Σάββατο 14 Μαΐου 2005

(Un)Known Pleasures part.1 - "Ε2-Ε4"

by lkrory21
Manuel Göttsching: E2-E4(1984)
Ένα από τα πιο επιδραστικά album Ηλεκτρονικής Μουσικής

Ο Manuel Göttsching γεννήθηκε το 1952 στο Δυτικό Βερολίνο. To 1970 ίδρυσε τους Ash Ra Tempel (μαζί με τον Klaus Shultze - μέλος των Tangerine Dream) , ένα από τα πιο "κοσμικά" συγκροτήματα Krautrock με τους οποίους κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους , οι οποίοι ουσιαστικά από ένα σημείο και μετά ήταν σόλο δίσκοι του Göttsching με εναλλασόμενους μουσικούς(αν και σε αρκετές ηχογραφήσεις ή συναυλίες κατα τη διάρκεια των ετών εμφανιζόταν ο Klaus Shultze) .
Το 1981 μπήκε στο studio και ηχογράφησε μία ώρα μουσικής (το αλμπουμ Ε2-Ε4) με σκοπό να τηνακουσει και να χαλαρώσει κατά την διάρκεια μιας μεγάλης πτήσης. Μία ώρα μουσικής με σταθερό beat(από ένα πρωτόλειο drum machine), πολλά επαναλαμβανόμενα μέρη, πολλά ηλεκτρονικά και φυσικά τον χαρακτηριστικό ψυχεδελικό - "κοσμικό" ήχο της κιθάρας του (ακούστε και το "Inventions For Electric Guitar" του 1975). Ε΄τσι γεννήθηκε το Ε2-Ε4, το οποίο αποδείχθηκε ένα από τα πιο σημαντικά ηλεκτρονικά αλμπουμ όλων των εποχών σηματοδοτώντας την γέννηση της house μουσικής.
Το Ε2-Ε4 πρωτοκυκλοφορησε το 1984 (και επανεκδόθηκε πολλές φορές από τότε) κατω από τις παραινέσεις συνεργατών του καθώς ο ίδιος δεν είχε σκοπό να το κυκλοφορησει και είχε τεράστια επιτυχία στα dancefloors της Νέας Υόρκης. Ο θρύλος λέει ότι οι DJ's της εποχής το έπαιζαν ολόκληρο αν και διαρκεί σχεδόν μία ώρα.
Το καλοκαίρι του 1989 μια ομάδα από Ιταλούς house παραγωγούς με το όνομα DFC, χρησιμοποιώντας ως βάση το E2 - E4 και προσθέτωντας αισθησιακά γυναικεία φωνητικά, κυκλοφόρησαν το "Sueño Latino" το οποίο κατέκλυσε τα charts της Ευρώπης. Τον Σεπτέμβριο του 1989 οι DFC κάλεσαν τον Μ.Göttsching και ηχογραφησε νέα μέρη κιθάρας στο "Sueño Latino".
Το 1992 oι παραγωγοί Derrick May και Carl Craig εκαναν remix στο "Sueño Latino" δίνωντας του νέα πνοή και εναν ήχο πιο κοντά στο Detroit Techno. Οι νέες versions κυκλοφόρησαν σε διάφορα singles και συλλογές της εποχής με μεγάλη επιτυχία. Το 1994 η γερμανική ομάδα παραγωγών/δισκ.εταιρεία Basic Channel κυκλοφόρησε το εκπληκτικό minimal Techno/Dub "Remake(Basic Reshape)" το οποίο είναι remix του "Remake Uno/Duo" του Carl Craig χωρίς τα samples του Ε2-Ε4.
Από τότε ο διαχρονικός ήχος του E2-E4 (και του απογόνου του "Sueño Latino") συνεχίζει να ακούγεται είτε σε επανακυκλοφορίες ή σε νέα remix (οπως του Bushwacka! από το 2001).

Για περισσότερες πληροφορίες/βιογραφία/δισκογραφία/κλπ του Manuel Göttsching δείτε και εδώ: www.ashra.com

2 σχόλια:

  1. Ποστ σε ελληνικό μπλογκ για τον Manuel Gottsching; Very nice..το Ε2-Ε4 είναι από τα αγαπημένα μου κομμάτια έβερ.Ακούγοντας το δύσκολα καταλαβαίνεις πως έχει πάνω απο 20 χρόνια στην πλάτη του.Πολύ καλό το κομμάτι σου,χαίρομαι που ανέφερες και τον Carl Craig και τον Derrick May,είναι πραγματικοί μουσικοί κι όχι 2 τυχάρπαστοι djs.Για το synch ήθελα να γράψω κι εγώ,όπως και για τους Kraftwerk.Keep up the good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/5/05 4:06 μ.μ.

    efxaristume to side gia tin anafora gia to samothraki world artecology festival!
    isitiria tha ine sta ticets-house k metroplis athinas k salonikis!
    episis oli tha borun na exun to isitirio kathetontas ta xrimata tu isitiriu se logariasmo trapezis!
    i diamoni den tha ine sto isitirio ala tha ine 50 % miomeni gia tus festivalistes...diladi giro sta 1.50 euro tin imera(eksalu na min xreonume diamoni sto isitirio dioti poli isos gustarun na diamenun alu)!
    timi propolisis tha anakinothi teli maiu sto episimo side ke provlepete gia to 4 imero sta 65-70 ke stin potra 75-80 .
    flyer ,posters ke ticets teli maiou diatyhesima
    1000 efxaristo sto side sas
    ke bravo
    ARTECOLOGY

    ΑπάντησηΔιαγραφή