

Εδώ και κάποιες ημέρες κυκλοφορεί από την Λύρα η τελευταία κυκλοφορία του γνωστού και μη εξαιρετέου Θανάση με τίτλο Η Βροχή Από Κάτω. Όπως ίσως θα ξέρετε, η αγάπη και η εκτίμηση για τις μουσικές του, φτάνει στα όρια ...λατρείας σε ορισμένους κύκλους και όχι αδικώς!



Σε γενικές γραμμές, ο Θ.Π. είναι από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες που έχουν βγεί στην ...Μεταβυζαντινή Ντίσνεϋ-λαντ (η έκφραση κλεμμένη από εδώ.) εδώ και πολλά χρόνια αλλά (ευτυχώς) δεν θα τον δείτε ποτέ σε πρωινάδικα ή σε μουσικά βραβεία ΒΗΣΣ-ΑΡΙΩΝ... Αντιθέτως θα τον απολαύσετε σεμνότατο σε συναυλίες (όπου συνήθως ...ξεχνάει να κατέβει από την σκηνή!) συνοδευόμενο από μια απίθανη μπάντα μουσικών να ανακατεύει ελληνική λαϊκή μουσική, παραδοσιακούς ήχους, rock ή ό,τι άλλο προκύψει. Μέχρι διασκευή στο Guns Of Brixton έχει παίξει live ο αθεόφοβος!

Η Βροχή Άπό Κάτω περιλαμβάνει 13 τραγούδια + 1 remix (ως hidden track), όλα σε στίχους (κάποιοι βασισμένα σε ποιήματα) και μουσική του ιδίου ενώ πλεόν έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου τα κύρια φωνητικά αφήνοντας τους συνήθεις καλεσμένους (Μάλαμας, Αγγελάκας, κλπ) στην απ' έξω αυτή την φορά. Κάποια από τα τραγούδια του δίσκου έχουν τη βάση τους σε μουσικές που έχει γράψει ο Θ.Π. παλαιότερα για θεατρικά έργα και ταινίες.


Μουσικά υποχωρούν κάπως τα πιο λαϊκότροπα και "rock" στοιχεία και στην επιφάνεια έρχεται ένας πιο κλειστοφοβικός εντεχνο-avant garde ήχος (say what?) που κρύβει πολλά "μυστικά" για αυτούς που θα "βουτήξουν" βαθειά μέσα... Δεν λείπουν επίσης διαφορα samples και αποσπάσματα παραδοσιακών τραγουδιών. Όπως πάντα συμμετέχει μια πλειάδα αξιολογότατων μουσικών μεταξύ των οποίων βρίσκουμε τους Ν.Βελιώτη, Μπάμπη Παπαδόπουλο, Παντελή Στάικο κ.α. όχι όμως απλά σαν μια ακόμα συνοδευτική μπάντα αλλά προσθέτοντας τον δικό της τόνο στο όλο κλίμα.

Έξτρα πόντους για το εντυπωσιακό artwork (δια χειρός Μάρθας Φρίντζηλα η οποία συνοδεύει και με τα φωνητικά της σε κάποια τραγούδια) και για τους τίτλους των κάτωθι τραγουδιών: Μου' κλασες τ' αρχίδια κύριε μοίραρχε και Ο Satie στη Χιμάρα.

TrackList:
1. Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ
2. ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ
3. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
4. ΟΡΥΧΕΙΑ
5. ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ
6. ΜΟΥ 'ΚΛΑΣΕΣ Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΚΥΡΙΕ ΜΟΙΡΑΡΧΕ
7. SARA
8. Η ΒΡΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΤΩ
9. ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΣΚΙΑΣ
10. ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ
11. O TSELNIKAS
12. Ο SATIE ΣΤΗ ΧΙΜΑΡΑ
13. ΤΩΡΑ ΤΕΛΟΣ
14. κι άλλη ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ

Links:

Η Βροχή Από Κάτω (από το site της LYRA)
Θ.Παπακωνσταντίνου (Ελλ.Wikipedia)

Τρίτη 28 Μαρτίου 2006

Notes From The Digital Underground #15

by lkrory21
Are you ready for some Maoist electronica?

Στο 15ο N.F.T.D.U. θα μεταφερθούμε στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου (Ιαπωνία, δηλαδή!) όπου έχει την βάση η netlabel QuietLounge. Ένα από τα κύρια ονόματα που φιλοξενούνται στις τάξεις της QL είναι οι κινέζοι (εκ Σανγκάης) Red Unit. Έχουν κυκλοφορήσει πέντε net-EPs των 2 - 3 κομματιών ως τώρα.


Το ιδιαίτερο των Red Unit εκτός του ότι παίζουν καλή electronica (που την αδικεί κάπως όμως η παραγωγή) είναι η μαοϊκή αισθητική τους. Από τα εξώφυλλα των "δίσκων" τους, μέχρι τα τραγούδια που βρίθουν από samples με ομιλίες του μεγάλου ηγέτη της Κίνας, τραγούδια του κόμματος και άλλα τέτοια. Ενδεικτικοι είναι οι τίτλοι τραγουδιών και κυκλοφοριών τους: The Ideal Of Maoism, Shadows of Mao ZeDong, Girls In Red(!), N.K.N.P. (North Korea Nuclear Program!!)...


Για να είμαστε ειλικρινείς δεν έχουμε αντιληφθεί αν όλη αυτή η κομμουνιστική αισθητική χρησιμοποιείται ως παρωδία ή σάτιρα ή αν όντως το/τα μέλη των Red Unit συνεχίζουν στον 21ο αιώνα την "πολιτιστική επανάσταση" μέσω ηλεκτρονικής μουσικής και internet....

Ιδιαιτερο αλλά καλοπαιγμένο το μείγμα των Red Unit... Εδώ (ή δεξιά στο τμήμα mp3 of the week) μπορείτε να βρείτε το "Movement" από την ομότιτλη τελευταία κυκλοφορία των Red Unit της οποίας το εξώφυλλο / παρωδία των Kraftwerk βλέπετε παραπάνω. Παραφράζοντας το γνωστο τραγούδι των Faithless:

Mao Is A DJ!

Links:
Red Unit (όλες οι κυκλοφορίες τους)
QuietLounge
BeatGratis (συνέντευξη του "ιδιοκτήτη" της QL)

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2006

A Little Bit Of This A Little Bit Of That

by lkrory21
Καλημέρα σε όλους-ες και καλή εβδομάδα...


Μετά από μια μικρή διακοπή μερικών ημερών για μερικές ολοήμερες (και ολονύχτιες) συναντήσεις με τον Ντοστογιέφσκι, τον Νεύτωνα, τον Μπέικον και τον ...Μανίτσα (όσοι ξέρουν, ξέρουν!) επανερχόμαστε δριμύτεροι!

Καταρχήν πως θα πάει καλά η εβδομάδα αν δεν παίξει και λίγο meta-blogging? Ε? Ε?


*UPDATED 13:41*
Λοιπόν από ότι φαίνεται πως δύο ένα από τα καλύτερα σε θεματολογία και αισθητική άποψη blogs, κατά την ταπεινή μας γνώμη, που κυκλοφορούν στην καταταλαιπωρημένη ελληνική blog-όσφαιρα έχουν έχει διακόψει προσωρινά (ελπίζω) την λειτουργία τους. Φίλε Vjay και Schottkey αναμένουμε τη επιστροφή σου σας...

Πάμε τώρα σε άλλα...

Ωραίος ο καινούργιος δίσκος του Θ.Παπακωνσταντίνου με τίτλο Η Βροχή από Κάτω, κατά τι πιο εσωστρεφής από τα προηγούμενα του πονήματα. Περισσότερα σύντομα σε (Un)Known Pleasures.

Άλλο δισκάκι που βρίσκεται επίσης σε heavy rotation αυτόν τον καιρό στο cd-player είναι το The Greatest της Cat Power. Πιο εύληπτο από τα προηγούμενα της συνδυάζει την τραγουδοποιία της Chan Marshall με τη soul μιας και την συνοδεύει full μπάντα από μεγάλους session μουσικούς της soul σκηνής του Memphis. Περισσότερες πληροφορίες στο site της Matador.

Απόψε το βράδυ στο MEGA Channel στις 01:30 παίζει το remake σε σκηνοθεσία Tom Savini του κλασσικού "Night Of The Living Dead" . Ο T.S. ήταν ο υπεύθυνος για το make-up στην κλασσική ταινία του G.Romero. Σαφώς πολύ κατώτερο το remake σε σχέση με το πρωτότυπο αλλά θα το (ξανα)δούμε για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους. Εδώ θα βρείτε παλαιότερο post μας για το NOTLD του Romero.

Από το blog του Thom Yorke, όπου παρεπιπτόντως μπορείτε να μαθαίνετε νέα για την πορεία των ηχογραφήσεων του νέου άλμπουμ των Radiohead, ψάρεψαμε αυτό το link, ένα πολύ όμορφο flash-άκι με θέμα ...Drum Machine.

Αυτά προς το παρόν...

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006

(Un)Known Pleasures: The Days Of Mars

by lkrory21
Delia Gonzalez & Gavin Russom - The Days Of Mars (2005, DFA Records/ΕΜΙ)

Το ημερολόγιο θα μπορούσε να δείχνει 1975 και οι τίτλοι
των τραγουδιών θα μπορούσαν να είναι γεμάτοι γερμανικές λέξεις - γλωσσοδέτες ή ελληνικής προέλευσης ετυμολογικά γυναικεία ονόματα... Μήπως κάποιος-α εκεί στο βάθος είπε... κrautrock? Περίπου! Ο ήχος είναι σχεδόν ο ίδιος πάντως: μεγάλης διάρκειας τραγούδια που δεν έχουν κανένα φυσικό ή ηλεκτρονικά παραγόμενο ρυθμικό σχήμα και τόνους από αναλογικά (πολλά από αυτά αυτοσχέδια!) keyboards και synthesizers.


Και όμως είμαστε στην Νέα Υόρκη του 2005 και το The Days Of Mars κυκλοφορεί από την πιο "hip" δισκογραφική εταιρεία (DFA Records) της οποίας το άλμπουμ του ιδρυτή της, LCD Soundsystem, θρονιάστηκε για τα καλά στο τοπ10 (για να μην πούμε στο Top1) του 2005 όλων των περιοδικών ή άλλων εκδόσεων που έχουμε δει ως σήμερα. Έχει εξ ολοκλήρου φτιαχτεί από την Delia και τον Gavin οι οποίοι εδώ και χρόνια "κυκλοφορούν" στην art σκηνή της Νέας Υορκής παράγοντας πειραματικά φιλμάκια, κάνουν θεατρικά, performances, έχουν εκθέσει έργα τους σε μουσεία και galleries, κλπ, κλπ.

Όπως φυσικά θα αντιληφθήκατε από την εισαγωγή ή θα έχετε διαβάσει και αλλού (δεν ανακαλύπτουμε και την Αμερική άλλωστε!) οι DG & GR διαφέρουν στον ήχο δραματικά σε σχέση με τους ομοσταβλούς τους στην DFA Records. O ήχος τους πατάει γερά στην μη ρυθμική ambient/krautrock/πειραματική electronica της δεκαετίας του '70. Το Days Of Mars όμως δεν ακούγεται καθόλου παρωχήμενο και ουδόλως βαρετό, τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά. Φυσικά κάποιος που θα φτάσει εδώ μέσω LCD Soundsystem (ουφ! πάλι αυτοί!) και The Rapture δεν αποκλείεται να έχει ...αποκοιμηθεί πριν καλά -καλά αναπτυχθεί το πρώτο από τα "θέματα" των keyboards στο "Rise" (πρώτο track του δίσκου). To Days Of Mars κρατά περι τα 50 λεπτά και έχει μόλις τέσσερα "τραγούδια".

Για όποιον-α όμως δεν νομίζει ότι Tangerine Dream είναι όνομα αναψυκτικού, στο Days of Mars θα ανακαλύψει μια μοντέρνα και πολύ καλή μετενσαρκωση τους. Επαναληπτικό, μελωδικό, υπνωτικό αλλά όχι κοιμησιάρικο, χαλαρωτικό (όχι πολύ καθώς οι μελωδίες πηγαίνουν και σε λίγο πιο σκοτεινά μονοπάτια) και ταξιδιάρικο. Rip-άρετε το, βάλτε τε στο Winamp να παίξει, βάλτε τα visualizations σε fullscreen, κλείστε φώτα, τηλέφωνα και αράξτε... Ο Gavin και η Delia αναλαμβάνουν την πλοήγηση...

Links
Delia Gonzalez & Gavin Russom (off.site)
DFA Records


Υ.Γ. Α! Ποιος ρώτησε τι είναι krautrock? Εδώ η απάντηση...

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2006

Notes From The Digital Underground #14

by lkrory21
The Harvey Girls - The Harvey Girls(2005, Imaginary Records)

Κύρια μέλη των Harvey Girls η Melissa Rodeneek και ο Hiram Lucke, ανδρόγυνο από το Lawrence του Kansas. To όνομα τους είναι εμπνευσμένο από τις κοπέλλες που σέρβιραν τους ταξιδιώτες στις στάσεις του αμερικάνικου σιδηροδρόμου στα τέλη 19ου - αρχές 20ου αιώνα στα γνωστά (στην Αμερική...) Harvey Houses (περισσότερα για αυτό εδώ).


Δηλώνουν επηρρεασμένοι από τις παραγωγές του θρυλικου hip-hop παραγωγού Prince Paul και τα τραγούδια των Shangri-Las, θεωρούν ότι οι ABBA είναι το καλύτερο pop group όλων των εποχών, ο τίτλος ενός από τα προηγούμενα EP (επίσης διαθέσιμο προς download) τους είναι παρμένος από τραγούδι του Captain Beefheart, έχουν διασκευάσει Magnetic fields, στην μουσική τους όμως δεν θα ακούσετε τίποτα από όλα αυτά αλλά όλα μαζί + χιλιάδες άλλα!!! Δείτε στην σελίδα τους στο myspace τις επιρροές τους και θα καταλάβετε...

"Ακουστικοί" στο foreground, λίγο πιο πειραγμένοι ηλεκτρονικά στο background, ωραίες φωνές, αρκετα πνευστά... Ένα περίεργο μείγμα που στο τέλος όμως ...grows on you (που θα έλεγαν και οι συμπατριώτες τους!). Θέλετε ένα δείγμα; Εδώ (ή δεξιά στο τμήμα MP3 Of The Week) θα βρείτε το "Good Μorning, Bubblegum" ενώ εδώ ή εδώ ολόκληρο το άλμπουμ προς download από το netlabel Imaginary Records. Για την ιστορία έχουν κυκλοφορήσει 2 EPs και αυτό το "περίπου" greatest hits" που παρουσιάζουμε σήμερα διαθέσιμα δωρεάν προς "κατέβασμα". Πρόσφατα κυκλοφόρησαν το "The Wild Farewell" στην mp3 blog-turned-to-label SVC Records όπου είναι διαθέσιμο προς download με μόλις 4 λίρες αγγλίας.

Όπως έγραψε και ένας reviewer στο archive.org:

"Very nice - quirky in some spots, sublime in others..."

Links:
Off.Site
My Space(Harvey Girls)
Imaginary Records
SVC Records

Κυριακή 19 Μαρτίου 2006

You had to start from somewhere, didn't you?

by lkrory21
"...Μου μυρίζει τιρινίνι..."*

Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε και τι σας παρακίνησε προς αυτό;

(εμπνευσμένο από αυτό εδώ το post του NewManifesto)

Εκεί προς το καλοκαιράκι του 1987 όπως όλοι γνωρίζετε η Εθνική ομάδα μπάσκετ κατακτά το Ευρωμπάσκετ με τις ηρωικές βολές του Αργύρη Καμπούρη κάνοντας την χώρα τότε να παραληρεί... Απόλυτο soundtrack εκείνης της βραδιάς ήταν φυσικά ένας rock παιάνας από ένα σουηδικό hard rock συγκρότημα εν ονόματι... Europe!

"...Τιρινινι τιρινινινι The Final Countdown τιρινίνι τιρινίνινι..." και η ξανθιά χαίτη του τραγουδιστή Joey Tempest ανέμιζε ενώ κιθαριές και απίστευτου κιτς synth lines συγκρούονταν στο background...


O μικρός λοιπόν τότε ...
lkrory21 εντυπωσιάστηκε φυσικά από τον αγωνιστικό άθλο της εθνικής μας ομάδας (τόσο που γράφτηκε και για λίγο στο παιδικό τμήμα μπάσκετ του Σπόρτινγκ με οικτρά όμως αποτελέσματα...)...

..Πιο πολύ όμως εντυπωσιαστηκε από τον προαναφερθέντα rock παιάνα με αποτέλεσμα ήταν κάποιους μήνες αργότερα να καταθέσει το χαρτζηλίκι του αγοράζοντας τον όμοτιτλο με το τραγούδι δίσκο των προαναφερθέντων σουηδών hard rockers!


Για την ιστορία ο δισκός αυτός ακόμα κοσμεί την δισκοθήκη του lkrory21 (αν και με στραπατσαρισμένο εξώφυλλο και πλάκα βινυλίου γεμάτη σκρατς και χαρακιές). Τελευταία φορά που έπαιξε (και μάλιστα στην διαπασσών) ήταν το καλοκαίρι του 2004 (είχε να βγεί από την θήκη χρόνια και χρόνια πριν από αυτό) μετά από κάποιες νίκες μιας άλλης εθνικής μας ομάδας σε κάποιο άλλο άθλημα ... αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Εσείς; Ποιος ήταν ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε;

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2006

As Seen On DVD: The Last Waltz (1978)

by lkrory21
Η αποχαιρετιστήρια συναυλία των The Band, ένα από τα σημαντικότερα αμερικάνικα rock (με την πολύ ευρεία έννοια) συγκροτήματα, σκηνοθετημένη από τον Martin Scorsese. Το The Last Waltz θεωρείται ίσως από τα καλύτερα rock ντοκυμαντέρ που έχουν γυριστεί ποτέ... Το ξαναείδαμε πρόσφατα σε DVD... και μας άρεσε όσο την πρώτη φορά... ίσως και περισσότερο!

Πλοκή:
Δεν υπάρχει ακριβώς πλοκή. Ύστερα από σχεδόν 8 χρόνια καριέρας και αρκετά κλασσικά άλμπουμς (αν θέλετε να ξεκινήσετε από κάπου τσεκάρετε το ομώνυμο "The Band" του 1969) οι The Band αποφασίζουν να "το διαλύσουν" λόγω εσωτερικών ασυμφωνιών. Για να το "γιορτάσουν", οργανώνουν μια αποχαιρετιστήρια συναυλία στις 26/11/1976 στο Winterland του San Francisco.

Παρένθεση: στον ίδιο χώρο λίγα χρόνια αργότερα θα δώσει την τελευταία του συναυλία εκεί ένα βρεττανικό συγκρότημα που άλλαξε τον ρου της σύγχρονης μουσικής ιστορίας, οι Sex Pistols - Have you ever had the feeling you 've been cheated? - κλείνει η παρένθεση.

Πριν την συναυλία το κοινό θα σερβιριστεί παραδοσιακό δείπνο γαλοπούλας καθότι τότε έπεφτε το Thanksgiving και θα χορέψει υπό τους ήχους ορχήστρας (σκηνές από τον χορό υπάρχουν στους τίτλους αρχής της ταινίας). Στη συνέχεια οι The Band θα παίξουν ένα σετ με πλήθος τραγουδιών που εκτέλεσαν είτε μόνοι τους ή με κάποιον-α από το πραγματικά εντυπωσιακό roster καλεσμένων που παρευρέθησαν εκεί. Eric Clapton, Muddy Waters, Ringo Starr, Dr.John, Van Morrison, Neil Young, Joni Mitchell, Bob Dylan είναι μόνο μερικοί από αυτούς που συνόδευσαν τους T
he Band στα τραγούδια. Ο Robbie Robertson (κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των The band) είχε καλέσει τον Martin Scorsese να σκηνοθετήσει το γεγονός.


Σχόλια:
Μια πραγματική γιορτή της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, το The Last Waltz έχει μείνει στην ιστορία και όχι αδίκως. Ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα αμερικάνικα συγκροτήματα ως οικοδεσπότες επι σκηνής, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της μουσικής ως καλεσμένοι και ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες να καταγραφεί το γεγονός. Τι άλλο να ζητήσει κανείς δηλαδή; Αναρωτιόμαστε αν οι θεατές της συναυλίας αναλογιζόντουσαν ότι ζούσαν μια από τις πιο ιστορικές στιγμές της συγχρονης μουσικής.

Όσον αφορά την ταινία: συνεντεύξεις των μελών, ολόκληρα τραγούδια από την συναυλία και off-stage τζαμαρίσματα εναλλάσονται στην οθόνη. Ο Martin Scorsese χρησιμοποίησε ένα εντυπωσιακό crew από οπερατέρ και κινηματογραφιστές τόσο για τις λήψεις της συναυλίας όσο και για τα υπόλοιπα αποσπάσματα. Μετά τα γυρίσματα Martin Scorsese και Robbie Robertson, οι οποίοι έγναν και αχώριστοι φίλοι, σχεδόν συγκατοίκησαν για δύο χρόνια ετοιμάζοντας το φιλμ (το οποίο κυκλοφόρησε το 1978) με την βοήθεια μεγάλων ποσοτήτων ...χμ... βοηθητικών ουσιών.

Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα άλλο παρά τα εξής τρια:

1) Πρέπει οπωσδήποτε να το δείτε (αν δεν το έχετε δει).
2) Ένα σχόλιο κάποιου επισκέπτη του IMDB:
Forget "Woodstock". Forget "Gimme Shelter". "Let It Be"? Forget that too. This is, truly, THE greatest rock and roll film ever made.
3) Να ακολουθήσετε το μύνημα του πρώτου καρέ της ταινίας όταν τοποθετήσετε το δισκάκι στο dvd-player:
THIS FILM SHOULD BE PLAYED LOUD!

Links:
Official Site
All Movie Guide
IMDB
Wikipedia
All Music Guide (The Band).





Τρίτη 14 Μαρτίου 2006

Απόσπασμα από το «Παγκόσμια Ευθύνη» των WU MING 5

by lkrory21
O φίλος μας Τάσος έστειλε μεταφρασμένο στα ελληνικά ένα απόσπασμα από το «Παγκόσμια Ευθύνη» του/των WU MING 5... Πολύ ενδιαφέρον...


Το περιβαλλοντικό ζήτημα είναι αυτό, από το οποίο πρέπει να περιστρέφονται όλες οι επιλογές μας, πολιτικές και υπαρξιακές. Να υιοθετήσει κανείς ένα στυλ ζωής συνειδητοποιημένο σε σχέση με την παράλογη κατανάλωση και άχρηστη σπατάλη ενέργειας, είναι αμέσως μια πολιτική χειρονομία...

Να έχει κανείς συνείδηση της σοβαρότητας των προβλημάτων, και της πληθώρας των δικτυωτών ενώσεων που θέτουν σε σχέση επιλογές καμιά φορά χωρίς νόημα, με τις γενικές συνθήκες υγείας του πλανήτη, είναι μια πρακτική ζωτικής σημασίας . Μιλάμε για το νερό, το φαγητό, τον αέρα... Από αυτά τα υλικά είναι φτιαγμένα τα σώματα των ζωντανών όντων, τίποτα το μακρινό ή το αφηρημένο. Αυτό που τρως, αυτό που αναπνέεις. Αυτό που είσαι...

Εξασκώ την λογοτεχνία και οι λέξεις μου τελειώνουν, στο πέρας μιας διαδικασίας της βιομηχανικής παραγωγής που σπαταλά ενέργεια σε κάθε της βήμα, σε μια επιφάνεια χαρτιού. Είναι ο τρόπος που έχω διαλέξει να είμαι παρόν και ενεργός στην συλλογική ζωή. Το χαρτί είναι το υλικό στο οποίο βασίζεται η κατασκευή του παρόντος παγκόσμιου πολιτισμού[...] το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο «ζεστό». Η υλικότητα του είναι ηρεμιστική , σαν να άνηκε στην τάξη του φυσικού και όχι του τεχνητού[...]

Όλες οι τεχνολογίες που διαθέτει ο άνθρωπος, είναι στην ουσία, μετατροπές ενέργειας. Ζούμε την ψευδαίσθηση ότι αυτές αναπαριστούν μια πρόθεση τελεολογική των ανθρωπίνων ικανοτήτων, μια διεύρυνση των διανοητικών και ψυχικών ικανοτήτων, φυσικών και χειρονακτικών, και χρειάζονται στον άνθρωπο για να παράγουν τον κόσμο. Αλλά «παράγω» δεν είναι το ίδιο με το «μετατρέπω». «Παράγω» στην ουσία δεν είναι δυνατό. Ούτε η πιο μικρή ποσότητα ύλης η ενέργειας δεν παράγεται στην πραγματικότητα, όλη η τεχνολογική ιστορία της ανθρωπότητας γίνεται μέσα σε έναν ορίζοντα ορισμένο με τρόπο ανυπέρβλητο από τους νόμους της θερμοδυναμικής[...]

Η βιομηχανία χαρτιού είναι μια δραστηριότητα υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Χρειάζεται μια τρομακτική κατανάλωση νερού και αφήνει στο περιβάλλον τοξικές ουσίες. Απορροφά το 4% της παγκόσμιας ενέργειας και είναι στην πέμπτη θέση στην κατανάλωση βιομηχανικής ενέργειας[…] χρειάζονται , ανάλογα με την ποιότητα και τον τύπο χαρτιού από 44000 έως 83000 λίτρα νερού για κάθε τόνο αγνής ίνας[...]

Τα βιβλία μου καταναλώνουν τον πλανήτη...

Περισσότερα εδώ:
http://www.wumingfoundation.com/

Κυριακή 12 Μαρτίου 2006

MP3 of the Week

by lkrory21
Ένα όμορφο part sunshine folk part Morrissey pop τραγουδάκιγια το τέλος αυτού του βροχερού και κρύου Σ/Κ και για να ξεκινήσει η εβδομάδα καλά. Είναι οι Math And Physics Club από το βροχερό Seattle και το πανέμορφο πραγματικά τραγούδι ονομάζεται "Graduation Day".


Πρωτοκυκλοφόρησε το 2004 στην σειρά Swingin' Singles του netlabel Comfort Stand όταν ακόμα οι Math and Physics Club ήταν απλά ένα basement project (όπως εύγλωττα αναφέρουν στο site τους) μεταξύ του James (κιθάρα) και του Charles (φωνή). Στην συνέχεια έγιναν κανονική μπάντα με την προσθήκη και άλλων μελών και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει δύο EP στην Matinee Records. Μπορείτε να βρείτε εδώ μια κριτική από το Avopolis για το "Weekends Away".

Το "Graduation Day" μπορείτε να το βρείτε εδώ ή δεξιά στο τμήμα MP3 of the Week.

Καλή εβδομάδα σε όλους - ες!

Links:
Math and Physics Club (Off.site)
Comfort Stand page
Matinee Records



Φώτο: Βροχή στα προάστια του Βερολίνου (μέσα από το παράθυρο του S-Bahn)

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2006

Vienna Calling #8: The Return of Uma!

by lkrory21
Το 1815 στη Βιέννη, μετά το τέλος των ναπολεόντειων πολέμων, έγινε ένα ιστορικό συνέδριο μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών που καθόρισε την τύχη των λαών της Ευρώπης για αρκετά χρόνια. 191 χρόνια μετά η Uma επιστρέφει στην πόλη, μετά από ένα μήνα διακοπών στα πάτρια εδάφη, και μεταδίδει τι βλέπει:


Γεια σας από Βιέννη και πάλι... μετά από ένα διάλειμμα ενός μηνός λόγω επίσκεψης στα πάτρια εδάφη.

Με αφορμή την εκδρομή κάποιων φίλων εδώ επισκεφθήκαμε για τρίτη (σημ. lkrory21: !!!) φορά κάποια από τα μουσεία της Βιέννης οπότε ας κάνουμε μια περίληψη. Αν βρεθείτε προς τα εδώ, δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε το Museumsquartier. Το ΜQ είναι ένα μεγάλο κτιριακό συγκρότημα - πολυχώρος που άνοιξε το 2001 και συγκεντρώνει μουσεία, χώρους διασκέδασης και άλλω δραστηριοτήτων. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν:

To Leopold Museum, μουσείο που είναι αφιερωμένο στην αυστριακή τέχνη με κύριες ...attraction τις συλλογές έργων των σημαντικότερων αυστριακών ζωγράφων Gustav Klimt και Egon Schiele.

Το Mumok (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης), επίσης συστήνεται ανεπιφύλακτα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μικρή αλλά πολύ αντιπροσωπευτική συλλογή του Mumok με άξονα τις απαρχές του μοντερνισμού όπου συνυπάρχουν δείγματα από Picasso, Francis Picabia, Juan Gries, ιταλικό φουτουρισμό, γερμανικό εξπρεσσιονισμό, Rene Magritte αλλά και Man Ray. Αν αντέχετε (συστήνεται μόνο σε γερά στομάχια!), επισκεφθείτε και το υπόγειο όπου υπάρχει αφιέρωμα στον βιεννέζικο αξιονισμό (από το action), κύκλος καλλιτεχνών που έδρασε κατα την δεκαετία του '60, με σκοπό να κάνει πράξη και πραγματικότητα την τέχνη βγαζοντάς την έξω από τα καλλιτεχνικά πλαίσια. Αυτό τους οδήγησε σε διαβόητες οργιαστικές, ωμές και βίαιες αιματηρές performances (μέρος της έκθεσης ΔΕΝ συστήνεται σε ανήλικους, αν βρεθείτε θα καταλάβετε γιατί).Σήμερα, μετά από διώξεις και σοβαρά προβλήματα με τον νόμο στην εποχή τους, οι αξιονιστές θεωρούνται πλέον σημαντικό κομμάτι της μοντέρνας τέχνης και έχουν πια πάρει και αυτοί θέση στα μουσεία.

Στο Belvedere, παλαιο παλάτι και τώρα μουσείο, υπήρχε μια αξιόλογη επίσης συλλογή του Gustav Klimt. Πλέον δεν είναι και τόσο αξιόλογη μιας και οι απόγονοι της Adele-Bloch Bauer, που απεικονίζονταν σε πέντε από τους πίνακες, κέρδισαν πρόσφατα δίκη απέναντι στο αυστριακό κράτος και πήραν πίσω τους πίνακες αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ φυσικά. Σε κάθε περίπτωση όμως το Belvedere αξίζει την επισκεψη σας.

Αυτά προς το παρόν περι τέχνης, θα επανέλθουμε με εντυπώσεις από τρέχουσες εκθέσεις σύντομα.

Τελειώνοντας να κάνουμε και μια σύντομη αναφορά στην νυχτερινή ζωή της Βιέννης μιας και με την επιστροφή μας εδώ κάναμε σιγά σιγά update και πάλι. Αν βρεθείτε προς τα εδώ, συνιστούμε ανεπιφύλακτα για μπύρα το Rhiz, το οποίο βρίσκεται κάτω από την γραμμή 6 του μετρό. Παίζει ηλεκτρονική μουσική κυρίως ενώ γίνονται ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και διάφορα μικρά live με τύπους με laptop που ταιριάζουν απίστευτα στον χώρο. Επίσης αν σχεδιάζετε πασχαλινή εκδρομή προς Αυστρία, ψάξτε το Donau Festival στο Krems όπου εμφανίζονται Autechre, Fantomas, Mogwai, κλπ.

Αυτά προς το παρόν...
Θα επανέλθουμε σύντομα με νεότερα!

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2006

Oscar-ολογίες...

by lkrory21

Μιας και είμαστε ακόμα στον αστερισμό της Oscar-ολογίας και των συζήτησεων περί του ποια ταινία επρεπε να πάρει το Όσκαρ,το "Υπάρχει άλλο ένα με τον ίδιο τίτλο εδώ και κάποια χρόνια " ή το "Ο ταχυδρόμος θα στον σφυρίξει τρεις φορές", ορίστε οι προτεινόμενες νέες κατηγορίες βραβείων Όσκαρ όπως δημοσιευθηκαν στο Christian's & Scott's Interactive Top Ten List :

Top Ten New Oscar Categories

10. Best Remade, Unoriginal Picture with New, Untalented, Soon to be Stars We will shove down your throats this coming year.
09. Best Picture Hated by the Religious Right
08. Best performance in a gender bending role
07. Best Acting by a Computer Simulation
06. Best Assistant to the Caterer to the Post-Production Crew on an Animated Short in a Foreign Language
05. Best Best Boy
04. Best Supporting One-Liner
03. Best Craft Table Donuts
02. Best Over-the-Top Death Scene by an Action Movie Extra
01. Best Blatant Hinting at Possible Sequel
 
 
Αυτά προς το παρόν...

Τετάρτη 8 Μαρτίου 2006

(Un)Known Pleasures: Funk Drops Vol. 1 - 3

by lkrory21
Various Artists - Funk Drops Vol.1 (2001), Vol2(2002) & Vol.3(2004)
Breaks, Nuggets and Rarities from the vaults of Atlantic, Atco, Reprise and Warner Bros Records


Τρεις πολύ καλές μονές συλλογές από την Warner με συνολικά 68 τραγούδια καυτού funk από τα αρχεία κλασσικών δισκογραφικών εταιρειών (αναφέρονται πιο πάνω στον υπότιτλο των cd). Σπάνια 45άρια, διασκευές και σπάνιες εκτελέσεις από γνωστά και λιγότερο γνωστά ονόματα εποχής από τέλη δεκαετίας '60 έως μέσα προς τέλος δεκαετίας '70. Εδώ θα βρείτε "πρώτα ονόματα" μαύρης μουσικής όπως Curtis Mayfield, Aretha Franklin, Earth Wind & Fire, The Commodores αλλά και πολλά "δεύτερα" (όχι σε ποιότητα αλλά σε αναγνωρισιμότητα) ονόματα.

Και οι τρεις συλλογές είναι προσεγμένες, με καλή ποιότητα ήχου, σχόλια για κάθε track και πληροφορίες για το πότε και πως πρωτοκυκλοφόρησαν.

Συνιστώνται ανεπιφύλακτα τόσο σε φανατικούς funksters όσο και όσους θα ήθελαν μια καλή πρώτη γνωριμία με το καθαρόαιμο funk της εποχής που ορισμένες φορές παρεκλίννει είτε προς την soul είτε προς πιο ψυχεδελικούς ήχους.

Tracklists:
1. Funk Drops [1968 - 1974]
01. You Gotta Know Whatcha Doin' - Charles Wright
02. Sexy Coffee Pot - The Belairs
03. Soul Machine - The Meters
04. Dirty Red - The Fabulous Counts
05. Cold Bear - The Gaturs
06. Nobody But You Babe - Clarence Reid
07. Pop, Popcorn Children - Eldridge Holmes
08. Get Me Back On Time, Engine Number 9 (Part 1 & 2) - Wilson Pickett
09. What So Never The Dance (Part 1 & 2) - Houseguests
10. C'Mon Children - Earth, Wind & Fire
11. Back On The Streets Again - Tower Of Power
12. Getting Uptown (To Get Down) - United 8
13. Love The Life You Live - Black Heat
14. Come Little Children - Donny Hathaway
15. 65 Bars And A Taste Of Soul - Watts 103rd St. Rhythm Band
16. Don't Come Around Here Anymore - Mark Putney
17. It's Your Thing - Cold Grits
18. Ridin' Thumb - King Curtis
19. Same Old Thing - The Meters
20. Shop Talk - Cold Blood (Version 1)


2. Funk Drops Vo.2 [1968 - 1975]
01. Try it again - Bobby Byrd
02. Sing a simple song - The Noble Knights
03. Somebody in the world for you - The Mighty Hannibal
04. Everday people (in the jungle) - The Watts 103rd Street Rhythm Band
05. Chicken Strut - The Meters
06. Rock steady - Aretha Franklin
07. Lunar funk - Fabulous Counts
08. The champ - The Mohawks
09. Funky Nassau - The Beginning of the End
10. Getting the corners - The T.S.U Tornadoes
11. Right on brother - The Southshore Commission
12. Memphis soul stew - King Curtis (live)
13. Hard times - Baby Huey and The Babysitters
14. If there's a hell below, we're all going to go - Curtis Mayfield (Takes 1 and 2 excerpt)
15. Stanga - Little Sister
16. Clean up woman - Betty Wright
17. Let it crawl - Society's Bag
18. Goin' down - Allen Toussant
19. Right place, wrong time - Dr. John
20. Chug chug chug-a-lug (push and shove)(Pt. 2)- The Meters
21. Kissing my love - Cold Blood
22. Stroke '75 - Tower of Power
23. Soul power (Pt 1 and 2) - T.J.Kirk


2. Funk Drops Vo.3 [1968 - 1977]

01. The Commodores - Keep On Dancing
02. Barry Jones - Do The Funky Boogaloo (Pt. 1)
03. Freddie & The Kinfolk - Mashed Potato, Pop Corn
04. The Mighty Hannibal - Get In The Groove
05. Johnny Cameron & The Camerons - Funky John
06. Rufus Thomas - The Memphis Train
07. Joyce Jones - Help Me Make Up My Mind
08. The Meters - Here Comes The Meter Man
09. The Commodores - Rise Up
10. Bobby Byrd - I’m On The Move
11. Black Haze Express - Won’t Nobody Listen
12. Earth, Wind And Fire - Fan The Fire
13. Fabulous Counts - Get Down People
14. The Stovall Sisters - Hang On In There
15. The Beginning Of The End - Monkey Tamarind
16. Mark Holder & The Positives - Whatever’s Fair
17. Rasputin’s Stash - Your Love Is Certified
18. Charles Wright & The Watts 103rd St. Band - What Can You Bring Me
19. Curtis Mayfield - Get Down (Single Version)
20. The Meters - Just Kissed My Baby
21. Black Heat - No Time To Burn
22. 6ix - I’m Just Like You
23. Darrow Fletcher - Improve
24. New Birth - Hurry Hurry
25. Fred Wesley & The Horny Horns - Fourplay (Promo 45 Edit)

...Get The Funk Out!

Τρίτη 7 Μαρτίου 2006

Notes From The Digital Underground #13

by lkrory21
Καλημέρα και καλή (κουτσουρεμένη ευτυχώς ένεκα και της Καθαράς Δευτέρας χθες!) εβδομάδα! Το 13ο και ..."γρουσούζικο" N.F.T.D.U. θα πεταχθεί μέχρι το Kentucky των Η.Π.Α. όπου "εδρεύει" το netlabel με το όνομα... Οne (Yet Another Netlabel!). Πιο συγκεκριμένα, θα ασχοληθούμε με την 22η κυκλοφορία της One που ακούει στο όνομα Another Syntax Error από τους If:Then:Goto. (Πολύ ...κομπιουτερίστικες αναφορές δεν νομίζετε;)


Οι If:Then:Goto ουσιαστικά είναι το one man project του Paul Benham ο οποίος τραγουδά, παίζει κιθάρα και φυσικά έχει επιμεληθεί και το όλο ηλεκτρονικό background. Το ύφος του Another Syntax Error θα το συγκαταλέγαμε κάπου μεταξύ electronic singer/songwriter(!) και indietronica. Περιλαμβάνει 5 original τραγούδια των/του If:Then:Goto και τρία remixes από έτερους καλλιτέχνες της One, το σύνολο δηλαδή 8 κομμάτια.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το Αnother Syntax Error είναι ίσως από τις καλύτερες κυκλοφορίες που έχουν κατέβει στον σκληρό δίσκο του Η/Υ μέσω της DSL από τότε που αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τα netlabels. Καλοπαιγμένα μελαγχολικά μελωδικά Pop /ηλεκτρονικά τραγούδια με κύριο ατού την πολύ ωραία φωνή του P.B. Πάθαμε πλάκα ειδικά με το "Painting by numbers", αν είναι να κατεβάσετε ένα τραγούδι κατεβάστε αυτό! Μπορείτε μάλιστα να το βρείτε εδώ ή δεξία στο τμήμα "Mp3 Of The Week". Τα υπολοιπα τραγούδια αλλά και τα remixes είναι πάρα πολύ καλά (ειδικά η noise/ambient μεταγγραφή του "San Antonio" σε "Son Antonia" από τον Εmil Κlotzsch) επίσης! Να κάνουμε μνεία και στο artwork από Niroku έξυπνα σχεδιασμένο ωστε να επιτρέπει σε όποιον το εκτυπώσει να αυτοσχεδιάσει φτιάχνοντας το δικό του εξώφυλλο cd!

Great stuff, πρέπει να το τσεκάρετε (και να το "κατεβάσετε") οπωσδήποτε!

Tracklist:
01 Elk statement
02 Easy
03 San antonio
04 Painting by numbers
05 Queen of bees
06 San antonio (Recue remix)
07 Easy (Bad loop remix)
08 Son Antonia (Emil Klotzsch)

Περισσότερες πληροφορίες και links για downloads μεμονωμένων τραγουδιών ή ολόκληρου του CD + το artwork σε zip εδώ.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2006

As Seen On DVD: Joyeux Noel.

by lkrory21
Joyeux Noel(2005, 116')
Ελλ.τίτλος: Καλά Χριστούγεννα.
Σκηνοθεσία: Christian Carion
Παίζουν: Diane Kruger, Benno Furmann, Guillaume Canet, Daniel Bruhl, Dany Boon, Gary Lewis, Alex Ferns, κλπ.

Γενικά:
Συγκινητικό έργο που βασίζεται σε αληθινές ιστορίες απο τα χαρακώματα κατα την διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου όπου Γερμανοί, Βρεττανοί και Γάλλοι στρατιώτες κύρηξανε ανεπίσημη ανακωχή στα Χ"γεννα του 1914.

Πλοκή:
Παραμονή Χριστουγέννων 1914. Γαλλοι, Σκωτσέζοι και Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται στα αντίστοιχα χαρακώματα που απέχουν μερικές δεκαδες μέτρα μεταξύ τους έτοιμοι να γιορτάσουν τα Χ"γεννα. Μια δυνατή συγκινητική εκτέλεση με γκαϊντες του παραδοσιακού "I am dreaming of home" από την σκωτζέζική πλευρά θα δώσει το έναυσμα στον γερμανό τενόρο Nikolaus Sprink (Benno Furmann) που βρίσκεται ως κληρωτός στην γερμανική πλευρά να ανέβει στην νεκρή ζώνη με ένα μικρό στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο στο χέρι και να τραγουδήσει παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το ένα θα φέρει το άλλο και Θα κυρήχθει ανεπίσημη ανακωχή μεταξύ των τριών πλευρών. Οι στρατιώτες θα συναντηθούν στην νεκρή ζώνη, θα ανταλλάξουν δώρα, τσιγάρα και ποτά, θα θάψουν τους νεκρούς τους και θα στήσουν μια αυτοσχέδια κοινή λειτουργία με έναν σκωτσέζο παπά. Οι ανώτεροι τους όμως στα μετόπισθεν δεν θα δουν με καλό μάτι αυτή την αυτοσχέδια ανακωχή και θα το θεωρήσουν προδοσία...


Σχόλια:
Η πλοκή είναι μια συρραφή δεκάδων ιστορικά πιστοποιημένων γεγονότων που συνέβησαν τα χριστούγεννα του 1914. Ο σκηνοθετης και σεναριογράφος Christian Carion κατάφερνει να αποτυπώσει όμορφα μια από τις πιο συγκινητικές εικόνες του Α' Π.Π. και του 20ου αιώνα γενικότερα. Η ζωή του πολέμου στα χαρακώματα αποτυπώνεται ρεαλιστικότατα. Κατορθώνει να δείξει πως παραμερίζοντας τις εθνικές διαφορές, όλοι οι άνθρωποι κατα βάθος είναι όμοιοι και ποθούν τα ίδια πράγματα: να τελειώνει αυτός ο πόλεμος, να γυρίσουν στα σπίτια τους με τους δικούς και να γιορτάσουν τα χριστούγεννα. Η αυτοσχέδια ανακωχή θα δείξει ότι τελικά οι στρατιώτες της πρώτης γραμμής από τα αντίπαλα στρατόπεδα έχουν περισσότερα κοινά μεταξύ τους παρά με τους ομοεθνείς τους στα μετόπισθεν που τρώνε γαλοπούλα στην ζέστη φωνάζοντας "Θάνατος στους Γερμανούς" ή "Θάνατος στους Γάλλους" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε κάποιο σημείο του έργου.

Παρ' όλη την θεματολογία, το έργο αποφεύγει το μελό παραμένοντας ρεαλιστικό. Υπάρχει εμφανής δυσπιστία παρά το εορταστικό πνεύμα, ορισμένες φορές νιώθεις ότι η όλη ανακωχή κρέμεται από μια κλωστή. Συγκλονιστική η σκηνή με τον ρατσιστικό αντιγερμανικό μισαλλόδοξο λόγο του επισκόπου που έρχεται να αντικαταστήσει τον σκωτσεζό παπά που πρωτοστάτησε στην ανεπίσημη ανακωχή όπως και η εναρκτήρια σκηνή με τα παιδιά από τις τρεις χώρες που απαγγέλουν ρατσιστικά ποιήματα. Παρά τις βαρειές συνέπειες για τους στρατιώτες και αξιωματικούς των τριών εθνών που συμμετείχαν στην αυτοσχέδια συνθήκη και συναδέλφωση, το έργο κλείνει με τρόπο που αποτυπώνει την νίκη του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στο απάνθρωπο του πολέμου και το παράλογο του ρατσισμού.

Για την ιστορία να πούμε ότι τα υπόλοιπα χρόνια του Α' Π.Π., για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα, τα στρατηγεία των χωρών που συμμμετείχαν στον πόλεμο διέτασσαν ανηλεείς βομβαρδισμούς τις ημέρες των χριστουγέννων.

Links:
Official Site(Γαλλικά)
Official Site(Αγγλικά)
IMDB
Wikipedia (σχετικά με τα αληθινά γεγονότα)

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας.

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2006

Are Friends Electric?

by lkrory21
Έργο φίλου ζωγράφου που τελευταίως κατοικοεδρεύει στην βορειοδυτική γωνιά της χώρας μας...


(Acrylics and ink on canvas 100x100cm)

Περισσότερα έργα του ιδίου εδώ... ενώ εδώ (σελίδα της Υπερρεαλιστικής Ομάδας Αθηνών που έχει όμως αρκετό καιρό να ανανεωθεί) θα βρείτε δύο επιπλέον σκίτσα του.