Τρίτη 24 Μαΐου 2005

Ο "αδελφός Καντάφι" και το ροκ της ερήμου...

by lkrory21
Οι Tinariwen (σημαίνει "άδειοι, έρημοι, κενοί χώροι") είναι ένα μουσικό συγκρότημα που αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη αντάρτικων ομάδων από περιοχές του Μάλι στην Νότια Σαχάρα. Ανήκουν στην φυλή των Τουαρέγκ ("Αυτοί που έχουν εγκαταλειφθεί απο τον θεό" - Αραβικά). Οι Τουαρέγκ αποκαλούνται επίσης "Kel Tamashek" ("οι άνθρωποι που μιλούν την γλώσσα Tamashek") ή "Γαλάζιοι/Μπλε Άνθρωποι"(από το χρώμα που αφηναν στα προσωπα τους τα χρώματα των τουρμπανιών).

Οι Τουαρεγκ ζουν στη Σαχάρα και είναι ένας νομαδικός λαός "ψημένος" από τις δυσκολίες της ερήμου, τις εσωτερικές αντιπαλότητες, τους πολέμους εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών και εναντίον των νέων αφρικανικών κρατών (Μάλι, Αλγερία, κλπ). Οι πόλεμοι, η ξηρασία, η καταπίεση απο τις αφρικανικές κυβερνήσεις, ο εν γένει εγκσυγχρονισμός και η σταδιακή εγκατάλειψη των καμήλων και των καραβανιών ως μέσα μεταφοράς και ως τρόπος ζωής καθώς και η συμφωνία ειρήνης εις βάρος τους το 1992 δημιουργησαν μια νέα γενιά Τουαρέγκ, τους επονομαζόμενους Ishumar(=οι ανεργοι - παράφραση της γαλλικής λέξης chomeur). Μέσα σε αυτό το κλιμα γεννήθηκαν οι Tinariwen και η μουσική τους.

Οι Tinariwen δημιουργήθηκαν σε στρατόπεδο ανταρτών Τουαρέγκ στην Λιβύη. Ο Καντάφι παρείχε όπλα και εκπάιδευση στους Τουαρέγκ με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει είτε ως μοχλό πίεσης στα γειτονικά κράτη ή για τους δικούς του πολέμους. Οι Tinariwen αρχικά είχαν ως σκοπό να αναπαραγάγουν την παραδοσιακή μουσική των Τουαρέγκ αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολο λόγω της έλλειψης μουσικών και παραδοσιακών οργάνων με αποτελεσμα να στραφούν σε πιο rock ήχους με τη χρήση ηλεκτρικής κιθάρας/μπάσου/κλπ. Η μουσική τους αποκαλείται Tishoumaren - η μουσική των Ishumar και είναι μια μείξη της παραδοσιακής μουσικής, του ήχου του ιδιότυπου μονόχορδου Τουαρέγκ βιολιού, επιρροών απο Bob Marley αλλά και πιο rock/blues/reggae ήχων. Αρχικά οι κασσέτες τους κυκλοφορουσαν απο χέρι σε χερι αναμεσα στους Τουαρεγκ της Νοτιας Σαχάρας μεταφέροντας το μύνημα της επανάστασης. Η κατοχή και η μετάδοση της μουσικής των Tinariwen απαγορευόταν για χρόνια τόσο στο Μάλι όσο και στην Αλγερία.

Έχουν δύο αλμπουμ, το "The Radio Tisdas Sessions" (2001) και το "Amassakoul"(2004), που κυκλοφορούν παγκοσμίως από την Universal France. O ήχος είναι τα αρχετυπα blues (σκεφτείτε τον Ali Farka Toure) και το αυθεντικό rock της ερήμου. Έχουν χαρακτηριστεί από τον ξένο τύπο ως "ο Fela Kuti συναντά τους Velvet Underground". Τραγούδια που αποπνέουν έρημο γεμάτα παραδοσιακές μελωδίες μπολιασμένες με συγχρονους rock/blues ήχους, υπνωτικές κιθάρες(το γκρουπ έχει ..εξι κιθαριστες!), αφρικάνικα κρουστά και ανδρικά/γυναικεία φωνητικά στη γλώσσα Tamashek. Οι στίχοι μιλάνε για τα κατορθώματα των πολεμιστών, για την εξορία, για την καταπίεση, υμνούν την ζωή στην έρημο όταν δεν υπήρχαν σύνορα και πόλεμοι και καλούν σε πολιτική αφύπνιση τους νεαρούς Ishumar. Highlights: "Les Chant de Fauves", "Imidiwaren", "Zin es Gourmeden", "Afours Afours" από το πρώτο αλμπουμ ή τα "Amassakoul 'n' Tenere", 'Arawan"(με κάποια rap στοιχεία), "Chert Bhogassa" ή το ατμοσφαιρικό "Assoul" από το δεύτερο αλμπουμ τους. Το τελευταίο κομμάτι ("Tin-Essako" ) στο "The Radio Tisdas Sessions" (2001) είναι ζωντανή ηχογράφηση από το Festival In The Desert του 2001 στο Μάλι και δείχνει την δύναμη τους και στα live. Εν κατακλείδι οι Tinariwen έχουν έναν φρέσκο ήχο και αξίζει να ανακαλύψετε τα αλμπουμ τους και τον "υπνωτικό" ήχο τους.


Υ.Γ. Και ένα κουίζ: Ποιός έλληνας πολιτικός είχε αποκαλέσει τον ηγέτη της Λιβύης ως "αδελφό Καντάφι"; (απαντήσεις στα comments αυτού του post!)


Δείτε και εδώ:

Site Officiel (Το επίσημο site στα γαλλικά)

1 σχόλιο: