Τρίτη 31 Μαΐου 2005

C' Est Non! (Thank God!) και άλλα πολλά!

by lkrory21


Το σκίτσο είναι από το site της εφημερίδας "Guardian". ( Ευχαριστούμε τον Κων/νο για την υπόδειξη).

Λογικά αύριο θα "πέσει" άλλο ένα όχι από τους Ολλανδούς (και αργότερα από Δανία - Ιρλανδία) ώστε το κουρελόχαρτο που ακούει στο βαρύγδουπο όνομα "Συνθηκη Ευρωπαϊκού Συντάγματος" να πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Ένα σύνταγμα που αναφέρει 150 φορές τις φράσεις "οικονομία", "ελευθερη αγορά", "τράπεζα" αλλά ελάχιστες φορές "Ανθρώπινα δικαιώματα", "κοινωνικό κράτος", κλπ. Αφήστε δε τους Ευρω-Κινδυνολόγους που παρουσιάζουν τις συνέπειες του ΟΧΙ ως περιπου το αντίστοιχο πυρηνικής καταστροφής για την Ευρώπη... Λες και το ΟΧΙ θα φέρει την Ευρώπη υπο αμερικάνικη στρατιωτική κατοχή ενώ εκατομμύρια Κινέζοι θα σαλτάρουν με μπλουζάκια των 3-5€ στη μασχάλη! (Κάτι αντίστοιχο με την κινδυνολογία πέρυσι στο δημοψήφισμα για την Κύπρο που το ΟΧΙ παρουσιαζόταν περίπου ως βύθιση της Μεγαλόνησου! Σιγά! Από τότε τα πράγματα πάνε όλο και καλύτερα!).

Καλύτερα ΟΧΙ παρά συνέχεια "Ναι, φορτωσ' μ' και αυτό στην πλάτ', εφέντη"

Εδω βέβαια στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, 9 στους 10 δεν έχουν ιδέα για όλα αυτά ούτε το ότι ήδη το έχουμε επικυρώσει ως κράτος (από 19 Απριλίου!). Αλλά αμα ρωτήσεις για τους συσχετισμούς της Eurovision και τις ψηφοφορίες εκεί...


Πάμε σε άλλα τώρα....


ΣΗΜΕΡΑ:

Τεχνόπολη(Γκάζι) 21:00.
Ανοίγει η αυλαία του 5ου Ευρωπαϊκού Jazz Festival με τους έλληνες Jazz Upstairs Big Band μαζί με την Εύη Σιαμάντα και το πορτογαλλέζικο τρίο Bernando Sassetti. Το φεστιβάλ θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή 5/6 και η είσοδος είναι ελεύθερη. See you there!

ΕΙΔΑΜΕ:

Σαββάτο 28/5 Τ.Ε.Ι. Πειραία:
24hour Ambient / Experimental / Electronic Free Festival.
Βρεθήκαμε στο φεστιβάλ που διοργάνωσε η Creative Space Records από τις 8μμ (όπου ήταν μόλις 30-40 άτομα στο χώρο) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες(όπου "διασκέδαζαν" πάνω απο 500 άτομα). Ήταν μια διοργάνωση με αρκετές ατέλειες (ίσως έφταιγαν και οι βροχές που δεν αφησαν τους διοργανωτές να στήσουν τα μηχανήματα έξω ή όπως το φανταζόνταν) αλλά εν γένει καλή. Πολύ καλή μουσική από Fluxion, Simplex, Dani Joss, Peekay Tayloh, Spyweirdos, κλπ σε πειραματικούς ηλεκτρονικούς ρυθμούς. Πολύ καλές ήταν και οι προβολές βίντεο, ειδικά οι σκηνές της προπολεμικής Γερμανίας κατά τη διαρκεια του σετ του Fluxion .
Ελπίζουμε να επαναληφθεί γιατί λείπουν τέτοιου είδους εκδηλώσεις από την πόλη.
(Αν κάποιος ήταν εκεί μετά τις 3 και μετά ας μας στείλει info/review με ένα e-mail!)

Κυριακή 29/5 ΡΟΔΟΝ:
James Taylor Quartet / Steve Wynn.

Τελευταία συναυλία ever με τον James Taylor και το soul/funk set να βάζουν φωτιά στο ΡΟΔΟΝ ενώ η μπάντα του Steve Wynn γκρέμισε ότι απέμεινε με ένα δυνατό rock set διανθισμένο με αρκετά κομμάτια από τους πάλαι πoτε Dream Syndicate. Κορυφαία στιγμή όταν ο S.Wynn και ο κιθαριστας του "πηδήσανε" κάτω και έπαιζαν χορεύοντας αναμεσα στον κόσμο! Πολύ κέφι και πολύ χορός (ειδικά στις πρώτες σειρές) τόσο από κοινό όσο και τα συγκροτήματα. Μετά τη συναυλία ακολούθησε πάρτυ με όλα τα ποτά κερασμένα(η μπύρα τελείωσε στο τέταρτο πάντως!!!). Τέλος εποχής λοιπόν για το ΡΟΔΟΝ που για χρόνια ήταν ο μόνος συναυλιακός χώρος (παρ' όλες τις ατέλειες) αντίστοιχος με χώρους του εξωτερικού.

STOP THE PRESS:

Μόλις ανακοινώθηκαν το πλήρες πρόγραμμα και τιμές για το line-up του Synch Festival. Σύντομα πληροφορίες και εδώ.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ:

Πέμπτη 2/6 Θέατρο Βράχων Thievery Corporation.(35€)

Σαββάτο 4/6 Πεδίον του Αρεως. INDIE FREE FESTIVAL.

Και για το τέλος, κάτι για να γελάσουμε, μια ...χθεσινή είδηση:

"Διαμαρτυρία της Εκκλησίας για συναυλία «σατανιστικού» συγκροτήματος" (από in.gr)

Αθήνα .
Την ακύρωση της προγραμματισμένης για το βράδυ της Δευτέρας εμφάνισης του μουσικού συγκροτήματος Slipknot στο θέατρο Λυκαβηττού ζήτησε από το διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, κάνοντας λόγο για «μουσική του σατανά». Σε επιστολή του προς το διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Σεραφείμ, επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την εμφάνιση των Slipknot στο Λυκαβηττό, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9.30 το βράδυ της Δευτέρας.
Τα δημοσιεύματα αυτά κάνουν λόγο για «μουσική του σατανά» και προβολή σατανιστικών και παγανιστικών συμβόλων, ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η μουσική του συγκροτήματος «θα ελευθερώσει σκοτεινές επιθυμίες». Ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αυτή, τονίζοντας ότι είναι καθήκον κάθε δημόσιου φορέα να προστατεύει τον Έλληνα πολίτη -και ιδιαίτερα τους νέους- από κάθε εκδήλωση που προωθεί το σατανισμό και τις καταστροφικές λατρείες και αντιβαίνει στο ισχύον Σύνταγμα.

Χριστόδουλε, κάνε κάτι! Το Έθνος κινδυνεύει! Τώρα οι Slipknot και σε λίγες ημέρες Black Sabbath και Marilyn Manson!!! Αντί το χριστεπώνυμο πλήθος να ακούει Παπαρίζου.... που την έχει ευλογήσει και ο ...Πατριάρχης! Τσκ, τσκ, τσκ!

Παρασκευή 27 Μαΐου 2005

(Un)known Pleasures Part 2: "SPACE"(1990)

by lkrory21
Space - "Space"(1990, KLF Communications, SPACE LP1/SPACE CD1)
1:40 Mercury
2:00 Venus
8:47 Mars
6:36 Jupiter
2:35 Saturn
3:08 Uranus
9:38 Neptune
3:57 Pluto
(1 track cd, συνολικός χρόνος περίπου 38 λεπτά)

Εν μέσω της acid house / rave λαίλαπας που κατέκλυζε την Ευρώπη τότε, δύο παραγώγοι, ο Dr.Alex PAtterson (μετέπειτα The Orb) και ο Jimmy Cauty (μετέπειτα KLF) κάπου στο Νότιο Λονδίνο στα τέλη του 1989, πειραματιζόμενοι με samplers και synthesizers και με σχεδόν κανένα ρυθμικό track (ανηκουστο για την ηλεκτρονική μουσική της εποχής), ηχογραφούν το αλμπουμ "Space"(1990). Ένα ambient house κομψοτέχνημα, το late 80's - early 90's αντιστοιχο των "Πλανητών" του Holst για την γενιά του Ecstasy. Λίγους μήνες πριν είχε κυκλοφορήσει ως single (ας πούμε μιας και είχε διάρκεια 22 λεπτά!) το "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld" από τους Cauty/Patterson (ως The Orb) βάζοντας τις βάσεις για το ambient house / ambient dub κίνημα το οποίο μετεξελίχθηκε αργότερα στα μέσα των 90s σε IDM - Experimental Electronica(με την βρεττανική έννοια του όρου).

Είναι παρόμοιο σε ύφος και τρόπο δημιουργίας τόσο με το "A Huge Ever Growing Pulsating Brain That Rules from the Centre of the Ultraworld" (ούφ!), όσο και με το άλλο επιδραστικότατο αλμπουμ της early 90's Ambient το "Chill Out" των KLF. Το "Space" όμως είναι πιο "σκοτεινό" και μινιμαλιστικό, λιγότερο "πνιγμένο" στα samples και κάπως πιο συνεκτικό σε σχέση με τα προηγουμενα δύο. Mουσικά πατάει γερά στην 70's ambient (Steve Hillage, Brian Eno), στα πρωτόλεια synth των Tangerine Dream(εποχής "Phaedra"), στις "διαστημικές" προεκτάσεις των πρωιμων Pink Floyd αλλά με την χρήση μοντέρνων synthesizers και samplers. Ξεκινωντας από τη σχεδόν απόλυτη ησυχία και συνεχίζει για 38 λεπτά με μια σειρά ήχων από samples αντιστροφων μετρήσεων (10 - 9 - 8..), "διαστημικών θορύβων", οπερετικων φωνητικών, μελωδιών από synthesizers, bleeps, κλπ να διαπλέκονται με τον πλέον περίτεχνο τρόπο.Ως έργο και ως concept έχει αρκετές αναφορές τόσο μουσικά ("Γαλαζιος Δουναβης", Strauss) όσο και "αφαιρετικά" στο κλασσικό "2001 - Η Οδύσσεια του Διαστήματος"(S.Kubrik). Χωρίζεται σε 8 "ιδεατές" ενότητες (μιας και κυκλοφόρησε ως cd με ..ένα track 38 λεπτών) που παίρνουν τα ονοματά τους απο πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Το αλμπουμ "Space" κυκλοφόρησε από την KLF Communications, εταιρεία των KLF το 1990 σε 1-track cd και σε βινύλιο. Παρ' όλο που δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία σε mainstream κοινό, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο κοινό της acid house. Λίγους μήνες δημιουργείται το πρώτο "Chill Out" room σε κλαμπ του Λονδίνου και τα ...υπόλοιπα είναι ιστορία. Λίγο αργότερα χωρίζουν οι δρόμοι των Cauty / Patterson.


Ο Patterson συνεχίζει τους The Orb έως σήμερα έχοντας κυκλοφορήσει μια σειρά αλμπουμ που έχουν μείνει κλασσικά στην ambient house /electronica σκηνή. Ο J.Cauty, παρέα με τον Bill Drummond (παλαί ποτέ manager των Echo And The Bunnymen) δημιουργούν τους KLF ως συνέχεια των Timelords / The J.A.M.S. κυκλοφορώντας 2 εκπληκτικά αλμπουμ, το ambient house μεγαθήριο "Chill Out" και το stadium techno "The White Room".

Ως KLF συντάραξαν την βρεττανική ποπ σκηνή την περίοδο 1990 - 1993 με μια σειρά απο πολύ επιτυχημένα singles ("3 A.M. Eternal", "Last train to Trancentral", κλπ), συνεργάzόμενοι με τα πιο "αταιριαστα" ονόματα (Tammy Wynette, Glen Hughes, κλπ) και πραγματοποιώντας μια σειρά από αλλοπρόσαλλες "πράξεις" (όπως πχ το κάψιμο 1.000.000 λιρών σε ένα απομονωμένο νήσι). Μέρος των κινήσεων/πράξεων αυτών ήταν και η διαγραφή όλου του back catalogue των KLF και της εταιρείας τους KLF Communications συμπεριλαμβάνοντας δυστυχώς και το "Space". Αυτό είχε ως αντίκτυπο το "Space" σήμερα να είναι δυσεύρετο ως αυθεντική κυκλοφορία, αν και έχει επανακυκλοφορήσει ως bootleg. Από αυτή την κίνηση, ευτυχώς, σώθηκαν τουλάχιστον τα δύο αλμπουμ των KLF μιας και είχε προλάβει να αγοράσει τα δικαιώματα τους η αμερικανική TVT Records με αποτέλεσμα σήμερα να είναι διαθέσιμα ως εισαγωγές από Αμερική.

Το "Space" έχει μεγάλη μουσική αξία και είναι, κατα τη γνώμη μας, ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της ηλεκτρονικής μουσικής ειδικά στην ambient πλευρά της στην δεκαετία του '90. Ως αλμπουμ, παρ' όλη την λαίλαπα 100άδων εμπορικών generik new age - chill out -δίσκων που μας έχουν "αποκοιμίσει", διατήρει την φρεσκάδα του και δεν ακούγεται στο ελάχιστο παρωχημένο όπως άλλες electronic κυκλοφορίες της εποχής του. Ακούγεται ολόκληρο, κατα προτίμηση στο σκοτάδι, για να νοιώσετε την απολυτη space εμπειρία. (Χρήση ουσιών... optional!)

Περισσότερες πληροφορίες για τους KLF, την ιστορία και τη δισκογραφία τους (συμπεριλαμβάνομένου και του "Space"), κλπ στο
www.klf.de.


Πέμπτη 26 Μαΐου 2005

A little bit of this a little bit of that 2

by lkrory21
“Happy Birthday to You, You Belong To the Zoo,
You smell Like a Monkey and you look like one too!”

Το Hauptpunkte blog έκλεισε 1 μήνα ζωής! Φυσάμε το κεράκι και συνεχίζουμε....

Πίτσα με το μέτρο έχετε συναντήσει... Μπύρα όμως με το ...μέτρο; Δείτε το και πιστέψτε το:
Bar ΑΜΦΙΛΥΚΗ, Λεωφ.Ηρακλείου και Αγίας Λαύρας, Άνω Πατήσια.

Τρελή ανατροπή στον τελικό του Champions League στο στάδιο Ατατούρκ στην Κων/πολη…. Πάντα τέτοια στο ποδόσφαιρο!


Δύο ανάποδα σφυρίγματα, ένα πέναλτι που δεν δόθηκε, να μην αυτοκτονούσαμε με τον Ιωνικό και λίγο καλύτερη μπάλλα και θα είχαμε το πρωτάθλημα. Αλλά όπως λεει και ο φίλος Lefty στο blog του, «τόσο ξέρουν, τόσο παίζουν»... Όλα τα εύσημα φυσικά για την φετινή πορεία στον Φ.Σάντος που μας έκανε (πάλι) ανθρώπους!
www.aek.gr

Τελειώνει το σίριαλ της Eurovision και τι είπε ο ένας και τι ο άλλος, τα «παρασκήνια», η «κρυφή ζωή της Παπαρίζου» και όλα τα ευτράπελα;

Δείτε στο
http://www.synch.gr την πολύ ωραία φωτογραφία που χρησιμοποιείται στις αφίσες και τα ως τώρα επιβεβαιωμένα ονόματα του δεύτερου Synch Festival στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου (1-2-3/7). Ξεχωρίζουν οι Pan Sonic, Plaid, The Liars, Tortoise, Tuxedomoon, De La Soul, Κων/νος Βήτα, Hiroshi Watanabe αλλά και πολλά μικρότερης αναγνωρισιμότητας αλλά εξίσου αν όχι πιο ενδιαφέροντα electronic/experimental ονόματα... Αναμένουμε info για πλήρες πρόγραμμα ανά σκηνή, παράλληλες εκδηλώσεις και τιμές εισιτηρίων...

Αυτό το Σάββατο, 28 Μαΐου, από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 12:00 της άλλης ημέρας, a free 24 hour festival (ambient - electronic – experimental) στον υπαίθριο χώρο του Τ.Ε.Ι. Πειραιά (Π.Ράλλη και Θηβών). Συμμετέχουν Fluxion, Bola, Metropol, Gyro Gyro και άλλοι. Είσοδος ελευθερη. Δείτε πλήρες πρόγραμμα:
www.creativespace.gr. Ακούγεται πάντως πολύ ενδιαφέρον... Για κάντε τη βόλτα σας...

Αυτή την Κυριακή 29/5 ... “We‘ll tear the house down”. Τελευταία συναυλία ever στο πολυθρύλητο «ΡΟΔΟΝ», το συναυλιακό χώρο επί της οδού Μάρνης όπου στέγασε εκατοντάδες συγκροτήματα και καλλιτέχνες από όλα τα είδη και ρεύματα της μουσικής. Steve Wynn και James Taylor Quartet και όποιος επιζήσει!
www.anosi.gr

Από Τρίτη 31/5 και μέχρι Κυριακή 5/6, μην ξεχαστείτε, ξεκινάει και το 5ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Jazz στην Τεχνόπολη(Γκάζι) του Δήμου Αθηναίων. Πολλή και καλή μουσική από Jazz μπάντες από όλη την Ευρώπη. Είσοδος ελεύθερη.

Μιας και ανακοινώθηκε το Indie Free Festival (4/6/05, Πεδίον του Άρεως), αναμένουμε από τους φίλους «τρομοκενίτες» (ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ) να μας πουν πότε θα γίνει το Electro Free Festival (λογικά αν ακολουθηθεί το pattern προηγούμενων χρόνων θα γίνει μια-δυο βδομάδες μετά στην Πανεπιστημιούπολη...)


Και για το τέλος κάτι έξω από τα όρια του νομού Αττικής:
5-6-7-8 Αυγούστου 2005 στο Παρανέστι Δράμας θα γίνει το Butterfly Open Air Dance Festival 2005 σε trance / psychedelic ρυθμούς αλλά και chill out stage by the waterfalls (όπως διατείνονται οι διοργανωτές) με πολλά live acts και dj sets. Τιμή εισιτηρίου: 60€(μέχρι 31 Μαΐου), 70€(1/6 – 31/7), 90€ (στην είσοδο). Μπορείτε να δείτε πληροφορίες για αυτό αλλά και φώτο, κλπ από το περυσινό Butterfly στα φόρουμ του
www.psychedelic.gr. Δυστυχώς δεν έχουμε ανακαλύψει το επίσημο site του ίδιου του φεστιβάλ. Αν το ξέρει κάποιος ας μας «ρίξει» ένα e-mail!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν....
See you in the pit…



Τρίτη 24 Μαΐου 2005

Ο "αδελφός Καντάφι" και το ροκ της ερήμου...

by lkrory21
Οι Tinariwen (σημαίνει "άδειοι, έρημοι, κενοί χώροι") είναι ένα μουσικό συγκρότημα που αποτελείται κυρίως από πρώην μέλη αντάρτικων ομάδων από περιοχές του Μάλι στην Νότια Σαχάρα. Ανήκουν στην φυλή των Τουαρέγκ ("Αυτοί που έχουν εγκαταλειφθεί απο τον θεό" - Αραβικά). Οι Τουαρέγκ αποκαλούνται επίσης "Kel Tamashek" ("οι άνθρωποι που μιλούν την γλώσσα Tamashek") ή "Γαλάζιοι/Μπλε Άνθρωποι"(από το χρώμα που αφηναν στα προσωπα τους τα χρώματα των τουρμπανιών).

Οι Τουαρεγκ ζουν στη Σαχάρα και είναι ένας νομαδικός λαός "ψημένος" από τις δυσκολίες της ερήμου, τις εσωτερικές αντιπαλότητες, τους πολέμους εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών και εναντίον των νέων αφρικανικών κρατών (Μάλι, Αλγερία, κλπ). Οι πόλεμοι, η ξηρασία, η καταπίεση απο τις αφρικανικές κυβερνήσεις, ο εν γένει εγκσυγχρονισμός και η σταδιακή εγκατάλειψη των καμήλων και των καραβανιών ως μέσα μεταφοράς και ως τρόπος ζωής καθώς και η συμφωνία ειρήνης εις βάρος τους το 1992 δημιουργησαν μια νέα γενιά Τουαρέγκ, τους επονομαζόμενους Ishumar(=οι ανεργοι - παράφραση της γαλλικής λέξης chomeur). Μέσα σε αυτό το κλιμα γεννήθηκαν οι Tinariwen και η μουσική τους.

Οι Tinariwen δημιουργήθηκαν σε στρατόπεδο ανταρτών Τουαρέγκ στην Λιβύη. Ο Καντάφι παρείχε όπλα και εκπάιδευση στους Τουαρέγκ με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει είτε ως μοχλό πίεσης στα γειτονικά κράτη ή για τους δικούς του πολέμους. Οι Tinariwen αρχικά είχαν ως σκοπό να αναπαραγάγουν την παραδοσιακή μουσική των Τουαρέγκ αλλά αυτό αποδείχθηκε δύσκολο λόγω της έλλειψης μουσικών και παραδοσιακών οργάνων με αποτελεσμα να στραφούν σε πιο rock ήχους με τη χρήση ηλεκτρικής κιθάρας/μπάσου/κλπ. Η μουσική τους αποκαλείται Tishoumaren - η μουσική των Ishumar και είναι μια μείξη της παραδοσιακής μουσικής, του ήχου του ιδιότυπου μονόχορδου Τουαρέγκ βιολιού, επιρροών απο Bob Marley αλλά και πιο rock/blues/reggae ήχων. Αρχικά οι κασσέτες τους κυκλοφορουσαν απο χέρι σε χερι αναμεσα στους Τουαρεγκ της Νοτιας Σαχάρας μεταφέροντας το μύνημα της επανάστασης. Η κατοχή και η μετάδοση της μουσικής των Tinariwen απαγορευόταν για χρόνια τόσο στο Μάλι όσο και στην Αλγερία.

Έχουν δύο αλμπουμ, το "The Radio Tisdas Sessions" (2001) και το "Amassakoul"(2004), που κυκλοφορούν παγκοσμίως από την Universal France. O ήχος είναι τα αρχετυπα blues (σκεφτείτε τον Ali Farka Toure) και το αυθεντικό rock της ερήμου. Έχουν χαρακτηριστεί από τον ξένο τύπο ως "ο Fela Kuti συναντά τους Velvet Underground". Τραγούδια που αποπνέουν έρημο γεμάτα παραδοσιακές μελωδίες μπολιασμένες με συγχρονους rock/blues ήχους, υπνωτικές κιθάρες(το γκρουπ έχει ..εξι κιθαριστες!), αφρικάνικα κρουστά και ανδρικά/γυναικεία φωνητικά στη γλώσσα Tamashek. Οι στίχοι μιλάνε για τα κατορθώματα των πολεμιστών, για την εξορία, για την καταπίεση, υμνούν την ζωή στην έρημο όταν δεν υπήρχαν σύνορα και πόλεμοι και καλούν σε πολιτική αφύπνιση τους νεαρούς Ishumar. Highlights: "Les Chant de Fauves", "Imidiwaren", "Zin es Gourmeden", "Afours Afours" από το πρώτο αλμπουμ ή τα "Amassakoul 'n' Tenere", 'Arawan"(με κάποια rap στοιχεία), "Chert Bhogassa" ή το ατμοσφαιρικό "Assoul" από το δεύτερο αλμπουμ τους. Το τελευταίο κομμάτι ("Tin-Essako" ) στο "The Radio Tisdas Sessions" (2001) είναι ζωντανή ηχογράφηση από το Festival In The Desert του 2001 στο Μάλι και δείχνει την δύναμη τους και στα live. Εν κατακλείδι οι Tinariwen έχουν έναν φρέσκο ήχο και αξίζει να ανακαλύψετε τα αλμπουμ τους και τον "υπνωτικό" ήχο τους.


Υ.Γ. Και ένα κουίζ: Ποιός έλληνας πολιτικός είχε αποκαλέσει τον ηγέτη της Λιβύης ως "αδελφό Καντάφι"; (απαντήσεις στα comments αυτού του post!)


Δείτε και εδώ:

Site Officiel (Το επίσημο site στα γαλλικά)

Δευτέρα 23 Μαΐου 2005

A little bit of this a little bit of that

by lkrory21
Εσείς γεμίσατε με εθνική υπερηφάνεια που δείξαμε πάλι στους κουτόφραγκους (που βεβαίως ήταν στα δέντρα όταν χτίζαμε Παρθενώνες) τι αξίζουμε με την «R’n’B-σούστα» της νεαρής καλλιτέχνιδας από το Γκέτεμποργκ – Μουζάκι Καρδίτσας? Κορνάρατε και ανεμίσατε την σημαιούλα από νάϋλον σαν καλά παιδάκια; Το μόνο που έχουμε να πούμε; Υπομονή...θα περάσει και αυτό!

Τσεκάρετε στο ημερολόγιο σας και αυτά:

4/6/2005 INDIE FREE FESTIVAL Αιδοίο του Πάρεως.... εε Πεδίο του Άρεως θέλαμε να πούμε!!! (Free)
Το κλασσικό ραντεβού από την ομάδα ΚΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ που γίνεται κάθε Ιούνιο (πέρυσι έγινε 9/10/05) για πάνω από δέκα χρόνια. Πολλή και καλή μουσική από ελληνικά γκρουπ διαφόρων ειδών και τάσεων, φθηνή μπύρα, πολύς κόσμος(ελπίζουμε και φέτος γιατί είναι καλή προσπάθεια), συνάντηση των «ανήσυχων» παιδιών της πόλης μας καθώς και μια ...μυρωδιά δακρυγόνων (συνήθως) συνθέτουν το σκηνικό του Indie Free Festival. Θα είμαστε εκεί!

22/6/2005 G.FEST Γήπεδο Beach Volley (προπώληση: 38€).
Aphex Twin, LE TIGRE, FOUR TET, KID606.
Μια ακόμα ημέρα προστέθηκε στο …Gagarin On The Beach με μεγάλα ονόματα από το χώρο της Electronica/Experimental.

27/6/2005 «Έλληνες και ο Κόσμος, μαγικές συναντήσεις», Θέατρο Λυκαβηττού (20€)
Διοργάνωση: Saraswati.


Ηπειρώτες, Αφρικανοί και Ινδοί ερμηνευτές και μουσικοί σε μια συνάντηση ηπειρώτικού τραγουδιού και μουσικών του κόσμου σε συνέχεια της γνωστής και πoλύ καλής σειράς cd-συναντήσεων «Έλληνες και Ινδοί». Κλαρίνο, αφρικάνικα κρουστά , τάμπλα, κόρα, σιτάρ και μπανσούρι(ινδικό φλάουτο από μπαμπού) μαζί με χορευτικά συγκροτήματα από Ινδία θα συνθέσουν μια πολύχρωμη και ιδιότυπη συνάντηση ήχων και ηχοχρωμάτων που απέχει κατά τη γνώμη μας έτη φωτός από την συνήθη kitsch ethnik-folklore trendy κουλτούρα. Συμμετέχουν Πετρολούκας Χαλκιάς(κλαρίνο), Αντώνης Κυρίτσης(φωνή), Αφέλ Μποκούμ(ΜΑΛΙ. Κιθάρα/τραγούδι), Ράκες Τσαουρασία(μπανσούρι), Μπάλακε Σισοκό(ΜΑΛΙ, κόρα), Σαμπχανκάρ Μπανερτζί(ΙΝΔΙΑ, τάμπλα), Ντεμπασί Ντέι(ΙΝΔΙΑ, σιτάρ) και άλλοι....



UPDATE 24/5/05:
8-9/7/2005 Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ηλεκτρονικής Μουσικής, Λίμνη Κερκίνη - Σέρρες (50€)
www.digitaleurofestival.com (Still Offline)

Στην ίδια τοποθεσία που είχε γίνει το Twilight Zone 2004 Open Air, ένα ακόμα νέο φεστιβάλ με άξονα τις ψηφιακές τέχνες και ηλεκτρονική μουσική (techno, progressive, κλπ). Συμμετέχουν Karl Bartos(ex-KRAFTWERK), Merv Pepler (EAT STATIC), Μιχάλης ΔΕΛΤΑ, Alzheimer Beat (Γ.Αγγέλακας), κλπ.



Παρασκευή 20 Μαΐου 2005

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ Rock City!!!!

by lkrory21
Από την εταιρεία διοργάνωσης του Samothraki World Music Festival - ArtEcology μας άφησαν το παρακάτω δελτίο τύπου στα comments του post Athens Rock City Part 2. Παρεπιπτόντως απο άλλα σχόλια φίλων στο ίδιο post το RASTAVIBE Festival αναβάλλεται για φέτος (δείτε και ανακοίνωση στο site).

Παρουσιάζουμε λοιπόν ως κανονικό όμως το συγκεκριμένο Δελτίο Τύπου καθώς φαίνεται να είναι μια πολύ καλή προσπάθεια. Όσον αφορά το μουσικό μέρος φανερά κινείται σε world / ethnic / reggae / dub ρυθμούς από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες αλλά ως φεστιβάλ δεν στέκεται εκεί καθώς υπάρχουν, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, πολλές παράλληλες εκδήλωσεις /ομιλίες / σεμινάρια /παραστάσεις, κλπ. Συμμετέχουν επίσης πολλές οικολογικές οργανώσεις, αγροτουριστικές ενώσεις, κλπ. Τιμές εισιτηρίων δεν αναφέρονται(ούτε στο site) καθώς και αν περιλαμβάνουν και την διαμονή στο Δημοτικό Camping.
UPDATE: Συμφωνα με comments που μας άφησαν στο site απο ARTECOLOGY η τιμή 4ημέρου θα είναι γύρω στα 65 - 70€ προπώληση και 75-80€ στην "πόρτα". Δεν θά περιλαμβάνουν διαμονή αλλά θα υπάρχει έκπτωση 50% (δηλ. 1.5€ / ημέρα). Οριστικές ανακοινώσεις στα τέλη Μαϊου από το site τους (και εδώ φυσικά!!).
Διαβάστε περισσότερα και τσεκάρετε συχνά το site www.samothrakifestival.com/ το οποίο περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες.



Samothraki World Music Festival - ArtEcology
Το διεθνές μουσικό φεστιβάλ που δεν έχει μόνο σκοπό την διασκέδαση αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για τα τρέχοντα ζητήματα Βιοκαλιεργιών και Οικολογίας στον πλανήτη.
Mιά συνειδητή προσπάθεια που επικεντρώνεται στα οικολογικά προβλήματα του πλανήτη μας, στην προώθησης βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων της Θράκης αλλά και όλης της Ελλάδας. Συνεργάτες και υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι σχεδόν όλοι οι περιβαλλοντολογικοί οργανισμοί της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Ημερομηνία.......... 21 - 22 - 23 - 24 Ιουλίου ( Πανσέληνο Ιουλίου)

Χώρος.................Δημοτικό κάμπινγκ Σαμοθράκης
Δρώμενα σε 2 σκηνές
Μουσικές Συναυλίες
Θεατρικές παραστάσεις (Θέατρο εργατών Κομοτηνής)
Μουσικά σεμινάρια από τον Κώστα Αναστασιάδη
Ενημερωτικά περίπτερα περιβαλλοντολογικών οργανώσεων(GREENPEACE, SOS Μεσόγειος)
VIDEO προβολές και εκθέσεις φωτογραφίας με περιβαλλοντολογικά θέματα (Oρειβατικός Σύλλογος Καβάλας και Σαμοθράκης)΄
Περίπτερα με βιολογικά προϊόντα από ιδιώτες
Eνημερωτικά σεμινάρια για μεταλλαγμένα προϊόντα από τον Giosepe Altieri(Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Perugia)
Υπο την αιγίδα της Υπερνομαρχίας Εβρου
Αγροτοοικοτουριστικός Συνεταιρισμός Σαμοθράκης ..........ΑΞΙΟΚΕΡΣΑ
Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Λουτρού.............ΧΑΝΑ
Παραγωγικός Συνεταιρισμός Γυναικών Φερρών...............ΕΚΑΒΗ
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Δαδιάς.......................Η ΓΕΡΑΚΙΝΑ
Συνεταιρισμός Γυναικών Δήμου Τυχερού
Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Τριγώνου........ΓΑΙΑ
Καλλιτέχνες........

Omar Faruk Tekbilek
Ross Daly
Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες (Mevlana)
Peppe Barra
Lino Cannavacciuolo
M'Barka Bentaleb
Mode Plagal
Abdullah Chhadeh
Ziad Rajab
One Drop
Βόρειοι Εταίροι
Θρακικό θέατρο σκιών με τον Γιάννη Βουλτσίδη
Χορευτικός Σύλλογος Σαμοθράκης
Αναστασιάδης Κώστας
Atiko Minus
Locomondo
Paranoue
Happy Dog Project
Lazy Dayz
International juggling camp
Διοργανωτές είναι οι ART ECOLOGY (Αστική μη-κερδοσκοπική εταιρία με Βίο-Οικολογικά ενδιαφέροντα)
Συνεργάτες και χορηγοί είναι

WE.Productions Διοργάνωση συναυλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων
Χορηγός Δήμος Σαμοθράκης
Υπό την αιγίδα της Υπερνομαρχία Έβρου και Ροδόπης
Με την υποστήριξη της GREENPEACE, ΣΟΣ Μεσόγειος. και πολιτιστικός σύλλογος OTE.
Χορηγός Επικοινωνίας
Music Magazine Δίφωνο
Music Magazine Rock Roll
Music Magazine Μετρονόμος

Πέμπτη 19 Μαΐου 2005

The Patti Stripes Wars

by lkrory21
Διαβάσατε το The Other Side (του Δ.Κανελλόπουλου) χθες στο Avopolis?
Αν όχι, τότε ακολουθήστε το link να το διαβάσετε και επιστρέψτε εδώ για τα ...περαιτέρω!

Ενας ιδιοτυπος πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ των δύο κυριώτερων εταιρειών μετάκλησης ονομάτων Astra (του Ν.Τριανταφυλλίδη) και της love-to-hate Didi Music με αφορμή βέβαια την σύμπτωση της 13ης Ιουλίου όπου στον Λυκαβηττό εμφανίζεται η Patti Smith ενώ στα πλαίσια του G.Fest (ή αλλιώς Gagarin On The Beach!!!) στο γήπεδο Beach Volley, οι White Stripes (και άλλα ονόματα που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.) Τα σημάδια βέβαια υπήρχαν βλ. Six By Seven vs Radio 4, Lali Puna Vs The Raveonettes και Morcheeba vs Archive(...Λονδίνο γίναμε!). Οι δε απαντήσεις των εταιρείων στο προαναφερθέν άρθρο αφήνουν αρκετές αιχμές ένθεν και ένθεν. Η Astra μιλάει για "ιδρώτα, τη σκόνη και τη λάσπη, σε λόφους, λαγκάδια και χωράφια" υπονοώντας τόσο την Μαλακάσα(Terra Vibe) όσο και χώρους πρoηγούμενων Rockwave και συναυλιών(βλ. το ανεκδίηγητο οικόπεδο με τα ορυκτέλαια στο περιβόητο Shockwave!). H Didi Music ανταπαντά με αιχμές για "σκόρπιες συναυλίες σε ένα χώρο που απολύτως κανείς δεν έχει καταλάβει ποιος ακριβώς είναι, με ένα «Festival» που δεν υπάρχει μέχρι να γίνει, με ένα line up που δεν έχει ανακοινωθεί". Το αστείο της υπόθεσης είναι και οι δύο έχουν εν μέρει δίκιο! Όντως το φιλοθεάμον κοινό έχει "ταλαιπωρηθεί" από τις εκαστοτε επιλογές της Didi Music τόσο σε επίπεδο χώρων όσο και ονομάτων (πόσες φορές θα δούμε ακόμα τον MOBY? Έλεος!) ενώ το G.Fest της Astra/Gagarin με συναυλίες σπαρμένες σε ενα χρονικό άνοιγμα 30-40 ημερών δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί festival. Όσο δε την "σύμπτωση" της 13ης Ιουλίου, οι δύο εταιρείες δεν δείχνουν να κάνουν πίσω και με τη Didi Music να μιλά έως και για "αθέμιτο ανταγωνισμό".

Τα ερωτήματα πολλά... Αντέχει η ομολογουμένως μικρή ελληνική αγορά μια τέτοια κατάσταση και έναν τέτοιου είδους ανταγωνισμό; Κατα τη γνώμη μας, αυτός ο ανταγωνισμος δεν προκειται να οδηγήσει πουθενά. Καταρχήν μια συναυλία ως οικονομικό προϊον έχει ανελαστική ζήτηση. Ένας πορωμένος fan των Megadeth πχ θα πήγαινε στην συναυλία τους είτε γινόταν στο... Διδυμοτειχο είτε είχε 60 ευρώ εισιτήριο ή ακόμα και αν συνέβαιναν και τα δύο! Απ' την άλλη όμως ενας αδιαφορος θεατής δεν θα πήγαινε ακόμα και αν γινόταν στη δίπλα αυλή με 5 ευρώ όση διαφήμιση και να γινόταν. Ότι και να γινει απο πλευράς διαφήμισης ή οποιασδήποτε προβολης το πλήθος του κοινού για μια δεδομένη συναυλία σε μια δεδομένη στιγμή έχει μια "οροφη" που δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Στην υποθετική περίπτωση που μια σημαντική πληθυσμιακά ομαδα θεατών πρέπει να διαλέξει μεταξύ δύο γκρουπς, θα διάλεγε είτε το πιο αγαπημένο είτε το συγκρότημα που ΔΕΝ έχει δει ή τη συναυλία που "προσφέρει" περισσότερα (πχ support). Αν όλες αυτές οι παράμετροι συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό (απιθανο αλλά ας πούμε ότι συμβαίνει) τότε ρόλο στην επιλογή θα παίξει η ...τιμή. Σε κάθε περίπτωση όμως και οι δύο συναυλίες θα έχουν λιγότερο κόσμο (και άρα λιγότερα κέρδη) από όσο θα είχαν αν γινόντουσαν σε διαφορετικές ημερομηνίες.Ειδικά στην Αθήνα (και κατ' επέκταση στη Θεσ/νίκη ή αλλού) όπου το "rock" (με την πολυ ευρεία έννοια του όρου) κοινό είναι περιορισμένο, μια περιορισμένη προσέλευση μπορεί και να ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα (αν και έχει κάνει τεραστια βήματα) δεν είναι ...Λονδίνο ούτε Βερολίνο. Ούτε σε μέγεθος μουσικόφιλου κοινού αλλά και το κυριότερο ούτε σε νοοτροπία. Ο κόσμος στην Ελλάδα έχει μια παιδικού τύπου "fan" νοοτρόπια, δεν βλέπει τη συναυλία ως έναν άλλο τρόπο (και τον καλύτερο κατα τη γνώμη μας) διασκέδασης.

Το επίπεδο πωλήσεων δίσκων είναι πολύ μικρό και η "ελληναδικη" λαίλαπα από το 1993/1994 έχει έρθει για να μείνει. Τα περισσότερα ξένα γκρουπ πουλάνε εδώ σε αστεία νούμερα σε σχέση ακόμα και με χώρες με τον μισό πληθυσμό.

Η Ελλάδα ως τόπος διοργάνωσης συναυλιών εχει ιδιατεροτητες καθώς απέχει σημαντικά από το κέντρο της Ευρώπης και δεν συνορεύει παρά μονο με Βαλκανικές χώρες (και την ...Τουρκία βεβαίως βεβαίως) ανεβάζοντας σημαντικά το κόστος μετακινησεων και μετακλησεων.

Επίσης η οικονομική κατάσταση αλλά και το επίπεδο μισθών είναι σαφώς (βλ. Eurostat)σε χειρότερη μοίρα από τις ευρωπαϊκές χώρες σε σημείο που ακόμα και ακριβότερη να είναι σε ονομαστική τιμή πχ στο Βέλγιο μια συναυλία, αναλογικά είναι φθηνότερη. Και ας μην ξεχνάμε και "ατοπήματα" όπως η συναυλία των Thievery Corporation πριν χρόνια με τους ...τσίγκους να "βροντάνε" (εκεί πίσω από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού) με 8.000 δρχ εισιτήριο όταν τον ίδιο καιρό παίξανε στο Παρίσι με ...4.000 δρχ!!!

Και δεν πρέπει καν να αναφέρθουμε σε festivals διοτι οποιαδήποτε σύγκριση σε οποιοδήποτε επίπεδο(υποδομή, τιμές, ονόματα, σκηνές, παράλληλες διοργανώσεις) μεταξύ Rockwave/G Fest/Electron/Ejekt και Glastonbury/Reading/Sonar/Oxegen/Rock Werchter/Rock Am Ring/Roskilde/κλπ είναι τουλάχιστον ...αστεία! Το μόνο festival που ίσως στέκεται επάξια σε σχέση με το εξωτερικό είναι το Synch Festival αλλά απευθύνεται σε πολύ πιο περιορισμένο κοινό εκ των πραγμάτων και περυσι είχε πολύ μικρή προσέλευση παρά το πλήθος ονομάτων/σκηνών και παράλληλων δρώμενων.

Όλες αυτές οι παρατηρήσεις μας οδηγούν στο αρχικό μας συμπέρασμα. Αυτού του είδους ο ανταγωνισμός δεν βοηθάει. Και για να έρθουμε στα τοιαύτα... Η Astra/Gagarin είναι σε πλεονεκτικότερη θέση. Φέρνει τους White Stripes ένα πρώτης τάξεως όνομα σε καλλιτεχνικό και εμπορικό επίπεδο για πρώτη φορά ενώ υπόσχεται και "εκπλήξεις" στα support groups(αρκει αυτό να μην αποδειχθεί "τυράκι" ώστε να ανέβει η προπώληση!). Η Didi Music φέρνει την Patti Smith, ένα ιστορικό και πολυαγαπημένο όνομα που όμως έχει ξαναέρθει (μαζί με τους Garbage σε παλαιότερο RockWave) οπότε μάλλον χάνει! Η τιμή του εισιτηρίου είναι ακόμα άγνωστη και για τις δύο συναυλίες. Θεωρητικά η Patti θα κοστίζει λιγότερο αλλά η τιμή μάλλον δεν θα αποδειχθεί ο καθοριστικός παράγοντας. Είδομεν...
Όπου πάντως και να πάτε... να περασέτε καλά!!! (και στείλτε μας και κανένα review αν θέλετε!!!)


UPDATE (12:24) & (22:00) : Τελικά αναφέρεται στο site της Astra/Gagarin για το G.Fest τιμή προπώλησης 45 € για τους W.S.
UPDATE 2 (20/5) H Patti Smith έχει τελικά τιμή προπώλησης 35€.
UPDATE 3 (20/5) Yπάρχουν συμπληρώσεις, προσθήκες, νέα ονοματα και νέες πληροφορίες για τις συναυλίες του καλοκαιριού στην Αθήνα. Κάντε download και δείτε το ενημερωμένο(19/5) Excel -άκι.
Σήμερα το βράδυ (20/5) θα μπει νέο με πιο καινούργιες προσθήκες!!! (Stay Tuned!)

Τρίτη 17 Μαΐου 2005

The Edukators

by lkrory21
Οι μέρες της αφθονίας σας είναι μετρημένες
(Die Fetten Jahre sind vorbei, 2004)
(σε πολλές αγγλόφωνες χώρες κυκλοφορεί με τον τίτλο «The Edukators»)

Ένα ακόμα καλό γερμανικό φιλμ που συνεχίζει την καλή πορεία του σύγχρονου γερμανικού κινηματογράφου(όπως στο «Τρέξε Λόλα Τρέξε», «Το Πείραμα», το «Θαύμα της Βέρνης, «Goodbye Lenin», κλπ ). Η πλοκή με λίγα λόγια: Οι Edukators είναι δύο εξεγερμένοι φίλοι οι οποίοι «εισβάλλουν» σε σπίτια πλουσίων και χωρίς να κλέβουν τίποτα αναδιαμορφώνουν όλο το εσωτερικό και αφήνοντας μηνύματα όπως ο τίτλος ή «Κολυμπάς στα λεφτά», κλπ. Σε κάποια από τις επιδρομές είναι μαζί η φίλη του ενός η οποία είναι πνιγμένη στα χρέη εξαιτίας ενός τροχαίου στο οποίο τράκαρε την Μερσεντές ενός πολύ πλούσιου διευθυντή. Η επιδρομή αυτή τη φορά είναι αυθόρμητη και γίνεται στο σπίτι (...σπίτι? χε χε χε) του συγκεκριμένου επιχειρηματία ο οποίος όμως τους πιάνει έπ’ αυτοφώρω. Οι τρεις νέοι πάνω στον πανικό τον απαγάγουν...

Ένα πολιτικό και κοινωνικό φιλμ με πολλά στοιχεία σάτιρας πάνω στην επαναστατική ηθική και τον συμβιβασμό, στη φιλιά και στη προδοσία αλλά και στη δυναμική των μικρών ομάδων. Το φιλμ είναι κάπως αργό στην ανάπτυξη και μάλλον «πλατιάζει» σε ορισμένα σημεία αλλά το μήνυμα (αν και λίγο αφελές) περνάει...Ξεκινώντας με εικόνες μιας Γερμανίας καθόλου ειδυλλιακής, με την ανεργία να καλπάζει και τις ανισότητες να παίρνουν σιγά σιγά χαρακτηριστικά Τρίτου Κόσμου (πολύ πλούσιοι ή πολύ φτωχοί), ο σκηνοθέτης δείχνει να δικαιώνει τις πράξεις των επαναστατημένων νέων αλλά όχι με απλοϊκό τρόπο ή στεκόμενος σε δίπολα έχοντες – μη έχοντες ή περιθώριο - κεφάλαιο. Οι σύγχρονοι νέοι που απ’ την μια επαναστατούν με το δικό τους τρόπο αλλά απ’ την άλλη μπορούν και πάνε διακοπές στην Βαρκελώνη ή να παρακολουθούν συναυλίες στο ColumbiaHalle.

Παράλληλα αναπτύσσει και το πως μια φιλία μπορεί να προδοθεί από ένα τυχαίο (ή και όχι τόσο τυχαίο) γεγονός όπως ένας κοινός ερωτικός πόθος. Ενώ λείπει ο ένας για διακοπές στη Βαρκελώνη, ο άλλος «μπλέκεται» αισθηματικά με την φίλη του. Στην αρχή αυτό δεν γίνεται αντιληπτό αλλά τα σημάδια γίνονται όλο και πιο εμφανή με συνέπεια οι δύο φίλοι να έρθουν σε ανοιχτή ρήξη.

Το κύριο μέρος όμως στο οποίο στέκεται η ταινία είναι ο συμβιβασμός. Ο 60άρης διευθυντής αποδεικνύεται ότι ήταν μέλος αριστερών οργανώσεων το 1968 και είχε πάρει μέρος στις τότε εξεγέρσεις.

«Στην αρχή αγοράζεις ένα πιο αξιόπιστο αυτοκίνητο με κλιματισμό. Έπειτα παντρεύεσαι. Κάνεις παιδιά. Αγοράζεις σπίτι. Τα παιδιά χρειάζονται μόρφωση – ΑΣΦΑΛΕΙΑ. Και καταλήγεις να ψηφίζεις τους συντηρητικούς»

«Κάποτε σχεδιάζαμε και εμείς να απαγάγουμε κάποιον μεγάλο, 30 χρόνια μετά εγώ είμαι αυτός»

Δύο φράσεις-κλειδιά που κυνικά δίνουν τον τόνο του συμβιβασμού και της σταδιακής μετάβασης από το ένα στάδιο (εξέγερση) στο άλλο(κατεστημένο).

Το φιλμ, τελικά, κινείται σε αυτούς τους άξονες εξέγερση-συμβιβασμός και φιλία-προδοσία με αρκετά επιτυχημένο τρόπο και τελειώνει με ένα εντυπωσιακό, γεμάτο ανατροπές αλλά και διφορούμενο φινάλε. Όποιο τέλος και αν διαλέξει κανείς πάντως σίγουρα αφήνει θετικά συναισθήματα.

Στα αρνητικά, θα συγκαταλέγαμε το ότι γίνεται κάπως «μελό» σε ορισμένα σημεία , τα διάφορα κλισέ (καυγάς μεταξύ φίλων, επανένωση, κλπ.), ο «επαναστατικός» λόγος είναι ολίγον αφελής και ότι (όπως προείπαμε) «πλατιάζει» σε ορισμένα σημεία άνευ λόγου.

Στα θετικά τώρα:
Το έργο είναι καλογυρισμένο, η μουσική πολύ καλή, σωστές δόσεις γλυκόπικρου χιούμορ, το φινάλε που σε αφήνει με πολλές σκέψεις ενώ η ηθοποιία του Daniel Brühl σε υψηλά επίπεδα ως συνήθως. Πολύ ενδιαφέρουσα (και αστεία επίσης) η αρχική σκηνή με την πλούσια γερμανική οικογένεια να ανακαλύπτει την «αναδιαμορφωμένη» βίλα της.


Σημείωση: Σε όλες τις διεθνείς διανομές της ταινίας εκτός Γερμανίας λείπει μια σκηνή από το τέλος. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε και στο IMDB (καλύτερα όμως αφού δείτε την ταινία)

Links:
http://www.imdb.com/title/tt0408777/maindetails
http://www.diefettenjahre.de

Σάββατο 14 Μαΐου 2005

(Un)Known Pleasures part.1 - "Ε2-Ε4"

by lkrory21
Manuel Göttsching: E2-E4(1984)
Ένα από τα πιο επιδραστικά album Ηλεκτρονικής Μουσικής

Ο Manuel Göttsching γεννήθηκε το 1952 στο Δυτικό Βερολίνο. To 1970 ίδρυσε τους Ash Ra Tempel (μαζί με τον Klaus Shultze - μέλος των Tangerine Dream) , ένα από τα πιο "κοσμικά" συγκροτήματα Krautrock με τους οποίους κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους , οι οποίοι ουσιαστικά από ένα σημείο και μετά ήταν σόλο δίσκοι του Göttsching με εναλλασόμενους μουσικούς(αν και σε αρκετές ηχογραφήσεις ή συναυλίες κατα τη διάρκεια των ετών εμφανιζόταν ο Klaus Shultze) .
Το 1981 μπήκε στο studio και ηχογράφησε μία ώρα μουσικής (το αλμπουμ Ε2-Ε4) με σκοπό να τηνακουσει και να χαλαρώσει κατά την διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης. Μία ώρα μουσικής με σταθερό beat(από ένα πρωτόλειο drum machine), πολλά επαναλαμβανόμενα μέρη, πολλά ηλεκτρονικά και φυσικά τον χαρακτηριστικό ψυχεδελικό - "κοσμικό" ήχο της κιθάρας του (ακούστε και το "Inventions For Electric Guitar" του 1975). Ε΄τσι γεννήθηκε το Ε2-Ε4, το οποίο αποδείχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ηλεκτρονικά αλμπουμ όλων των εποχών σηματοδοτώντας την γέννηση της house μουσικής.
Το Ε2-Ε4 πρωτοκυκλοφορησε το 1984 (και επανεκδόθηκε πολλές φορές από τότε) κατω από τις παραινέσεις συνεργατών του καθώς ο ίδιος δεν είχε σκοπό να το κυκλοφορησει και είχε τεράστια επιτυχία στα dancefloors της Νέας Υόρκης. Ο θρύλος λέει ότι οι DJ's της εποχής το έπαιζαν ολόκληρο αν και διαρκεί σχεδόν μία ώρα.
Το καλοκαίρι του 1989 μια ομάδα από Ιταλούς house παραγωγούς με το όνομα DFC, χρησιμοποιώντας ως βάση το E2 - E4 και προσθέτωντας αισθησιακά γυναικεία φωνητικά, κυκλοφόρησαν το "Sueño Latino" το οποίο κατέκλυσε τα charts της Ευρώπης. Τον Σεπτέμβριο του 1989 οι DFC κάλεσαν τον Μ.Göttsching και ηχογραφησε νέα μέρη κιθάρας στο "Sueño Latino".
Το 1992 oι παραγωγοί Derrick May και Carl Craig εκαναν remix στο "Sueño Latino" δίνωντας του νέα πνοή και εναν ήχο πιο κοντά στο Detroit Techno. Οι νέες versions κυκλοφόρησαν σε διάφορα singles και συλλογές της εποχής με μεγάλη επιτυχία. Το 1994 η γερμανική ομάδα παραγωγών/δισκ.εταιρεία Basic Channel κυκλοφόρησε το εκπληκτικό minimal Techno/Dub "Remake(Basic Reshape)" το οποίο είναι remix του "Remake Uno/Duo" του Carl Craig χωρίς τα samples του Ε2-Ε4.
Από τότε ο διαχρονικός ήχος του E2-E4 (και του απογόνου του "Sueño Latino") συνεχίζει να ακούγεται είτε σε επανακυκλοφορίες ή σε νέα remix (οπως του Bushwacka! από το 2001).

Για περισσότερες πληροφορίες/βιογραφία/δισκογραφία/κλπ του Manuel Göttsching δείτε και εδώ: www.ashra.com

Πέμπτη 12 Μαΐου 2005

Athens Rock City (part 2)

by lkrory21
Πως να ληστέψετε μια τράπεζα για να δείτε όλες τις συναυλίες του καλοκαιριού (Β')

(Σημείωση: Έδώ αρχείο Excel με την λίστα και άλλες πληροφορίες.)

Πάνω από 90 ξένοι καλλιτέχνες/συγκροτήματα στις συναυλίες του καλοκαιριού (από Μαϊο μέχρι τέλη Ιουλίου) και αυτός ο αριθμός δεν συμπεριλαμβάνει τα line-up του Synch Festival και της Ημερας Της Μουσικής τα οποια αναμένονται από μέρα σε μέρα. Υπολογιστε ότι το περισυνό Synch είχε περιπου 60 djs και live acts ενώ η Ημέρα Της Μουσικής τουλάχιστον 10 -15 ξένα ονόματα.


Από ονόματα στις φετινές συναυλίες και φεστιβάλ; Απ' όλα έχει ο μπαξές! Εμπορικά ονόματα πρώτου μεγέθους (White Stripes, Chemical Brothers, Franz Ferdinand, κ.α.), ιστορικής αξίας γκρουπς (Kraftwerk, Black Sabbath, Patti Smith, Skatalites, κ.α.), πολύ Heavy Metal (Iron Maiden, Dio, Megadeth, Dream Theater, κ.α.), πουρόκερς (Kansas!!!, Duran Duran!!!!!) και πολλά μα πάρα πολλά συγκροτήματα μεσαίου και μικρού βεληνεκους (από jazz μέχρι hardcore και από ethnic/world μέχρι experimental techno/noise και ότι μπορείτε να φανταστείτε ενδιάμεσα!).

Οσο για τα μπικικινια; Αν ήθελε κανείς να πάει σε όλες μα όλες τις συναυλίες και φεστιβάλ (βάλτε και ολίγον κλωνοποίηση εδώ καθώς πολλές συναυλίες συμπιπτουν ημερολογιακά) θα έπρεπε να ξοδέψει χοντρικά πάνω από ...1700€. Για να είμαστε ειλικρινείς κάποιες είναι υπερτιμημένες αλλά υπάρχουν και αρκετές (πχ G-Fest 29 Ιουνίου μόνο 25€) σε αρκετά λογικές τιμές. Εκπληξη η τιμή των Kraftwerk που έρχονται με όλο το οπτικοακουστικό show και κοστίζουν 40€ (αναμέναμε τουλάχιστον 50€ ενώ στο εξωτερικό κοστίζουν μέχρι και 60€!!). Η κοινή πάντως πεποίθηση πολλών μουσικόφιλων είναι ότι φέτος συναυλιακά δεν πρέπει να είμαστε δυσαρεστημενοι καθώς φέτος έχουμε το πιο "γεμάτο" πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια (για να μην πούμε ...ever)και καλύπτει όλα σχεδόν τα γούστα!

Ακολουθεί η πλήρης λίστα όπως καταγράφτηκε μέχρι σήμερα από στοιχεία που συλλέξαμε από τα sites www.avopolis.gr, www.rockroll.gr, www.musicday.gr, www.didimusic.gr, www.synch.gr, www.gagarin205.gr, www.enet.gr, www.samothrakifestival.com , www.anosi.gr και τα περιοδικά SONIK και ROCK'N'ROLL(πρώην POP+ROCK):

ΜΑΙΟΣ
13 Morcheeba (Ρόδον,35€)
13 Archive (Gagarin 205,25€)
13 Starmarket (An Club,13€)
14 Archive (Gagarin 205,25€)
14 Morcheeba (Ρόδον,35€)
19 Κωνσταντίνος Βήτα - 15 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ (Ρόδον,15€)
20 Wu Tang Clan (Ρόδον)
21 Wedding Present (An Club)
21 Isis (Ρόδον)
22 Rhymeshot, Social Waste, Mistah Rud & Dark On Fire (An Club, 8€)

(Εδώ το δελτίο τύπου που μας έστειλαν οι Rhymeshot)
22 Zakk Wylde's Black Label Society (Ρόδον,30€)
24 Danzig (Gagarin 205)
27 The Stranglers (Ρόδον,28€)
27 Madrugada (Gagarin 205,27€)
28 Madrugada (Gagarin 205,27€)
28 Saturnus, On Thorns I Lay, Hedon Cries, Sense Of Loss (Στον Αέρα,20€)

28 Cephalic Carnage (An Club, 16€)
28 AMBIENT/ELECTRONIC/EXPERIMENTAL: A FREE 24 HOURS FESTIVAL: Fluxion, BOLA and many more (Τ.Ε.Ι. Πειραιά)* (RECENTLY ADDED)
29 Apocalyptica (Gagarin 205, 25€)
29 James Taylor Quartet & Steve Wynn (Ρόδον,30€) Τελευταία συναυλία EVER στο ΡΟΔΟΝ

30 Slipknot (Θέατρο Λυκαβηττού)
31 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Jazz Upstairs Big Band, Bernando
Sassetti Trio(Τεχνόπολη-Γκάζι)*

ΙΟΥΝΙΟΣ
1 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Teacher's Groove, Virtual J@jj Reality,
Gramski Beat (Τεχνόπολη-Γκάζι)*
2 Thievery Corporation (Θέατρο Βράχων,35€)
2 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Pacora Trio, Greg Lamy Quartet, Takis
Barberis Group (Τεχνόπολη-Γκάζι)*
3 Vaya Con Dios (Θέατρο Λυκαβηττού)
3 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Vlado Kreslin & Mati Bogovi, Daniel
Karlsson & Pan Pan, Eric Vloeimans & Harmen Fraanje Duo, Kvalda Quartet
(Τεχνόπολη-Γκάζι)*
4 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Giovanni Pallombo Acoustic Trio, David
Doruzka Trio, Slabolcs Olah Quartet (Τεχνόπολη-Γκάζι)*
5 5o ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ FESTIVAL JAZZ: Javier Vercher, Jef Neve Trio, L' Hijaz' Car (Τεχνόπολη-Γκάζι)*
6 EJEKT Festival: Chemical Brothers, Dave Clark, Miss Kittin (Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Baseball,45€)
8 Faithless (Θέατρο Λυκαβηττού)
15 Queens Of The Stone Age & Mark Lanegan (Γήπεδο Beach Volley,40€)
17 Megadeth (Γήπεδο Beach Volley,35€)
18 Kraftwerk (Γήπεδο Beach Volley,40€)
21 Iron Maiden (Terravibe,43€)
21 Γιορτή της Μουσικής (Αθήνα)*
22 Γιορτή της Μουσικής (Αθήνα)*
23 Duran Duran (Θέατρο Λυκαβηττού,45€)
23 Γιορτή της Μουσικής (Αθήνα)*
24 ROCKWAVE FESTIVAL: Marilyn Manson, Garbage (Terra Vibe,45€)
25 ROCKWAVE FESTIVAL: Black Sabbath, Velvet Revolver, Black Label
Society, Wastefall (Terra Vibe,60€)
26 ROCKWAVE FESTIVAL: Moby, Sonic Youth, Secret Machines, Brittish
Sea Power (Terra Vibe,45€)
29 G.FEST: Θ.Παπακων/νου, Earthbound, Χειμερινοί Κολυμβητές, Tonino
Carotone, The Skatalites (Γήπεδο Beach Volley,25€)
29 UNLEASHED HELL FEST: Amen, Murphy's Law, Stretch Arm Strong,
Cataract( An Club)

ΙΟΥΛΙΟΣ
1 Kansas (Θέατρο Λυκαβηττού,30€)
1 SYNCH FESTIVAL (Τεχν.Πάρκο Λαυρίου)
1 Dream Theater (Γήπεδο Beach Volley,40€)
2 SYNCH FESTIVAL (Τεχν.Πάρκο Λαυρίου)
2 Sick of It All (An Club)
3 SYNCH FESTIVAL (Τεχν.Πάρκο Λαυρίου)
5 G.FEST: Fantomas, Merzbow, Acid Mothers Temple & The Cosmic Inferno (Γήπεδο Beach Volley,38€)
8 ROCKWAVE FESTIVAL: Slayer, Accept, Candlemass, Dismember (Terra Vibe,45€)
9 ROCKWAVE FESTIVAL: Twisted Sister, Dio, Anthrax, Katatonia, Zyklon (Terra Vibe,45€)
13 G.FEST: White Stripes (Γήπεδο Beach Volley)
13 Patti Smith (Θέατρο Λυκαβηττού)
21 Porcupine Trees, Blackfield (Θέατρο Λυκαβηττού)
21 Samothraki World Music: ArtEcology Festival (ΣαμοΘράκη - Camping)
22 Samothraki World Music: ArtEcology Festival (ΣαμοΘράκη - Camping)
23 Samothraki World Music: ArtEcology Festival (ΣαμοΘράκη - Camping)
24 Samothraki World Music: ArtEcology Festival (ΣαμοΘράκη - Camping)
26 Franz Ferdinard (Θέατρο Λυκαβηττού,30€)

Σημείωση 1: Όπου δεν έχει τιμή, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Όπου υπάρχει αστερακι (*) = Δωρεάν.


Σημείωση 2: Οι τιμές που αναφέρονται είναι τιμές προπώλησης, υπολογιστε τουλάχιστον 5€ επιπλεόν αν αγοράσετε εισιτήριο την ημέρα της συναυλίας έξω από το χώρο που γίνεται.

Σημείωση 3: Στο Rockwave Festival υπάρχουν και εισιτήρια τριημέρου και διημέρου. Στο Synch Festival πιθανότατα θα υπάρχουν εισιτηρια ανα ημέρα και τριημέρου όπως πέρισυ(25€/ημέρα, 55€ τριήμερο). Ομοίως στο ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ World Music όπου πιθανότατα το εισιτήριο θα περιλαμβάνει και την διαμονή.

Σημείωση 4: Δεν υπάρχουν εξακριβωμένες πληροφορίες για την τύχη του Rastavibe Festival που γίνεται στην Ασπροβάλτα Θεσ/νίκης.

Σημείωση 5: Στο site www.rockroll.gr αναφέρονται και οι Lee 'Scratch' Perry και Mad Professor για το G-FEST της 29ης Ιουνιου αλλά δεν έχει διασταυρωθεί με άλλη πηγή.


Εδώ (UPDATED 19/5/2005) υπάρχει αρχείο Excel για download με την λίστα και άλλες πληροφορίες.







Τετάρτη 11 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 7o και ..τελευταίο)

by lkrory21
(για τα προηγούμενα 6 μέρη δείτε δεξιά (παλαιότερες δημοσιευσεις ή αρχείο)

Επιδραστικότητα- Γενικότερη συνεισφορά των Kraftwerk στη σύγχρονη μουσική

Οι Kraftwerk, όπως αναφέραμε σε πολλά σημεία της εργασίας μας αποτελούν τους πρωτεργάτες της ενσωμάτωσης του ηλεκτρονικού ήχου στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Όπως έχουμε επισημάνει ξανά, οι καλλιτέχνες που πειραματίσθηκαν με τον ηλεκτρονικό ήχο και τις νέες [για κάθε εποχή] τεχνολογίες ήταν πολλοί και η συνεισφορά τους σημαντικότατη. Κανείς όμως δε συνετέλεσε στην αποδοχή του ήχου αυτού από την mainstream ποπ σκηνή, όσο οι Κraftwerk την εποχή της μεγάλης δημοφιλίας τους, δηλ. από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Οι Kraftwerk επηρέασαν ιδιαίτερα, κατά την δεκαετία του ΄80 την αγγλική new wave σκηνή, ιδιαίτερα τους New Order, τους Tubeaway Army (Gary Newman), τους Depache Mode και τους ΟMD. Επίσης μεγάλος θαυμαστής των Kraftwerk είναι ο David Bowie, (αυτό αντανακλάται στο album του «Low»)- που ζήτησε να συνεργαστεί με τους Kraftwerk αλλά αυτοί (κατά την πάγια τακτική τους) αρνήθηκαν, όπως και ο Michael Jackson (φαίνεται ιδιαίτερα στο album του “BAD”). Μια άλλη καθαρά mainstream pop τραγουδίστρια, η Madonna έχει επίσης επηρεαστεί από την δουλειά των Kraftwerk(υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες του κομματιού της «Music» με το «Numbers» από το «Computer World»).
Φυσικά, πολύ πιο ουσιαστική είναι η επίδραση των Kraftwerk σ’ όλο το φάσμα της σύγχρονής ηλεκτρονικής μουσικής (house, techo, ambient, και λοιπά). Οι πρωτοπόροι των μουσικών αυτών ρευμάτων είχαν σαν μία από τις κυριότερες αναφορές τους, τους Kraftwerk και φυσικά έχουν χρησιμοποιηθεί samples τους ή έχουν γίνει remixes των κομματιών τους από ένα μεγάλο αριθμό καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι Africa Bambaataa και ο παραγωγός Arthur Baker, o Aphex Twin, οι Orbital και πολλοί άλλοι. Όπως έχει πει εξάλλου ο Phill Hartholl των Orbital «Τι είναι η house μουσική? Αμερικανοί DJ’s που έκαναν remix στους Kraftwerk». Ειδικά η techno μουσική και η house σκηνή του Detroit είναι οι πιο άμεσα συνδεδεμένες με τους Kraftwerk σκηνές. Πέρα από την αμιγώς μουσική επιρροή των Kraftwerk βέβαια, ήταν εξίσου σημαντική η αίσθηση που έκαναν εξαιτίας του τρόπου που αντιμετώπιζαν τους εαυτούς τους και την τεχνολογία σε σχέση με τη μουσική. Καταρχήν το ότι θεωρούσαν τον άνθρωπο και την τεχνολογία ισάξιους «υπηρέτες» της μουσικής και δεν έδιναν στο ανθρώπινο στοιχείο τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στην τεχνολογία δευτερεύοντα ρόλο ήταν κάτι πρωτοφανές για την εποχή τους. Έθεσαν τους εαυτούς τους στην υπηρεσία της μουσικής, χρησιμοποιώντας τον όρο Musik-Arbeiter, ενώ την περίοδο εκείνη μεσουρανούσαν οι star της glam-rock σκηνής όπως ο David Bowie ή οι punk καλλιτέχνες, όπως οι Sex Pistols. Από τη μία πλευρά υπήρχαν δηλαδή, οι εκθαμβωτικοί performer, ενώ από την άλλη οι απόλυτα απείθαρχοι, οργισμένοι βρετανική νεολαία. Οι Kraftwerk δεν επηρεάστηκαν ουσιαστικά από κανέναν από τους δύο αυτούς πόλους, διαμορφώνοντας με την βοήθεια του Emil Schult το δικό τους τεχνο-φουτουριστικό image. Ακριβώς εξαιτίας της σύλληψης της ιδέας του Music arbater οι Kraftwerk εξαιρετικά σπάνια εμφανίζονται στα Μ.Μ.Ε. και κάνουν δημόσιες εμφανίσεις γενικότερα ή κυκλοφορούν τόσο σπάνια υλικό, μόνο δηλαδή όταν θεωρούν ότι έχουν να καταθέσουν.
Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε τη συμβολή της do-it-your-self προσέγγισης των Kraftwerk στη μουσική. Ήταν από τα πρώτα γκρουπ που παρήγαγαν μόνοι τους τη μουσική τους, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας και άνοιξαν το δρόμο για την παραγωγή μουσικής έξω από τα studio των δισκογραφικών εταιριών.


Ευχαριστούμε πολύ την φοιτητρια (θέλει να παραμείνει ανώνυμη) του τμήματος Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πλήρεστατης πραγματικά εργασίας της

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

(Σημείωση: Τα Links δεν είναι ελεγμένα)
www.kraftwerk.com, (τελευταία ανανέωση:2-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:2-09-2004
www.kraftwerk.technopop.br, (τελευταία ανανέωση:30-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:2-09-2004
www.alt.music.kraftwerk.com, (τελευταία ανανέωση:16-05-2004), ημερομηνία επίσκεψης:4-09-2004
http://www.angelfire.com/nj/groovethang (τελευταία ανανέωση: Ιανουάριος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:5-09-2004
http://www.electronicshawdows.com (τελευταία ανανέωση: Μάρτιος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:3-09-2004
http://www.kraftwerk.hu/faq (τελευταία ανανέωση:5-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:7-09-2004
http://www.astralwerks.com/kraftwerk (τελευταία ανανέωση:15-08-2004), ημερομηνία επίσκεψης:6-09-2004
http://www.cuugab.ca./kraftwerk (τελευταία ανανέωση:1-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:5-09-2004
http://www.hem.fyristorg.com/kraftwerk (τελευταία ανανέωση: Μάιος 2004), ημερομηνία επίσκεψης:4-09-2004
www.vintagesynth.org, (τελευταία ανανέωση:2-09-2004), ημερομηνία επίσκεψης:3-09-2004

Τρίτη 10 Μαΐου 2005

Efterklang - Tripper(REVIEW)

by lkrory21
Efterklang - Tripper (2004 - The Leaf Label)

Πρώτο full lp του δανέζικου δεκαμελούς συγκροτήματος Efterklang (έχουν κυκλοφορήσει άλλο ένα E.P. "Springer" to 2003), ένα διαμαντάκι που περιμένει να ανακαλυφθεί. To "Tripper" είναι ένα πολύ καλό post rock /glitch/ experimental δισκάκι στα χνάρια των Sigur Ros αλλά με τελείως δική του ταυτότητα. Εννέα καλοπαιγμενα τραγούδια χαμηλών τόνων, σκοτεινά και μελαγχολικά, γεμάτα έγχορδα, clicks & cuts, πιάνο, πνευστά αλλά και πιο "rock" στιγμές. Μια "παγωμενη" ambient ατμόσφαιρα διαπερνά ολοκληρο το δίσκο με μια αχνή όμως ακτίνα φωτός ίσα να φαίνεται στο βάθος δίνοντας την ελπίδα. Στα έγχορδα συμμετέχουν οι γνωστοί Ισλανδοί Anima Ensemble. Αν και είναι ένας δίσκος που πρέπει να ακουστεί ολόκληρος για να μπει κανείς στο κλίμα του, ξεχωρίζουν τα "Prey And Predator" και "Swarming". Αν παραγγείλετε το δισκο (10 λίρες Αγγλίας χωρίς ταχυδρομικά) από το mailorder της εταιρείας τους
www.posteverything.net , θα έχετε δώρο και έξτρα cd με videos και remixes. Επίσης διαθέσιμο από το posteverything και το πρώτο τους EP "Springer" (8 λίρες Αγγλίας χωρίς ταχυδρομικά) επίσης διαθέσιμο με bonus cd. Διαθέσιμα δωρεάν για download (για όσους θέλουν να ακούσουν ή να δουν δείγματα της πολύ καλής δουλειάς των Efterklang) από το site τους, ένα τραγούδι από το πρώτο τους EP ("Kloy Gun" - έξοχο!) και τρία videoclip ("Swarming", "Prey And Predator", "Chapter 6").

Links:
http://www.efterklang.net
http://www.posteverything.net
http://www.posteverything.net/artists/artist.php?id=7892

Δευτέρα 9 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 6ο)

by lkrory21
Οι Kraftwerk την τελευταία δεκαετία


Η σύζευξη μουσικής και τεχνολογίας μέσα στην δεκαετία του 1990 έχει γίνει ουσιαστικά αυτονόητη και για κάποια μουσικά είδη είναι το μέσο με το οποίο φτιάχνονται. Οι Kraftwerk λοιπόν δεν είναι πια, όπως είναι λογικό, οι πρωτοπόροι που ανοίγουν νέους δρόμους στην popular μουσική. Πλέον ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούν διατίθεται στο ευρύ κοινό, ενώ παλαιότερα κάποια κομμάτια του εξοπλισμού τους ήταν δυσεύρετα. Επίσης οι Κraftwerk , πλέον, δεν ακολουθούν πιστά τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά πολλές φορές προτιμούν και παλαιότερο εξοπλισμό.
Επί παραδείγματι το 1994 οι Kraftwerk, συνεργάστηκαν με την Doepfer, για το λανσάρισμα ενός αναλογικού sequencer, του MAQ 16/3 Analog/MIDI Sequencer. Σε μία εποχή που πλέον η διαδικασία του sequencing γίνεται αποκλειστικά μέσω υπολογιστών , οι Kraftwerk προτίμησαν μία συσκευή που θυμίζει μία κλασική drum-machine.
Από την άλλη πλευρά οι Kraftwerk, δεν έμειναν εντελώς αδιάφοροι απέναντι στις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες. H Nintendo μετέτρεψε ειδικά για τους Kraftwerk ένα interface glove προερχόμενο από τον χώρο των video-games σε μία συσκευή που μπορεί να μεταφέρει μουσικές πληροφορίες ανάλογα με τις κινήσεις των χεριών. Το γάντι αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον Florian Schneider στην εμφάνιση των Kraftwerk στο ψηφιακό festival ARS Electronica στο Linz της Αυστρίας.
Πέρα από τις πιο πάνω συσκευές , που δεν παράγουν, βέβαια, ήχο, έχουν προστεθεί και άλλα όργανα στο Kling Klang studio όπως το QUASAR Synthesizer Module, που εκτός από τις τελευταίες εξελίξεις σε ότι αφορά τα synthesizers έχει και παλαιότερα synthesizer και drum machine samples, ενώ κάποιοι από τους ήχους αυτούς φέρουν τα ονόματα των Kraftwerk, οι οποίοι για να διατηρήσουν τη συμμετρία του studio τους, απέκτησαν τέσσερα Quasar.
Ακόμη, οι Kraftwerk έχουν αποκτήσει και νέους vocoders καθώς και keyboards από την εταιρία Doepfer που κατασκεύασε και το Quasar . Οι Kraftwerk πια χρησιμοποιούν laptops της Sony, τελευταίας τεχνολογίας , όπως βέβαια και άλλοι καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής σκηνής . Στις σπάνιες εμφανίσεις τους επί σκηνής ακολουθούν αισθητικά το ίδιο μοτίβο που καθιέρωσαν με το Computer World Tour,δηλαδή την «αισθητική της υψηλής τεχνολογίας» με μινιμαλιστικά γραφικά και κοστούμια που παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πλέον χρησιμοποιούν τέσσερα laptops επί σκηνής και παίζουν εικονικά όργανα βασισμένα στο Cubase SX software.
Οπωσδήποτε ,ακόμα και σήμερα, οι Krafwerk δεν είναι απλώς ένα συγκρότημα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της σύγχρονης μουσικής και πλέον επαναλαμβάνει μία « δοκιμασμένη συνταγή».
Όπως είναι φυσικό, όμως, σε μία εποχή που όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της ηλεκτρονικής μουσικής, όχι απλώς συμβαδίζουν αλλά συμμετέχουν ενεργά στις τελευταίες εξελίξεις της μουσικής τεχνολογίας, είναι αυτονόητο ότι κάθε δισκογραφική ή live εμφάνισή τους δεν αποτελεί από μόνη της ένα τόσο σημαντικό γεγονός, όπως την εποχή του Man-Machine ή του Computer World.


(...Συνεχίζεται....)

Παρασκευή 6 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 5ο)

by lkrory21
KRAFTWERK (Μέρος 5ο)
Η ευρύτερη οπτική των Κraftwerk πέρα από τη μουσική τους ,οι αισθητικές τους αναφορές, η ιδεολογική τους τοποθέτηση.

Όπως είδαμε πιο πάνω, τα δύο πρώτα αlbums των Kraftwerk δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο concept, μια ιδιαίτερη αισθητική προσέγγιση. Χρειάστηκε οπωσδήποτε κάποιος χρόνος για να κατασταλάξουν στην ξεχωριστή φυσιογνωμία που απέκτησαν από το Radioactivity και έπειτα, κατά τη γνώμη μας.
΄Ενας από τους πρώτους ανθρώπους που επηρέασε αισθητικά τους Kraftwerk ήταν ο Emil Schult, που εκτός από μουσικός ήταν και εικαστικός καλλιτέχνης. Αυτός τους προέτρεψε να αποκτήσουν image, μια ιδιαίτερη εικόνα που στην αρχή έλειπε από το γκρούπ. Σ ΄αυτόν οφείλεται και η ρετρό στροφή των Kraftwerk στην αισθητική της δεκαετίας του 30, που γίνεται σαφής ήδη από το εξώφυλλο του Radioactivity που απεικονίζει ένα κλασικό γερμανικό ραδιόφωνο της δεκαετίας του 30. Παρόμοιες είναι οι προσλαμβάνουσες τους και στον επόμενο δίσκο τους, το Trance–Europe Express . Το videoclip του τραγουδιού μεταφέρει τους Kraftwerk σ’ ένα τρένο της δεκαετίας αυτής, ενώ σ’ ένα άλλο videoclip χρησιμοποιούν αποσπάσματα από το κλασικό αριστούργημα του γερμανικού εξπρεσιονισμού Metropolis του Φριτς Λανγκ, που αναφέρεται σ’ ένα εφιαλτικό μέλλον όπου οι άνθρωποι είναι σκλάβοι των μηχανών. Η δεκαετία του 30 κίνησε το ενδιαφέρον των Kraftwerk γιατί, ειδικά στη Γερμανία, είχε τουλάχιστον αισθητικά, ενσωματώσει κάποια στοιχεία της τεχνολογίας του μέλλοντος και οι άνθρωποι ουτοπικά ανέμεναν μια νέα κοινωνία, μια ψευδαίσθηση που κατέστρεψε βίαια ο ναζισμός,
Η μείξη αυτή ρετρό και φουτουριστικών στοιχείων συνεχίστηκε και στο επόμενο LP τους, που όπως είπαμε και πιο πάνω είναι από τα σημαντικότερα concept albums που έγιναν ποτέ. Το Man machine είναι καταρχήν πολύ έντονα επηρεασμένο απ΄ τον ρωσικό κονστρουκτιβισμό της μετεπαναστατικής Ρωσίας. Το εξώφυλλο του δίσκου αντανακλά εμφανώς την επιρροή αυτή ενώ το οπισθόφυλλο είναι αντίγραφο ενός σημαντικού Ρώσου κονστρουκτιβιστή καλλιτέχνη του El.Lissinsky.
Οι Kraftwerk αυτή την περίοδο, όπως φαίνεται και από τον τίτλο του LP (ο γερμανικός τίτλος ΄΄ Die Mensch Machine" ,που θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως human machine είναι ενδεικτικότερος της νοηματοδότησης του ) αποκρυσταλλώνουν τις ιδέες τους για τη σχέση ανθρώπου μηχανής καθώς και για τον άνθρωπο ως μέρος μιας μηχανής . Η λέξη robot εξάλλου (που προέρχεται από την τσεχική γλώσσα )παραπέμπει στην ρωσική λέξη rabotnik που σημαίνει εργατικός.
Οι Kraftwerk με το man machine μας παραπέμπουν λοιπόν στη ρωσική μετεπαναστατική περίοδο που μιλούσε για τον άνθρωπο ως εξάρτημα μιας μηχανής καθώς και για τον mass human.Ταυτόχρονα, είναι και μια ματιά προς το μέλλον που οι Kraftwerk βλέπουν, όχι μόνο τη συνύπαρξη, αλλά την άρρηκτη σύνδεση ανθρώπου μηχανής. Οι κονστρουκτιβιστές [αλλά και φουτουριστικές και κυβιστικές] επιδράσεις διακρίνονται και στη μουσική που διακρίνεται που διακρίνεται για τον μινιμαλισμό, τη γραμμικότητά της και την οικονομία δυνάμεων. Επίσης, στην περίοδο αυτή ανάγεται και ο τίτλος Musik Arbeiter [εργάτης της μουσικής] που αποδίδουν οι Kraftwerk στον εαυτό τους, θεωρώντας ότι δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το να υπηρετούν, σε συνεργασία με την τεχνολογία τη μουσική.
Με την έλευση της δεκαετίας του ’80 ο καλλιτεχνικός προσανατολισμός των Κraftwerk διαφοροποιήθηκε ελαφρώς. Οι αισθητικές τους επιρροές δεν είναι τόσο εμφανείς και δεν ανάγονται σε παλαιότερες δεκαετίες. Η προσέγγιση τους θα μπορούσε να οριστεί σαν ένας υψηλής τεχνολογίας μινιμαλισμός, όπως φαίνεται τόσο στο Computer world του 1981, όσο και στην περιοδεία και τα video clips που ακολούθησαν. Προαναγγέλλουν την κυριαρχία των υπολογιστών και της υψηλής τεχνολογίας στην παγκόσμια κοινωνία σε μια εποχή που ακόμη οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές δεν είχαν γνωρίσει τη σημερινή τους διάδοση.
Οι Kraftwerk δεν έχουν αποσαφηνίσει ποια ακριβώς πολιτική τοποθέτηση βρίσκεται πιο κοντά στις ιδέες τους. ΄Εχουν κατηγορηθεί για φασιστικές αναφορές στο Man Machine κατηγορία όμως που κατά τη γνώμη μας, σύμφωνα και με την ανάλυση που κάναμε πιο πάνω, δεν ευσταθεί. Σίγουρα δεν υπήρξαν ποτέ ενταγμένοι σε κάποιο πολιτικό κόμμα και έχουν μιλήσει υπέρ μιας αναρχικής κοινωνίας η οποία όμως θα ήταν πολύ αυστηρά δομημένη όπως η μουσική τους, άρα προφανώς οι Kraftwerk δεν είναι αναρχικοί όπως πολλοί πιστεύουν. Επίσης, ενώ οι Kraftwerk παρουσιάζονται σαν υπέρμαχοι της συνεργασίας ανθρώπου μηχανής [μέχρι και σε επίπεδο σύζευξης του ανθρώπινου και του μηχανικού παράγοντα] και της ανάπτυξης της τεχνολογίας, παρουσιάζονται σαφώς τόσο με τα κομμάτια τους όσο και με τις πράξεις [συμμετοχή σ’ ένα event της Greenpeace ] κατά της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας για οποιοδήποτε σκοπό. Ακόμη αξίζει να αναφέρουμε ότι στα πλαίσια του αυτοχαρακτηρισμού τους ως Musik Arbeiter αποφεύγουν συνειδητά τις συνεντεύξεις και τις εμφανίσεις στα Μ.Μ.Ε. Βέβαια είναι καλό να είμαστε και λίγο καχύποπτοι αφού η μυστικοπάθεια των Kraftwerk [κατά βάση του Hutter και του Schneider] ίσως να μην είναι τίποτε άλλο παρά μια επικοινωνιακή στρατηγική για να διατηρήσουν το μύθο τους.
(Συνεχίζεται....)

Πέμπτη 5 Μαΐου 2005

Ας είναι απεργία λοιπόν.........

by lkrory21
Μετά τις παλινωδίες και τη συνηθη πολυγλωσσία(άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος, τρέχει και ο Αντωναρουσσόπουλος να τα μπαλώσει) των υπουργών της ΝΔ, τελικώς εργάσιμη η 11η Μάη, η ημέρα στην οποία μεταφερθηκαν οι εορτασμοί της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Διότι, λέει , αν αρχισουν να μεταφέρονται οι αργίες μπορεί να συμβεί το ίδιο και με τα Χριστούγεννα ή την 28η Οκτωβρίου(!!!) (Δείτε άρθρο στην Ελευθεροτυπία.)

Ας είναι λοιπόν ΑΠΕΡΓΙΑ όπως είναι και το ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ νόημα της ημέρας. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείξουν ΌΛΟΙ οι εργαζόμενοι ΜΑΖΙ την δυναμη τους και την αντιθεση τους σε αντεργατικές πρακτικές. Το καταφέραμε μια φορά με το ΝΣ του Ασφαλιστικού της κυβέρνησης του Σημιτη. Μπορούμε και πάλι! Ας συμμετασχούμε όλοι (ιδ. και δημ. τομέας, εργάτες, αγρότες, στελέχη, έμποροι, μικροβιοτέχνες, ελευθ.επαγγελματίες, όλοι! Όλους μας πλήττουν τα μετρα που ήρθαν/έρχονται αλλά και η ακρίβεια) μαζικά και στην απεργία της 11ης Μαϊου αλλά και στις (χωριστές δυστυχώς) συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ(ξεπουλημένοι, αν ήταν το ΠΑΣΟΚ η φάρα του κου Πολυζωγόπουλου θα έκανε την πάπια!) ή του ΠΑΜΕ(όχι ότι είναι καλύτεροι και αυτοί, ε;).

Πολλοί φοβούνται να απεργήσουν το ξέρω.... Ε λοιπόν μην φοβάστε, ο υποφαινόμενος κάποτε ήταν ο μοναδικός απεργός σε επιχείρηση 700 ατόμων και δεν έπαθε απολύτως τίποτε ενώ χαίρει άκρας υγείας(!!!) μέχρι σήμερα. Η απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμενο δικαίωμα και οποιαδήποτε απειλή ή νύξη για συνέπειες λόγω απεργίας ας μεταδοθεί στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας για τα περαιτέρω....


Ας είναι απεργία λοιπόν.... ΚΑΛΥΤΕΡΑ! Είναι ο καλύτερος φόρος τιμής στους αγώνες που γίναν και στα δικαιώματα που κατακτήθηκαν (8ωρο, υπερωρίες, ασφάλιση, κλπ) αλλά και το καλύτερο ανάχωμα περιφρουρησης τους.

Καλύτερα ΑΠΕΡΓΙΑ παρά "επίσημη", "κρατική","υποχρεωτική" αργία.

Athens Rock City part 1

by lkrory21
(ή Πως να ληστέψετε μια τράπεζα για δείτε όλες τις συναυλίες του καλοκαιριού)

Archive, Franz Ferdinand, Thievery Corporation, Morcheeba, Black Sabbath, Iron Maiden, Pan Sonic, Velvet Revolver, Marilyn Manson, Kansas(!), Duran Duran(!!), Village People(!!!), Megadeth, Kraftwerk, Chemical Brothers, Queens Of The Stone Age, Lee ‘Scratch’ Perry, Garbage, και άλλα πολλά... Φανταστείτε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τα πλήρη προγράμματα από Synch Festival(1-2-3 Ιουλίου), G-Fest(29 Ιουνίου) και της Ημέρας της Μουσικής(21-22-23 Ιουνίου) ενώ οργιάζουν οι φήμες για New Order και ...White Stripes. Δυστυχώς απομακρύνεται η πιθανότητα να δούμε Nancy Sinatra. Επίσης μάλλον είναι η πρώτη χρονιά που δεν ακούγονται οι κλασσικές φήμες για ….Pearl Jam και Red Hot Chili Peppers(ουφ!). Ας δούμε επιγραμματικά κάποιες από αυτές....

FESTIVALS:

Η Ημέρα Της Μουσικής 21-22-23/6
Χώρος: Διαφοροι ανοικτοι χώροι.
Τοποθεσία: Δωρεαν.
Πρόγραμμα:
Δεν έχουν ανακοινωθεί ονόματα ακόμα αλλά ελπίζουμε σε εκπλήξεις όπως πέρισυ (Scissor Sisters, Fun-Da-Mental, κλπ)
Θετικά: Δωρεαν, πολλά συγκροτήματα από διάφορες χώρες και είδη μουσικής
Αρνητικά: Αντε να τρέχεις απο πλατεία σε πλατεία και να πανυγηρίζουν και οι κάφροι για το Euro στο κεντρο της Αθήνας!!!!(έτσι έγινε πέρσι!)
www.musicday.gr

Rockwave Festival 24-25-26/6 και 8/9 Ιουλίου
Χώρος: Terravibe, Μαλακάσα
Τιμή: 45€ ανα ημέρα εκτος 25/6 που έχει 60€
Πρόγραμμα:
24/6 Marilyn Manson, Garbage
25/6 Black Sabbath, Velvet Revolver, κλπ
26/6 Moby, Sonic youth, Brittish Sea Power, Secret Machines
08/7 Slayer, Accept, Candlemass, κλπ
09/7 Twisted Sister, Dio, Anthrax, κλπ
Θετικά: Πολύ ωραίος χώρος, Marilyn Manson , Black Sabbath με original σύνθεση, 2 μικρά αλλά καλά νέα γκρουπ (BSP, Secret Machines), Velvet Revolver(στη ακμή της καριέρας τους)
Αρνητικά: Ακριβό εισιτήριο, φτωχό Line-UP, πολύ έμφαση στο Metal.
www.didimusic.gr

G-Fest 29/6
Χώρος: Ανοικτό Θέατρο Φαλήρου.
Τιμή... 25€
Πρόγραμμα:
Θαν. Παπακωνσταντίνου, Earthbound, Lee Perry, Mad Professor, Skatalites, Tonino Carotone. (αναμένεται το πλήρες line-up)
Θετικά:
Fun fun fun in the sun(reggae, ska, rock en espagnol και δεν συμμαζεύεται.)
Πολύ καλή τιμή εισιτηρίου.
Αρνητικά:
Όλα τα ξένα γκρουπ έχουν εμφανιστεί πρόσφατα στην Αθήνα
www.gagarin205.gr

Synch Festival 1-2-3/7
Χώρος: Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Τιμή: Δεν έχει ανακοινωθεί.

Πρόγραμμα:
Plaid, Fennesz, Pan Sonic, Liars, Mouse on Mars και πολλά άλλα σε 4 σκηνές + video art, προβολές, κλπ. (πλήρες πρόγραμμα στις 10 Μαϊου)
Θετικα:
Η αφροκρεμα της πειραματικής ηλεκτρονικής μουσικής(όλα τα... αποπαίδια των Kraftwerk μαζί!!!)
Πολύ ωραίος βιομηχανικός χώρος και πολύ ταιριαστός στο μουσικό ύφος του φεστιβάλ.
Ελπίζουμε να κρατηθεί η περσινή τιμή (25€/ημέρα, 55€ τριήμερο)
Αρνητικά:
Πολυ πειραματικό για τον μέσο ακροατή.
www.synch.gr

(Συνεχίζεται...)

Τετάρτη 4 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 4o)

by lkrory21
"Οι Kraftwerk on stage "

Όπως είναι αναμενόμενο, (λόγω και του γεγονότος ότι τα σπουδαιότερα albums των Kraftwerk έχουν το καθένα ένα συγκεκριμένο concept) οι συναυλίες των Kraftwerk αποτελούν μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία. Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του kling klang studio μεταφερόταν στις συναυλίες των Kraftwerk (ουσιαστικά το studio ήταν διαμορφωμένο σαν σκηνή , δηλαδή ένας από τους στόχους των Kraftwerk όταν το έφτιαξαν ήταν να έχουν ένα studio- σκηνή για να εργάζονται).
Η performance των Kraftwerk δε θα μπορούσε παρά να έχει ένα ιδιαίτερο στυλ (ειδικά για την δεκαετία του 70 που εμφανίστηκαν) , που θεωρούσαν ότι ταιριάζει καλύτερα και αναδεικνύει τη μουσική τους. Σε αντίθεση με άλλους καλλιτέχνες που ήταν πολλοί κινητικοί, πηδούσαν στη σκηνή και έδιναν μια performance γεμάτη ένταση (μην ξεχνάμε ότι αναφερόμαστε στην εποχή της glam rock υπερβολής, αλλά και της punk συσσωρευμένης οργής) οι Kraftwerk ήταν αρκετά στατικoi, δίνοντας έμφαση στη ΄΄ρομποτική΄΄ πλευρά της μουσικής τους. Ακόμη και το layout του εξοπλισμού τους, εκτός από του να είναι λειτουργικό, στοχεύει στο να υποβάλλει την ιδέα του man-machine που έχει συνδεθεί με τους Kraftwerk. Θεωρώντας ότι η μουσική κυριαρχείται εξίσου από τη μηχανή και τον άνθρωπο αποφεύγουν να ‘’φορτώνουν’’ τη σκηνή με εντυπωσιακό ογκώδη εξoπλισμό. ΄Οσο αφορά τη σημασία που έδιναν στην ΄΄οπτικοποίηση’’ της μουσικής τους, αρκεί να πούμε ότι ταυτόχρονα με τη μουσική για το Computer World του 1981 ετοίμασαν και τα video graphics για την περιοδεία Computer World tour του ίδιου χρόνου.
Αντίθετα με άλλα σχήματα που παίζουν ηλεκτρονική μουσική, οι Krafwerk ισχυρίζονται ότι παίζουν τα περισσότερα κομμάτια τους εντελώς live και ότι κάθε εξάρτημα στις φουτουριστικές κονσόλες που έχει ο καθένας μπροστά του επί σκηνής, χρησιμοποιείται στις συναυλίες τους . Πριν την επικράτηση του ηλεκτρονικού ήχου και της ΄΄τεχνολογικά προσανατολισμένης μουσικής", οι συναυλίες των Kraftwerk, όπως αυτές του Computer World Tour [1981] προηγούνταν θα λέγαμε της εποχής τους, αφού τα τέσσερα τότε μέλη των Kraftwerk ‘’συνοδευόταν’’ από μια μεγάλη video screen που προέβαλλε φιλμικό και microcomputer υλικό σε συνδυασμό με την συχνότητα της μουσικής και τα φωτιστικά εφέ . Η μεγαλύτερη καινοτομία της περιοδείας αυτής ήταν βέβαια η συνύπαρξη επί σκηνής των Kraftwerk με τα κινούμενα μηχανικά ομοιώματά τους στο κομμάτι " The Robots ". Τα ομοιώματα αυτά τελειοποιήθηκαν μέσα στην επόμενη δεκαετία και σε συναυλίες από το 1991 και μετά ΄΄χόρευαν επί σκηνής”, ενώ οι Kraftwerk είχαν φύγει απ΄τη σκηνή, Οι Κkraftwerk θεωρούν ότι επικοινωνούν σ ένα μεταφυσικό επίπεδο με το κοινό τους, αφού κατά τη διάρκεια ενός live δεν έχουν χρόνο να κοιτάξουν γύρω. Παρόλα αυτά, έχουν επίγνωση των αντιδράσεων του κοινού και χαίρονται όταν χορεύει και φαίνεται να διασκεδάζει.


<< Μέρος 3ο (Συνεχίζεται....)

Τρίτη 3 Μαΐου 2005

Για... δείτε και αυτά......

by lkrory21
Δύο πολύ ενδιαφέροντα blogs με αρκετά ενδιαφέρουσες απόψεις:

http://nivaland.blogspot.com/

http://akontrario.blogspot.com/

UPDATE 4/5/05:
Εξ' αρχής ήθελα και αυτό το "μπλογκάκι" στο post αλλά είχα χάσει τη "διεύθυνση".:
http://kathrynkoromilas.blogspot.com/

UPDATE 2:
Α! Και αυτό, ε! http://gnosi.blogspot.com/

Blood And Fire Records Spring Sale!!!!

by lkrory21
Λάβαμε e-mail από την καλύτερη ίσως βρεττανική εταιρεία επανεκδόσεων Reggae/dub, την Blood And Fire όπου για περιορισμένο χρόνο έχει 19 από τους τίτλους της στην εκπληκτική τιμή των 4,25 λιρών (περίπου 7€). Όποιος ενδιαφέρεται ας σπεύσει. Αν δεν ξέρετε τι να διαλέξετε μια πολύ καλή επιλογή είναι τα Heavyweight Samplers. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε μόνο ότι οι τιτλοι της B & F κοστίζουν περι τα 20€ στα αθηναϊκά δισκοπωλεία και γύρω στα 16€ στο γνωστό πολύ καλό γερμανικό mailorder της Glitterhouse.

Δείτε και απόσπασμα από το e-mail που μας ήρθε από B & F:

CHECK OUT OUR CRAZY SPRING SALE!
FOR A LIMITED PERIOD ONLY WE ARE OFFERING 19 OF OUR TITLES AT THE RIDICULOUSLY LOW PRICE OF JUST £4.25 EACHTHAT'S 4 CDs FOR ONLY £20!!!!!!PLEASE CHECK THE DISCOGRAPHY PAGE TO SEE WHICH TITLES ARE ON SALE.

http://www.bloodandfire.co.uk/discography.php

THE FLASHING BASKET INDICATES A SALE ITEMIF YOU DON'T WANT TO SHOP ONLINE THESE SAME TITLES ARE ALSO ON SALE AT SELECTED UK RECORD STORES.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2005

KRAFTWERK (Μέρος 3ο)

by lkrory21
Το Studio Kling Klang και ο εξοπλισμός του

Έχει υποστηριχτεί κατά καιρούς η άποψη ότι οι Κraftwerk ηχογραφούσαν τους δίσκους τους και έπαιζαν στις συναυλίες τους με όργανα και συσκευές που είχαν φτιαχτεί από τους ίδιους. Σίγουρα, παλαιότερα, κάποια από τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι Kraftwerk είχαν φτιαχτεί ή διαμορφωθεί από τους ίδιους, αλλά οι πιο πολλοί δίσκοι τους ηχογραφήθηκαν με διαθέσιμα στο εμπόριο keyboards ή synthesizers.
Πράγματι στη δεκαετία του 1970, οπότε η ηλεκτρονική μουσική βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό ή πρώιμο στάδιο, οι Kraftwerk χρησιμοποίησαν μερικά ηλεκτρονικά όργανα που αυτοί ή μηχανικοί που δούλεψαν γι’ αυτούς, είτε κατασκεύασαν, είτε αναδιαμόρφωσαν από υπάρχοντα στην αγορά όργανα. Παρόλα αυτά, και παρά τον περί αντιθέτου μύθο, οι δύο πρώτοι δίσκοι των Kraftwerk ηχογραφήθηκαν χρησιμοποιώντας συμβατικά όργανα όπως ηλεκτρικό πιάνο, όργανο, κιθάρες, φλάουτο και μπάσο. Μέχρι το 1975 ο Ralf Hutter χρησιμοποιούσε ένα Farfisa Professional Piano, που χρονολογούνταν ήδη από τον πρώτο τους δίσκο. Η μπάντα πρόσθεσε τα Moog mini Moog, ARP Odyssey, EMS Synthi A, Moog poly Moog, Korg PS 3300, Sequential Cirquits Prophet V synthesizers, που ήταν διαθέσιμα στην αγορά, απλά δεν είχαν εξελιχθεί ακόμη αρκετά και δεν είχε διαδοθεί αρκετά η χρήση τους. Παρόλα αυτά, στο εσωτερικό του album "Kraftwerk" αναφέρονται περίεργα ονόματα οργάνων, όπως rhythmus machine και το synthanorma sequencer, στα οποία θα αναφερθούμε λίγο παρακάτω.
Δύο είναι τα όργανα που έχουν εφευρεθεί και πατενταριστεί από τους Kraftwerk. Το πρώτο είναι ένα electronic percussion musical insrument , που σύμφωνα με τις patent lists έχει εφευρεθεί από τον Ralph Hutter και τον Florian Schneider. Η πατέντα καλύπτει μόνο όμως την τεχνική πλευρά του οργάνου και δεν αναφέρει τίποτε για τον ήχο που δημιουργείται από το electronic percussion musical instrument. Η άλλη συσκευή που έχει επίσημα (δηλαδή σύμφωνα με τις patent lists) εφευρεθεί από τους Kraftwerk είναι ένα "system for and method of synthesizing in real time", που έγινε γνωστή με το όνομα Robovox, και έχει καταχωρηθεί με ημερομηνία το 1990. Όπως και για την προηγούμενη πατέντα των Kraftwerk, δεν έχουν γίνει πολλά στοιχεία γνωστά.



Σίγουρα είναι μία από τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν οι ρομποτικού τύπου φωνές στους δίσκους τους.
Μία από τις συσκευές αναφέρουμε παραπάνω, η rhythmus machine φαίνεται ότι κατασκευάστηκε και αυτή από τους Kraftwerk, και πρόκειται για μία παραλλαγή του electronic percussion instrument, που ρυθμιζόταν από μία απλή organ rhythm unit. Όπως εξηγεί ο Ralph Hutter ,"το 1971 οι Kraftwerk ήταν ακόμη χωρίς drummer. ΄Ετσι , αγοράσαμε μία φτηνή drum machine, δίνοντάς της κάποιους έτοιμους dance rhythms. Αλλάζοντας τους βασικούς ήχους με tape echo και filtering κάνουμε τα ρυθμικά κομμάτια για το δεύτερό μας album".
Η άλλη καινοτομία , το synthanorma sequencer, χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στο LP Trans -europe express και αποτελείται από δύο αναλογικά sequencers, που μπορούν να παράγουν μέχρι 64 νότες. Οι πολλές σειρές από διακόπτες έχουν ρυθμίσεις in, shift, και stοp για τον έλεγχο όλων των τονικών παραμέτρων . Ακόμη, αξίζει να αναφερθούμε σ ένα όργανο γνωστό με το όνομα Yako Orchestron, μια συσκευή αναλογικού sampling, που χρησιμοποιούσε οπτικούς δίσκους για να αποθηκεύει ήχους πραγματικών φωνών ή οργάνων. Τη συσκευή αυτή την απέκτησαν οι Kraftwerk πριν λανσαριστεί στην αγορά και την χρησιμοποίησαν για τον ‘’χορωδιακό’’ ήχο του κομματιού "Radioactivity".
Επίσης, μουσική καινοτομία ήταν η χρήση των pocket calculators στο ομώνυμο κομμάτι σαν ένα τελείως ΄΄διαφορετικό’’ μουσικό όργανο, και επρόκειτο για ένα casio Fx 501 b.
Οι Kraftwerk τη δεκαετία του 1980 φαίνεται να αγόρασαν ένα Synclavier synthesizer, κάτι που διακρίνεται καθαρά στον ήχο του "Electric cafe", γεγονός πολύ περίεργο αφού δεν υπήρχε λόγος να αποκτήσουν ένα τόσο ακριβό όργανο όταν, αντί να βασίζονται στους έτοιμους ήχους του, μπορούσαν να φτιάξουν τους δικούς τους μοναδικούς ήχους.
Το 1981 στο περιοδικό Electronic and music maker γίνεται αναφορά στο ιταλικό keyboard του Karl Bartos, ειδικά φτιαγμένο γι αυτόν για να αντικαταστήσει το keyboard controller του Korg PS-3300 polyphonic synthesizer, ενώ το 1981 επίσης εμφανίζεται το ηλεκτρονικό φλάουτο του Florian Schneider, που είναι ένας external synthesizer controller και όχι μια πηγή ήχου.
Δύο είναι οι συσκευές που χρησιμοποίησαν οι Kraftwerk στο studio τους, vocoders και sequencers.Το vocoder είναι μια μέθοδος εισαγωγής του φασματικού χαρακτήρα ενός ήχου σ έναν άλλο ήχο. Το vocoder ρυθμίζει το αρμονικό περιεχόμενο του ήχου-φορέα, ούτως ώστε να είναι παρόμοια μ΄ αυτά του "ήχου εισβολέα". Τα vocoders χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν πολλές από τις "ηλεκτρονικές φωνές" στα κομμάτια των Kraftwerk όπου ΄΄προσαρμόζεται’’ το synthesizer στην ανθρώπινη φωνή, που χρησιμοποιείται για να ελέγξει το synthesizer tone. Το sequencer από την άλλη πλευρά είναι μια συσκευή (αρχικά hardware, αλλά σήμερα πλέον πρόγραμμα) που αποθηκεύει οδηγίες από το μουσικό και τις στέλνει σ΄ ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που μπορεί να τις εκτελέσει άμεσα. Το sequencer δεν αποθηκεύει τον ήχο, αλλά τα δεδομένα που χρειάζεται ένα όργανο για να παράγει τον ήχο αυτό. Τα πρώτα sequencers που χρησιμοποίησαν Krafrwerk στη δεκαετία του ’70 ήταν πολύ πιο πρωτόγονα, φυσικά, από τις σημερινές υπερεξελιγμένες συσκευές και προγράμματα. Τα τεχνολογικά όρια όμως βοήθησαν στην διαμόρφωση του ήχου των Κraftwerk, αφού η προσεκτική επιλογή απλών επαναλαμβανόμενων samplers είναι καθοριστική πλευρά του "μηχανικού", πλην όμως συναισθηματικού ήχου των Κraftwerk.Τα όργανα και οι συσκευές αυτές, όπως και πάρα πολλά ακόμη άλλα είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται στο studio kling klang ήδη από το 1971. Σε σχέση με το ζήτημα των νέων τεχνολογιών στη μουσική οι Kraftwerk πίστευαν ότι η μουσική μπορούσε να φτιαχτεί και με αμιγώς ηλεκτρονικά μέσα. ΄Ενιωθαν τη μουσική περισσότερο σαν προιόν της φαντασίας τους, παρά σαν κάτι που προέρχεται από τα όργανα. Γι αυτό και δεν έβλεπαν τους εαυτούς τους ως μουσικούς που ασχολούνται αποκλειστικά με ένα όργανο, αφού θα ήταν πολύ περιοριστικό αυτό για κάποιους που έφτιαχναν ρυθμούς αρμονίες και μελωδίες. Λόγω των περιορισμένων τεχνικών τους γνώσεων γύρω από την ηλεκτρονική, είχαν προσλάβει δύο ηλεκτρονικούς και έναν μαθηματικό για τα προγράμματα των υπολογιστών.Τα μέλη εναλλάσσονταν στα όργανα κατά τη διάρκεια των πολλών πολλών ωρών δουλειάς στο studio (αφού έβλεπαν τους εαυτούς τους ως Musik Arbeiter).



<<< (Μέρος 2ο)
Μέρος 4ο >>>