Τετάρτη 22 Μαρτίου 2006

(Un)Known Pleasures: The Days Of Mars

by lkrory21
Delia Gonzalez & Gavin Russom - The Days Of Mars (2005, DFA Records/ΕΜΙ)

Το ημερολόγιο θα μπορούσε να δείχνει 1975 και οι τίτλοι
των τραγουδιών θα μπορούσαν να είναι γεμάτοι γερμανικές λέξεις - γλωσσοδέτες ή ελληνικής προέλευσης ετυμολογικά γυναικεία ονόματα... Μήπως κάποιος-α εκεί στο βάθος είπε... κrautrock? Περίπου! Ο ήχος είναι σχεδόν ο ίδιος πάντως: μεγάλης διάρκειας τραγούδια που δεν έχουν κανένα φυσικό ή ηλεκτρονικά παραγόμενο ρυθμικό σχήμα και τόνους από αναλογικά (πολλά από αυτά αυτοσχέδια!) keyboards και synthesizers.


Και όμως είμαστε στην Νέα Υόρκη του 2005 και το The Days Of Mars κυκλοφορεί από την πιο "hip" δισκογραφική εταιρεία (DFA Records) της οποίας το άλμπουμ του ιδρυτή της, LCD Soundsystem, θρονιάστηκε για τα καλά στο τοπ10 (για να μην πούμε στο Top1) του 2005 όλων των περιοδικών ή άλλων εκδόσεων που έχουμε δει ως σήμερα. Έχει εξ ολοκλήρου φτιαχτεί από την Delia και τον Gavin οι οποίοι εδώ και χρόνια "κυκλοφορούν" στην art σκηνή της Νέας Υορκής παράγοντας πειραματικά φιλμάκια, κάνουν θεατρικά, performances, έχουν εκθέσει έργα τους σε μουσεία και galleries, κλπ, κλπ.

Όπως φυσικά θα αντιληφθήκατε από την εισαγωγή ή θα έχετε διαβάσει και αλλού (δεν ανακαλύπτουμε και την Αμερική άλλωστε!) οι DG & GR διαφέρουν στον ήχο δραματικά σε σχέση με τους ομοσταβλούς τους στην DFA Records. O ήχος τους πατάει γερά στην μη ρυθμική ambient/krautrock/πειραματική electronica της δεκαετίας του '70. Το Days Of Mars όμως δεν ακούγεται καθόλου παρωχήμενο και ουδόλως βαρετό, τουλάχιστον στα δικά μας αυτιά. Φυσικά κάποιος που θα φτάσει εδώ μέσω LCD Soundsystem (ουφ! πάλι αυτοί!) και The Rapture δεν αποκλείεται να έχει ...αποκοιμηθεί πριν καλά -καλά αναπτυχθεί το πρώτο από τα "θέματα" των keyboards στο "Rise" (πρώτο track του δίσκου). To Days Of Mars κρατά περι τα 50 λεπτά και έχει μόλις τέσσερα "τραγούδια".

Για όποιον-α όμως δεν νομίζει ότι Tangerine Dream είναι όνομα αναψυκτικού, στο Days of Mars θα ανακαλύψει μια μοντέρνα και πολύ καλή μετενσαρκωση τους. Επαναληπτικό, μελωδικό, υπνωτικό αλλά όχι κοιμησιάρικο, χαλαρωτικό (όχι πολύ καθώς οι μελωδίες πηγαίνουν και σε λίγο πιο σκοτεινά μονοπάτια) και ταξιδιάρικο. Rip-άρετε το, βάλτε τε στο Winamp να παίξει, βάλτε τα visualizations σε fullscreen, κλείστε φώτα, τηλέφωνα και αράξτε... Ο Gavin και η Delia αναλαμβάνουν την πλοήγηση...

Links
Delia Gonzalez & Gavin Russom (off.site)
DFA Records


Υ.Γ. Α! Ποιος ρώτησε τι είναι krautrock? Εδώ η απάντηση...

1 σχόλιο: