Δευτέρα 9 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 6ο)

by lkrory21
Οι Kraftwerk την τελευταία δεκαετία


Η σύζευξη μουσικής και τεχνολογίας μέσα στην δεκαετία του 1990 έχει γίνει ουσιαστικά αυτονόητη και για κάποια μουσικά είδη είναι το μέσο με το οποίο φτιάχνονται. Οι Kraftwerk λοιπόν δεν είναι πια, όπως είναι λογικό, οι πρωτοπόροι που ανοίγουν νέους δρόμους στην popular μουσική. Πλέον ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν διατίθεται στο ευρύ κοινό, ενώ παλαιότερα κάποια κομμάτια του εξοπλισμού τους ήταν δυσεύρετα. Επίσης οι Κraftwerk , πλέον, δεν ακολουθούν πιστά τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά πολλές φορές προτιμούν και παλαιότερο εξοπλισμό.
Επί παραδείγματι το 1994 οι Kraftwerk, συνεργάστηκαν με την Doepfer, για το λανσάρισμα ενός αναλογικού sequencer, του MAQ 16/3 Analog/MIDI Sequencer. Σε μία εποχή που πλέον η διαδικασία του sequencing γίνεται αποκλειστικά μέσω υπολογιστών , οι Kraftwerk προτίμησαν μία συσκευή που θυμίζει μία κλασική drum-machine.
Από την άλλη πλευρά οι Kraftwerk, δεν έμειναν εντελώς αδιάφοροι απέναντι στις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες. H Nintendo μετέτρεψε ειδικά για τους Kraftwerk ένα interface glove προερχόμενο από τον χώρο των video-games σε μία συσκευή που μπορεί να μεταφέρει μουσικές πληροφορίες ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών. Το γάντι αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Florian Schneider στην εμφάνιση των Kraftwerk στο ψηφιακό festival ARS Electronica στο Linz της Αυστρίας.
Πέρα από τις πιο πάνω συσκευές , που δεν παράγουν, βέβαια, ήχο, έχουν προστεθεί και άλλα όργανα στο Kling Klang studio όπως το QUASAR Synthesizer Module, που εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τα synthesizers έχει και παλαιότερα synthesizer και drum machine samples, ενώ κάποιοι από τους ήχους αυτούς φέρουν τα ονόματα των Kraftwerk, οι οποίοι για να διατηρήσουν τη συμμετρία του studio τους, απέκτησαν τέσσερα Quasar.
Ακόμη, οι Kraftwerk έχουν αποκτήσει και νέους vocoders καθώς και keyboards από την εταιρία Doepfer που κατασκεύασε και το Quasar . Οι Kraftwerk πια χρησιμοποιούν laptops της Sony, τελευταίας τεχνολογίας , όπως βέβαια και άλλοι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής σκηνής . Στις σπάνιες εμφανίσεις τους επί σκηνής ακολουθούν αισθητικά το ίδιο μοτίβο που καθιέρωσαν με το Computer World Tour,δηλαδή την «αισθητική της υψηλής τεχνολογίας» με μινιμαλιστικά γραφικά και κοστούμια που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πλέον χρησιμοποιούν τέσσερα laptops επί σκηνής και παίζουν εικονικά όργανα βασισμένα στο Cubase SX software.
Οπωσδήποτε ,ακόμα και σήμερα, οι Krafwerk δεν είναι απλώς ένα συγκρότημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής και πλέον επαναλαμβάνει μία « δοκιμασμένη συνταγή».
Όπως είναι φυσικό, όμως, σε μία εποχή που όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, όχι απλώς συμβαδίζουν αλλά συμμετέχουν ενεργά στις τελευταίες εξελίξεις της μουσικής τεχνολογίας, είναι αυτονόητο ότι κάθε δισκογραφική ή live εμφάνισή τους δεν αποτελεί από μόνη της ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως την εποχή του Man-Machine ή του Computer World.


(...Συνεχίζεται....)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου